Občina upravljalca Kanina ohranja pri življenju, direktorica razrešena

Novice Forbes Slovenija 15. decembra, 2023 11.21 > 15. decembra, 2023 11.22
featured image

V četrtek so občinski svetniki Občine Bovec sklenili, da ohranijo javno podjetje Sončni Kanin, ki bo poskrbel za osnovno vzdrževanje smučišča, tudi brez delujoče krožno kabinske žičnice. Hkrati so razrešili direktorico podjetja Manuele Božič Badalič, ukinjajo pa tudi nadzorni svet.

15. decembra, 2023 11.21 > 15. decembra, 2023 11.22

Direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič je morala za občinski svet do 8. decembra pripraviti natančno poslovno in tehnično dokumentacijo o stanju in sredstvih podjetja, ki je v stoodstotni lastni Občine Bovec.

Podatke so, kot smo napovedali na Forbes Slovenija, podrobno obravnavali na četrtkovi izredni seji, ki so jo namenili izključno pregledu stanja družbe in smučišča ter ukrepom, ki naj bi sledili zaradi dejstva, da je krožna kabinska žičnica ostala brez obratovalnega dovoljenja.

Podjetje ostaja na hribu

Kot poroča STA, so svetniki po daljši debati oblikovali tri sklepe, o katerih so glasovali. Večina je potrdila, da morajo javno podjetje Sončni Kanin ohraniti pri življenju. Ker je podjetje ostalo brez prihodkov, ima trenutno le stroške, ki jih bo morala pokriti občina Bovec. Da morajo Sončni Kanin obdržati, se je strinjal tudi bovški župan Valter Mlekuž. Kot je pojasnil, zagotovitev sredstev ne bo težava, saj je ocenjenih 300.000 evrov letno občina tudi doslej namenjala za smučišče.

Smučanje na smučišču Kanin
Večina svetnikov je potrdila, da morajo javno podjetje Sončni Kanin ohraniti pri življenju (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Glede vzdrževanja smučišča med nedelovanjem krožne kabinske žičnice je vodja smučišča Urban Meglič povedal, da bo podjetje moralo ohraniti deset zaposlenih – osem na področju žičničarstva in dva v upravi. V zadnjih dneh so poskrbeli za odstranitev snega, ki ga je na Kaninu trenutno okoli en meter, sicer pa želijo vzpostaviti sistem dežurstva, v okviru katerega bodo vsak dan zagnali naprave ter predvsem odstranjevali odvečen sneg, da ne bo prišlo do uničevanja infrastrukture.

Z drugim sklepom so svetniki potrdili ukinitev nadzornega sveta. Zadnji nadzorniki so po letošnjih zapletih na smučišču podali odstopno izjavo, zato je Sončni Kanin trenutno brez nadzornega sveta. Svetniki so se strinjali, da preoblikujejo občinski odlok, tako da bodo funkcijo nadzornega sveta prevzeli sami in informacije o smučišču lahko prejemali neposredno.

Božič Badalič: Pri 50 let stari napravi je iskanje krivca pri direktorju neprimerno

Čeprav točka o razrešitvi direktorice Sončnega Kanina Božič Badalič ni bila uvrščena na dnevni red seje, so svetniki izrazili nezadovoljstvo nad njenim delom, zato so ob koncu glasovali tudi o njeni razrešitvi in jo z večino potrdili. Sledil bo razpis za novega direktorja.

Svetniki so izrazili nezadovoljstvo nad delom direktorice Sončnega Kanina Božič Badalič, ki obtožb ne sprejema (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Božič Badalič je sicer dejala, da obtožb ne sprejema in se ne počuti kriva, njena razrešitev pa da Kanina ne bo rešila. “Pri 50 let stari napravi, ki je zaradi dotrajanosti prenehala obratovati, je iskanje krivca pri direktorju neprimerno. Obratovali smo do zadnjega dne, da je žičnica v takem stanju, kot je, pa je zgodovina zadnjih 50 let,” je dejala.

Kanin bi reševala država

Odprto medtem ostaja vprašanje obnove smučišča. Občina še vedno računa na pomoč države; po zadnjih informacijah bi bilo trenutno to najbolj mogoče s sprejetjem pravilnika, ki bi državi omogočal (so)financiranje naložb (tudi novogradenj) v gorske centre. Kot je ob robu seje dejal bovški občinski svetnik in poslanec v državnem zboru Danijel Krivec, si infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek prizadeva, da bi bil pravilnik sprejet, po njegovih informacijah je tudi že pripravljen in trenutno v usklajevanju na ministrstvu za finance.

Neuradno se, kot ena od dolgoročno rešitev ob visokih javnih vlaganjih, omenja tudi prenos upravljanja smučišča na državo. Ureditev bi po mnenju vira Forbes Slovenija lahko bila podobna, kot jo danes poznamo v Nordijskem centru Planica.

Spomnimo, da je k izboljšanju programskih in izvajalskih rešitev v Planici pripomogel odbor za izgradnjo nordijskega centra, ki je izvedel tudi arhitekturni natečaj. Za financiranje je skrbela predstavnica pristojnega ministrstva (takrat še ministrstva za izobraževanje, znanost in šport), ki je denar črpala iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodenje naložbe in poznejše upravljanje z novo infrastrukturo je šlo v roke Zavoda za šport Republike Slovenije Planica.

Na infrastrukturnem ministrstvu naj bi zdaj iskali dogovor med turistično-gospodarskim in infrastrukturnim delom na Kaninu, ob tem pa pričakujejo še angažiranost občine in jasno pogodbo o upravljanju.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž zadržkov do takšne rešitve nima.