Doktorja znanosti iz BiH ustvarila prvo digitalno platformo za znanstvenike

Ljudje Forbes 15. decembra, 2023 05.30
featured image

Doktorja znanosti Irfan Šljivo in Suad Krilašević sta ustvarila prvo digitalno platformo za raziskovalce v BiH in diaspori.

15. decembra, 2023 05.30

Cilj platforme, imenovane BH Akademski imenik, je mreženje, sodelovanje in posredovanje znanstvenih odkritij. Irfan Šljivo in Suad Krilašević na projektu delata povsem prostovoljno, z željo, da prispevata k napredku raziskovalne skupnosti v državi.

Finančna pomoč ministrstva za znanost, visokošolsko izobraževanje in mlade kantona Sarajevo je bila dovolj, da sta plačala najete oblikovalce in uresničila idejo.

To je prva akademska platforma v Bosni in Hercegovini. Nastala je v sodelovanju med Združenjem za napredek znanosti in tehnologije (ANNT) in podjetjem RunIT. Partner projekta je Akademija znanosti in umetnosti Bosne in Hercegovine.

Kako je nastala platforma za raziskovalce?

Irfan je zagovarjal magisterij na Elektrotehniški fakulteti v Sarajevu, iz filozofije pa je doktoriral na švedski univerzi Mälardalen. Trenutno dela kot znanstvenik na področju računalništva v Nasinem raziskovalnem centru v Kaliforniji, in sicer v okviru skupine Robust Software Engineering.

Podjetje RunIT, ki je soustanovitelj projekta, je osnoval s prijateljem Jasminom Harbinjo. Njun cilj je bilo delo na sistemih za podporo raziskovanja, upravljanja in prikazovanja raziskovalnih podatkov. Ideja se je razvila v skupnosti navdušencev nad tekom v Sarajevu. Del te skupnosti je bil tudi takratni predsednik združenja ANNT Adnan Mehonić. BH Akademski imenik je nastal prav zaradi potrebe po takšni platformi za bosansko-hercegovske raziskovalce.

Irfan Šljivo
Irfan Šljivo (na fotografiji) in Suad Krilašević na projektu delata povsem prostovoljno, z željo, da prispevata k napredku raziskovalne skupnosti v državi (Foto: Irfan Šljivo)

“Zaradi izkušenj z delovanjem raziskovalnih centrov in univerz na Švedskem sva začela razmišljati, kako bi lahko pomagala našim raziskovalcem v BiH, ker sva opazila, da takšnih sistemov tukaj ni,” poudarja Irfan Šljivo.

“Glede na to, da sva z Jasminom veliko govorila o tem, kako bi to, kar delava s Švedsko, skušala prenesti v BiH, je Jasmin sredi pandemije, januarja 2021, organiziral virtualno kavo z Adnanom. Takrat sva mu predstavila misijo in namen podjetja RunIT ter najino idejo, kako bi lahko prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne skupnosti v BiH. Ti začetni pogovori z ANNT so pripeljali do ideje o platformi, ki bo najprej na enem mestu zbrala bosansko-hercegovske znanstvenike in raziskovalce, in kar je še pomembnejše – tudi njihove raziskave v obliki znanstvenih publikacij in projektov,” je za Forbes BiH še povedal Šljivo.

Doktoriral sem pred dvema mesecema, trenutno pa polni delovni čas prostovoljno in brezplačno delam za Združenje za napredek znanosti in tehnologije. Ukvarjam se tudi s projektom BH Akademski imenik.

Suad Krilašević

Trenutni predsednik ANNT Suad Krilašević ima 28 let in je doktoriral na Tehnični univerzi v Delftu na Nizozemskem. Dobil je naziv doktorja tehničnih znanosti na področju avtomatike.

Skupnost prostovoljcev

Stroške razvoja platforme trenutno pokriva RunIT, stroškov zaposlenih pa ni, saj vsi delajo volontersko, tudi predstavnica za stike z javnostmi Edisa Merdan. Za enega od projektov so dobili denar od ministrstva za znanost, visokošolsko izobraževanje in mlade kantona Sarajevo, z njim pa so plačali oblikovalce, ki so po tem ostali in volontersko delajo za projekt.

“Ko smo imeli osnutek imenika, ki ga lahko pokažemo, smo navezali stik z organizacijo BHFF (BH Futures Foundation) ter Akademijo znanosti in umetnosti, ker zbirata raziskovalce, ki jih želimo imeti v imeniku, imata pa tudi enako misijo kot mi. Zato smo v njima videli naravni partnerici. Na našo idejo sta se odzvali izjemno pozitivno in trenutno smo v procesu formaliziranja sodelovanja. Ustanovili naj bi odbor, ki bo svetoval, v katero smer naj gre imenik in kako naj najbolj služi znanstveno-raziskovalni skupnosti v BiH in diaspori,” je povedal Irfan Šljivo.


Močneje se bomo povezovali z znanstveno-izobraževalnimi ustanovami v BiH, med drugimi z Narodno univerzitetno knjižnico. Želimo, da bi v prihodnosti postali dostopni tudi vsi arhivi znanstvenih del, ki niso digitalizirani.

Irfan Šljivo

Suad Krilašević dodaja, da imajo tudi ekipo testnih uporabnikov beta verzije, v kateri so člani ANNT, pa tudi prijatelji in družinski člani, ki so pomagali, da bi dosegli popolno funkcionalnost platforme. Ta združuje ključne podatke na enem mestu.

Suad Krilašević, Tehnična univerza v Delftu, Nizozemska
Trenutni predsednik ANNT, 28-letni Suad Krilašević (drugi z desne), je nedavno doktoriral na Tehnični univerzi v Delftu na Nizozemskem (Foto: Suad Krilašević)

Z vlaganji v znanost vlagamo v prihodnost BiH

Na vprašanje, zakaj to počnejo volontersko in kaj jih motivira, Suad Krilašević odgovarja, da v vlaganjih v znanost vidi priložnost za napredek bosansko-hercegovske družbe, s ciljem, da bi ta država postala prijetna za življenje za vse njene prebivalce.

“Na žalost nas tudi večina tujih vlagateljev želi izkoristiti kot poceni delovno silo, kar ne pripomore k dvigu življenjske ravni. Znano je, da bolj ko je določen proizvod inovativen, za več ga lahko prodate. Znanstveno-raziskovalno delo pa je ključen del inovacije. Od kod bodo prišle te nove ideje, če ne iz raziskovanja? Ko je BiH po vojni postala del svetovnega prostega trga na vseh področjih, bi morali vlagati v znanstveno-raziskovalno delo vsaj zato, da ostanemo konkurenčni. To se na žalost ni zgodilo, tako da moramo na tem delati zdaj,” povzame Krilašević.

Dolgoročno načrtujejo ustanovitev svetovalnega odbora za sodelovanje z vsemi pomembnimi neprofitnimi organizacijami. A kot pravijo, je to samo prvi korak do samozadostnosti imenika. Načrtujejo tudi oblikovanje druge ravni partnerstva z znanstvenimi in izobraževalnimi ustanovami, ki bi lahko uporabljale dodatne storitve BH Akademskega imenika.

Avtorica članka je Gana Forić, Forbes BiH.