Gospodarska rast v Avstriji precej slabša od poletnih napovedi

Novice Forbes Slovenija 15. decembra, 2023 13.40
featured image

Avstrijska centralna banka je poslabšala gospodarsko napoved za letos. Bruto domači proizvod severnih sosedov se bo predvidoma skrčil, čeprav so še poleti napovedovali rast.

15. decembra, 2023 13.40

Avstrijska centralna banka je poslabšala gospodarsko napoved za letos. Pričakuje, da se bo avstrijski bruto domači proizvod (BDP) skrčil za 0,7 odstotka, potem ko je poleti napovedala 0,5-odstotno rast. Prihodnje leto naj bi BDP dosegel 0,6-odstotno rast. Inflacija naj bi bila letos 7,7-odstotna, prihodnje leto pa štiriodstotna.

Zaradi visokih cen energije in vse manjših učinkov okrevanja po pandemiji covida-19 je Avstrija že v tretjem četrtletju zdrsnila v tehnično recesijo. Pričakovano znižanje BDP v celotnem letošnjem letu so v centralni banki pripisali predvsem upadu investicij in skromnejši zasebni porabi, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Podatki o gospodarstvu severnih sosedov so za Slovence pomembni. Avstrija je namreč ob Nemčiji, Italiji in Hrvaški ena od štirih najpomembnejših partneric Slovenije. Avstrijci se vijejo tudi okoli vrha seznama največjih tujih neposrednih naložb v naši državi.

Avstrijci se nadejajo izboljšanja gospodarske slike

Z večjim optimizmom pa lahko zremo v prihodnje leto, ko v Avstriji pričakujejo okrevanje zasebne porabe, podprto z močno rastjo realnega dohodka kot posledice inflacijskega nadomestila za plače in pokojnine. Za leti 2025 in 2026 pričakujejo 1,7- oziroma 1,3-odstotno gospodarsko rast, ki naj bi jo poganjale tudi večje investicije in boljša izvozna dinamika.

Inflacija naj bi bila letos 7,7-odstotna, prihodnje leto pa štiriodstotna.

Kljub umirjanju rasti cen so napoved letošnje inflacije v primerjavi s poletno oceno zvišali za 0,3 odstotne točke na 7,7 odstotka. Prihodnje leto naj bi padla na štiri odstotke, leta 2025 naj bi bila triodstotna, leta 2026 pa 2,5-odstotna.

Zaradi recesije se bo stopnja brezposelnosti z letošnjih 6,5 odstotka po napovedi centralne banke prihodnje leto zvišala na 6,8 odstotka. Leta 2025 naj bi se znižala na 6,6 odstotka, leta 2026 pa na 6,5 odstotka.