Tržni delež razširjene skupine Opec naj bi letos zdrsnil na 51 odstotkov

Novice Forbes Slovenija 14. decembra, 2023 13.13
featured image

Razširjena skupina proizvajalk nafte Opec+ naj bi s težavo ohranjala visoke cene nafte. Manjša se tudi njen tržni delež, poudarja Mednarodna agencija za energijo. Kaj je razlog za to in kakšna je pri tem vloga ZDA?

14. decembra, 2023 13.13

Skupina proizvajalk nafte Opec+, ki jo vodita Savdska Arabija in Rusija, omejuje črpanje surove nafte, s čimer želi ohranjati cene na visokih ravneh. Vendar pa so cene nafte v zadnjem času padle na račun ohlajanja svetovnega gospodarstva in krepitve črpanja v državah izven skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To v svojem mesečnem poročilu o naftnem trgu ugotavlja tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA), ki svetuje državam porabnicam nafte. STA ob tem navaja, da so se cene od septembrskih najvišjih vrednosti znižale za približno 25 dolarjev za 159-litrski sod.

Agencija s sedežem v Parizu je izpostavila ZDA, kjer je črpanje nafte preseglo 20 milijonov 159-litrskih sodov na dan, medtem ko se je prvotno pričakoval padec črpanja. Rekordno črpanje surove nafte so obenem zabeležili v Braziliji in Gvajani, Iran, sicer članica Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), pa je povečala izvoz nafte.

Logo kartela Opec
Cene nafte so padle na račun ohlajanja svetovnega gospodarstva in krepitve črpanja v državah izven skupine Opec+ (Foto: PROFIMEDIA)

“Dokazov o upočasnitvi povpraševanja po nafti vse več”

“Nadaljnja rast črpanja in upočasnjena rast povpraševanja bosta otežila prizadevanja ključnih proizvajalcev, da ubranijo svoj tržni delež in ohranijo povišane cene nafte,” so zapisali v IEA.

Delež skupine Opec+ na naftnem trgu bo letos zdrsnil na 51 odstotkov. To je najmanj od ustanovitve skupine leta 2016, navaja IEA.

Kot so poudarili, je “dokazov o upočasnitvi povpraševanja po nafti vse več”. Povpraševanje po nafti je v tretjem četrtletju znašalo 2,8 milijona sodov dnevno, v zadnjem četrtletju pa je upadlo na 1,9 milijona sodov na dan.

Za leto 2023 naj bi rast povpraševanja po nafti na splošno znašala 2,3 milijona sodov dnevno. Upočasnitev naj bi se po oceni agencije nadaljevala prihodnje leto, ko naj bi povpraševanje upadlo na 1,1 milijona sodov dnevno.