Največjemu v nogometu ni uspelo premagati največjega v košarki

Ljudje Forbes 16. decembra, 2023 17.33
featured image

Izkupiček dražbe Messijevih dresov s svetovnega prvenstva je ogromen. A dražba se vseeno ni odvila po pričakovanjih.

16. decembra, 2023 17.33

Dražba šestih dresov, ki jih je Lionel Messi nosil med lanskim svetovnim prvenstvom v Katarju, kjer je Argentina slavila veliko zmago, je sklenjena. Komplet modro-belih črtastih majic so prodali za 7,8 milijona dolarjev oziroma 7,2 milijona evrov, poroča Forbes.

V paketu so majice, ki jih je eden najboljših nogometašev vseh časov nosil v prvem polčasu tekem, vključno s finalom. Manjka sicer majica s prvega polčasa proti Poljski, za katero domnevajo, da jo je argentinska desetka izmenjala z enim od nasprotnih nogometašev.

Ravno zaradi menjave dresov po koncu tekme v zbirki manjkajo tudi vsi dresi iz drugega polčasa, domnevajo v dražbeni hiši Sotheby’s.

Po njihovih navedbah so pravkar prodani Messijevi dresi postali njegovi najdražji predmeti, ki so se kadarkoli prodajali. Prejšnji rekord je po pisanju športnega portala ESPN pripadal dresu Barcelone, ki ga je nizkorasli gaučo nosil na el clasicu leta 2017.

Sanje o rekordu

A čeprav gre tudi za enega najdragocenejših dresov, ki je bil kadarkoli prodan na dražbi, je večmilijonski izkupiček manjši od pričakovanj.

Zvezdnik Chicago Bullsev Michael Jordan
Najdragocenejši ostaja dres, ki ga je v finalu lige NBA leta 1998 nosil Michael Jordan (Foto: PROFIMEDIA)

Sotheby’s je namreč napovedal zrušenje rekorda, ki ga je postavil športni spominek velikana košarke Michaela Jordana. Dres, ki ga je leta 1998 nosil v finalu lige NBA, je bil lani prodan kar za 10,1 milijona dolarja (9,3 milijona evra). Messijevi dresi so tako dosegli le dobre tri četrtine te vrednosti.

Drugi najdragocenejši dres, ki je bil kadarkoli prodan na dražbi, pa medtem pripada še enemu Argentincu. Dres Diege Maradone, ki ga je imel oblečenega na svetovnem prvenstvu, kjer je dosegel sloviti gol z roko – poimenovan kar božja roka, je bil maja lani prodan za 9,28 milijona dolarja oziroma 8,5 milijona evrov.

Magična meja, ki jo presežejo le redki

Vredno je omeniti še, da je le nekaj predmetov iz sveta športa – če izvzamemo športne kartice – na dražbah doseglo več kot petmilijonski izkupiček.

Dres, ki ga je legendarni igralec bejzbola Babe Ruth nosil med letoma 1928 in 1930, je bil junija 2019 prodan za 5,64 milijona dolarjev (5,2 milijona evra). Istega leta je bil za 8,8 milijona dolarjev oziroma 8,1 milijona evra prodan tudi izvirni olimpijski manifest iz leta 1982

Letos sta bila na dražbi prodana tudi dresa LeBrona Jamesa in Kobeja Bryanta. Prvi je dres nosil med finalom lige NBA leta 2013, cena je dosegla 3,6 milijona dolarjev (3,3 milijona evrov). Več so iztržili za dres Bryanta, ki ga je Jezernik nosil leta 2007, v sezoni, ko je bil razglašen za najkoristnejšega igralca (MVP). Dres se je prodal za 5,8 milijona dolarjev oziroma 5,3 milijona evrov.

Lionel Messi je po zadnjih ocenah Forbesa najbolje plačan športnik na svetu. Njegovo neto premoženje je ocenjeno na 130 milijonov dolarjev oziroma 119,1 milijona evrov. Messi, ki ima z Adidasom sklenjeno dosmrtno pogodbo in lastno linijo oblačil, je z letno plačo 20,4 milijona dolarjev (18,7 milijona evra) tudi najbolje plačan igralec v ameriški nogometni ligi MLS.

Avtor članka je Ty Roush.