Zakaj največja jadrnica na svetu še vedno ždi v Tržaškem zalivu

Novice Jakob Murovec 16. decembra, 2023 12.26
featured image

V veduto Tržaškega zaliva je že dobro leto in pol vključena tudi velikanska siva jadrnica, ki pozabljeno ždi sredi zaliva. Razlog so sankcije proti njenemu lastniku, ki zdaj na sodišču trdi, da to ni.

16. decembra, 2023 12.26

Kdorkoli je v zadnjem dobrem letu in pol obiskal Trst, je lahko na morju ugledal ogromno sivo jadrnico, največjo na svetu s preprostim imenom: A. Jadrnica je v lasti ruskega oligarha Andreja Melničenka, ki je po ruskem napadu na Ukrajino od marca 2022 na seznamu sankcioniranih oseb.

Evropska unija je premoženje ustanovitelju podjetja za proizvodnjo gnojil in energetske družbe zamrznila zaradi povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Prav sankcije so razlog, da 530 milijonov evrov vredna jadrnica ždi na sredi Tržaškega zaliva. Ob zasegu je bila Melničenkova jadrnica v Trstu na popravilu, zato so jo nekaj mesecev pustili v suhem doku. Pozneje pa so jo umaknili na odprti del zaliva, kjer je še danes.

Visoki stroški vzdrževanja jadrnice

Veliko se v 21 mesecih, odkar plovilo velja za zaseženo, ni spremenilo. Stroški vzdrževanja so na plečih italijanske države in so po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo decembra dosegli 15 milijonov evrov. Država si bo lahko stroške vzdrževanja v prihodnje povrnila. Kot piše La Repubblica, lahko država po dvigu sankcij od lastnika zahteva povračilo vzdrževalnih stroškov, denar pa si lahko povrne tudi s prodajo zaseženega premoženja.

V več medijih se sicer pojavljajo ocene, da običajni stroški vzdrževanja luksuznega plovila letno znašajo 10 odstotkov njegove cene, kar bi na primeru jadrnice A zneslo 53 milijonov evrov.

jadrnica A
Zasežena jadrnica A po letu in pol sankcij še vedno ždi v Tržaškem zalivu. (Foto: Forbes Slovenija)

Pravna bitka o tem, kdo je lastnik

Zaradi zasega ladje se je razplamtela tudi sodna bitka. Na upravnem sodišču dežele Lacij skuša odvetniška ekipa izpodbiti zamrznitev. Odvetniki, ki zastopajo nesankcionirano družbo, trdijo da Melničenko ni lastnik jahte in da je zato zaseg neupravičen, piše časnika Corriere della Sera.

Predstavnik ruskega oligarha je po poročanju Primorskega dnevnika zatrdil, da Melničenko ni več lastnik jadrnice, lastništvo pa naj bi prevzel z njim nepovezan sklad. Za zdaj ni jasno, ali je nesankcionirano podjetje, ki prek odvetnikov izpodbija zaseg ladje, povezano z novimi lastniki jadrnice. Državni pravobranilec, ki na sodišču zastopa državo, je sicer spremembo lastništva zavrnil, saj da tega ni mogoče storiti pri zaseženem plovilu.

Pravdanje okoli futuristične jadrnice se tako zapleta, primer pa se je zdaj preselil tudi v mednarodni prostor. Italijanski mediji zdaj poročajo, da je upravno sodišče za mnenje zaprosilo sodišče Evropske unije.

Luksuzna jadrnica je dolga 143 metrov in ima tri 90-metrske jambore. Zgradili so jo v Nemčiji, v podjetju Nobiskurg iz mesta Kiel. Dizajniral jo je znani oblikovalec Philippe Starck, konec novembra 2021 pa je jadrnica zaplula tudi v slovensko morje in bila več dni zasidrana pred Portorožem.