Lestvica najboljših letališč na svetu: beograjsko na repu, zagrebško v sredini, kaj pa Brnik

Lestvice Forbes Slovenija 22. decembra, 2023 05.30
featured image

Letališče Nikole Tesle v Beogradu je peto najslabše letališče na svetu, na podlagi raziskave ugotavlja družba AirHelp.

22. decembra, 2023 05.30

Na letošnji lestvici najboljših letališč na svetu prednjačijo tista na Japonskem in v Braziliji, na vrh seznama pa se je zavihtela prestolnica Omana. Medtem evropska letališča, tudi v nekaterih najbolj priljubljenih turističnih destinacijah, ne blestijo najbolj.

Na repu lestvice je pristalo tudi letališče Nikole Tesle v Beogradu, ugotavlja družba za pomoč potrošnikom v letalstvu AirHelp.

AirHelp vsako leto pripravi raziskavo o uporabniški izkušnji na svetovnih letališčih. Letos je družba na podlagi odgovorov več kot 15 tisoč anketirancev analizirala izkušnjo na več kot štiri tisoč letališčih po svetu. Podatke so zbirali med 1. januarjem in 30. septembrom 2023, na koncu pa sestavili lestvico 194 letališč, razvrščenih od najboljšega do najslabšega.

Letališča so ocenjevali na podlagi zamud in izkušenj strank pri navigaciji po letališču, hrani in nakupovalnih možnostih.

Letališče Nikole Tesle v Beogradu
Letališče Nikole Tesle je po izračunu družbe AirHelp pri koncu seznama (Foto: PROFIMEDIA)

Najboljše letališče v Muškatu

Z najboljšim letališčem na svetu se lahko letos pohvali prestolnica Omana Muškat, ki je prejela 8,54 točke od desetih. Na drugem mestu je brazilsko letališče v mestu Recife, na tretjem pa letališče v južnoafriškem Cape Townu.

V prvi deseterici so sicer kar štiri brazilska letališča in tri japonska. Od brazilskih so na seznamu še letališče v glavnem mestu Brasilia (4.), v Belemu (7.) in Belo Horizonteju (8.). Japonski predstavniki so letališče v Osaki (6.), tokijsko letališče Narita (9.) in na otočju Amami (10.). Tem se pridružuje še katarsko letališče v Dohi na petem mestu.

Evropskih ali ameriških letališč med prvimi desetimi sploh ni. Najvišje uvrščeno evropsko letališče je Bilbao na 21. mestu, sledijo Helsinki na 26. mestu. Med prvih 50 se je uvrstilo le devet evropskih predstavnikov.

Prestolnica Omana Muškat
Mednarodno letališče v omanskem Muškatu (v sredini mesta) je vidno z Mednarodne vesoljske postaje (Foto: PROFIMEDIA)

Na repu lestvice Beograd in Sofija

Evropa je bolj zastopana v zadnji deseterici, prav tako regija Zahodnega Balkana. Osmo s spodnjega konca lestvice AirHelpa je letališče v prestolnici Bolgarije, Sofiji. Peto z dna seznama pa je beograjsko letališče Nikole Tesle.

Na repu lestvice se je znašlo tudi letališče v Malti, na predzadnjem mestu, mesto pred njim pa se nahaja londonski Gatwick. V zadnji deseterici sta še letališči v Lizboni (4.) in Marseillu (9.). Čisto na zadnjem mestu je letališče Syamsudin Noor v Indoneziji.

Zagrebško letališče je zasedlo 125. mesto, Brnik pa na seznam ni bil uvrščen. Med letališči, ki jih – tudi zaradi slabe povezljivosti ljubljanskega – pogosto uporabljamo Slovenci, so na seznamu še Dunaj (49.), Budimpešta (113.) in Benetke (162.). Treviso in Gradec na seznam prav tako nista uvrščena.