Blejci stavijo na romantiko, Bohinjci pa že opažajo ohlajanje gospodarstva

Dobro življenje Forbes Slovenija 16. decembra, 2023 08.27
featured image

Gorenjska smučišča že polno obratujejo, Blejci in Bohinjci pa v zimski sezoni iščejo svoje priložnosti. A v Bohinju so jasni: gospodarstvo se ohlaja in to se bo poznalo, pravijo. Bled medtem stavi na romantično vzdušje.

16. decembra, 2023 08.27

V Kranjski Gori so v zimsko pravljico vstopili že konec novembra. “Smučišče se je, četudi še ne v polni meri, odprlo relativno zgodaj, kar je zelo dober znak,” je ocenil v. d. direktorja Turizma Kranjska Gora Luka Vrančič.

Kot je poudaril po poročanju STA “je v veselem decembru je živahno praktično vsak dan, še posebej pa ob koncih tedna. Potem pridejo še Zlata lisica, pa kmalu mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Po zimskih počitnicah sledita še Pokal Vitranc in skoki v Planici.”

Dolge in bogate zime pa se nadeja tudi direktor družbe Hit Alpinea Milan Sajovic. Kot je pojasnil za STA, rezervacije nastanitev zaenkrat kažejo dobro.

V Bohinju pa jih medtem skrbi: “Za nas je velik izziv je, kako konkurirati na tržišču med zimskimi destinacijami,” je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Pričakuje sicer, da bo letošnja zimska sezona v Bohinju podobna kot lanska, pri čemer pa so pogoj tudi dobre snežne razmere. Na Voglu so ta petek lahko prvič zagnali žičniške naprave v tej zimi, na začetek sezone se pripravljajo tudi na Soriški planini. Oba smučarska centra ponujata letos nekaj novosti, prav tako se obetajo novosti na področju teka na smučeh.

Smučanje na slovenskih smučiščih
Smučišče Vogel (Foto: PROFIMEDIA)

A Langus je v napovedih previden: “Evropa se gospodarsko ohlaja in ljudje bodo najbrž še bolj previdni pri izbiri destinacije.” Za novo leto bodo bohinjske namestitvene kapacitete sicer dobro zasedene, a le za nekaj dni.

Svoje mesto v zimskem turizmu pa išče tudi Bled. “Ne želimo živeti v iluziji, da bo Bled smučarsko središče, ker to pač ni,” je za STA dejal direktor Turizma Bled Blaž Veber. “Dolgoročno si želimo Bled postaviti na zemljevid romantičnih krajev, kar Bled tudi pozimi zagotovo je,” je poudaril Veber.