Koliko so vredni Kopitarjevi Kralji in druga moštva v ligi NHL

Lestvice Forbes 19. decembra, 2023 19.32
featured image

Pri vrhu najvrednejših ekip v ligi NHL se je zgodila sprememba. New York Rangers so morali prvo mesto prepustiti Toronto Maple Leafs. Kje je Anže Kopitar z Los Angeles Kings?

19. decembra, 2023 19.32

Toronto Maple Leafs so prvič po letu 2014 postali najvrednejše moštvo v ameriški profesionalni hokejski ligi NHL. Čeprav že od leta 1967 niso osvojili Stanleyjevega pokala, je Forbes kanadsko moštvo ocenil na 2,8 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov), kar je 150 milijonov dolarjev (137,29 milijona evrov) več od New York Rangers (2,65 milijarde dolarjev – 2,42 milijarde evrov), ki so bili na prvem mestu osem let zapored.

Montreal Canadiens so tretja najvrednejša ekipa v ligi NHL, ocenjena je na 2,3 milijarde dolarjev (2,1 milijarde evrov).

Na četrtem mestu sledijo Los Angeles Kings, pri katerih je že dolgo zaščitni znak slovenski hokejski as Anže Kopitar. Moštvo iz mesta angelov je ocenjeno na dve milijardi dolarjev (1,83 milijarde evrov).

Če se vam zdi 2,8 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) preveč za ekipo, ki je letos prvič po letu 2004 zmagala v končnici, upoštevajte naslednje: prejšnji mesec je pokojninski sistem občinskih uslužbencev v Ontariu z nakupom 20-odstotnega deleža podjetja Kilmer Sports od Larryja Tanenbauma za 8,4 milijarde dolarjev (7,68 milijarde evrov) pridobil petodstotni delež v podjetju Maple Leaf Sports and Entertainment – matičnem podjetju klubov Maple Leafs, Toronto Raptors v ligi NBA in Toronto FC v ligi MLS.

Investicija v moštvo NHL ostaja vroča naložba

Revija Forbes je oktobra Raptors ocenila na 4,1 milijarde dolarjev (3,75 milijarde evrov), Toronto FC pa februarja na 690 milijonov dolarjev (631,55 milijona evrov). Čeprav je MLSE – edinstvena športna platforma, ki ima v lasti tudi Scotiabank Areno – vredna je vsaj deset odstotkov več kot vsota njenih posameznih delov, matematika kaže, da je 2,8 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) konservativna ocena.

Kljub zaskrbljenosti glede prihodnosti regionalnih športnih omrežij ostajajo ekipe NHL še vedno vroče naložbe. Povprečna vrednost ekipe NHL se je v primerjavi z letom prej povečala za 29 odstotkov, na 1,33 milijarde dolarjev (1,21 milijarde evrov). V pretekli sezoni so prihodki povprečno znašali 201 milijon dolarjev (183,97 milijona evrov), kar je 8,6 odstotka več kot v prejšnji sezoni.

Kopitarjevi Kralji na četrtem mestu

Los Angeles Kings so medtem prehiteli Boston Bruins in Chicago Blackhawks ter z vrednostjo dve milijardi dolarjev (1,83 milijarde evrov) zasedli četrto mesto na lestvici.

Kralji, ki so v lasti milijarderja Philipa Anschutza – ta ima prek svojega podjetja AEG Worldwide v lasti tudi areno Crypto.com, so nedavno končali dvofazno prenovo arene, pri kateri so se osredotočili na vrhunske prostore VIP.

V isti areni domujeta tudi moštvi Lakers in Clippers iz lige NBA, zato so cene za lože in klubske sedeže najvišje.

V pretekli sezoni so Kralji ustvarili 279 milijonov dolarjev (255,36 milijona evrov) prihodkov in 108 milijonov dolarjev (98,84 milijona evrov) prihodkov iz poslovanja, vključno z deležem AEG-jevega vložka za areno, kar je tretji največji prihodek v ligi NHL v obeh kategorijah.

Prihodki in vrednost ekip rastejo

Liga je še vedno zelo močna tudi v Kanadi, kjer je hokej religija. Novembra je na primer milijarder Michael Andlauer prodal svoj 10-odstotni delež v moštvu Montreal Canadiens za 2,3 milijarde dolarjev (2,1 milijarde evrov), saj je mesec pred tem kupil drugo moštvo. Za Ottatwo Senators je odštel 950 milijonov dolarjev (869,4 milijona evrov), kar je drugi najdražji prevzem v ligi NHL.

Pomembno področje rasti lige so sponzorstva. V sezoni 2022–23 so prihodki lokalnih sponzorstev (specifičnih za posamezno ekipo), brez lokalnega oddajanja, znašali 1,08 milijarde dolarjev (988,4 milijona evrov), kar je 36 odstotkov več kot v sezoni 2018–19. V letošnji sezoni ta številka znaša že 1,14 milijarde dolarjev (1,04 milijarde evrov).

Medtem so nacionalna sponzorstva (ki se enakomerno delijo med 32 ekip lige) v pretekli sezoni znašala 323 milijonov dolarjev oziroma 296,62 milijona evrov (brez televizije), kar je 55 odstotkov več kot pred štirimi leti. Za sezono 2023–24 ima NHL sklenjene pogodbe o nacionalnem sponzorstvu v višini 335 milijonov dolarjev (306,6 milijona evrov).

NHL
V ligi NHL so v zadnjih sezonah uvedli številne novosti, ki so povečale zanimanje za hokej (Foto: PROFIMEDIA)

Kako razvijajo ligo

Eden glavnih dejavnikov uspeha lige na področju sponzorstev je uporaba tehnologije za večjo vključenost navijačev prek analize, športnih stav in interakcije z navijači. Med večjimi novostmi so izboljšani reklamni panoji, ki obdajajo drsalno plosko, in igra NHL Blast, ki so jo predstavili med finalom za Stanleyjev pokal. Med sponzorskimi pogodbami so novi partnerji lige postali Verizon, Sportradar, Amazon in Apple.

Uvedba storitve NHL Edge v tej sezoni je naslednja faza razvoja tehnologije lige za sledenje ploščkom in igralcem, ki javnosti omogoča dostop do nekaterih podatkov. Ti so na voljo ekipam in televizijskim hišam.

Kot pravi eden od športnih bančnikov na Forbesu, je “liga odlično opravila svoje delo pri povečanju števila nacionalnih partnerjev, ne da bi kanibalizirala svoja lokalna sponzorstva”.

1. Toronto Maple Leafs

Enoletna sprememba: 40 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 127 milijonov dolarjev | Lastniki: Bell Canada, Rogers Communications, Larry Tanenbaum

Toronto Maple Leafs
(Foto: PROFIMEDIA)

2. New York Rangers

Enoletna sprememba: 20 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 69 milijonov dolarjev | Lastnik: Madison Square Garden Sports

New York Ragers
(Foto: PROFIMEDIA)

3. Montreal Canadiens

Enoletna sprememba: 24 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 99 milijonov dolarjev | Lastnik: družina Molson

Montreal Canadiens
(Foto: PROFIMEDIA)

4. Los Angeles Kings

Enoletna sprememba: 54 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 108 milijonov dolarjev | Lastnik: Philip Anschutz

Anže Kopitar
(Foto: PROFIMEDIA)

5. Boston Bruins

Enoletna sprememba: 36 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 57 milijonov dolarjev | Lastnik: Jeremy Jacobs

Boston Bruins
(Foto: PROFIMEDIA)

6. Chicago Blackhawks

Enoletna sprememba: 25 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 96 milijonov dolarjev | Lastnik: Rocky Wirtz

Chicago Blackhawks
(Foto: PROFIMEDIA)

7. Edmonton Oilers

Enoletna sprememba: 45 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 122 milijonov dolarjev | Lastnik: Daryl Katz

Edmonton Oilers
(Foto: PROFIMEDIA)

8. Philadelphia Flyers

Enoletna sprememba: 32 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 53 milijonov dolarjev | Lastnik: Comcast

Philadelphia Flyers
(Foto: PROFIMEDIA)

9. Washington Capitals

Enoletna sprememba: 33 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 74 milijonov dolarjev | Lastnik: Ted Leonsis

Philadelphia Flyers
(Foto: PROFIMEDIA)

10. New York Islanders

Enoletna sprememba: 52 odstotkov | Prihodki iz poslovanja: 30 milijonov dolarjev | Lastnika: Jon Ledecky in Scott Malkin

New York Islanders
(Foto: PROFIMEDIA)

Lestvico sta uredila Mike Ozanian in Justin Teitelbaum.