Mercator dobiva novega večinskega lastnika

Posel Andreja Lončar 19. decembra, 2023 15.49 > 19. decembra, 2023 15.56
featured image

Nesankcionirani delničarji Fortenove – največji je Open Pass Pavaa Vujnovca – so potrdili načrt izločitve sankcioniranih ruskih bank in prenosa lastništva trgovske skupine na nizozemsko družbo Iter BidCo.

19. decembra, 2023 15.49 > 19. decembra, 2023 15.56

Na Nizozemskem je v torek potekala skupščina nesankcioniranih imetnikov potrdil o lastništvu Fortenove. Ti so po poročanju Forbes Hrvaška potrdili transakcijo spremembe lastniške strukture skupine Fortenova in izločitve ruskih Sberbank in VTB.

Na skupščini je, kot so v podjetju zapisali v sporočilu za javnost, večina od 97 odstotkov prisotnih nesankcioniranih delničarjev hrvaške trgovske skupine potrdila transakcijo med Fortenova Group TopCo B.V. kot prodajalcem in Iter BidCo B.V. kot kupec 100 odstotkov kapitala družbe Fortenova Group MidCo B.V.

Kupnina bo znašala do 660 milijonov evrov. Sankcionirani banki jo bosta prejeli na poseben račun, do katerega bosta lahko dostopali, ko bodo to dovoljevali sankcijski predpisi Evropske unije, ZDA in Združenega kraljestva.

Še vedno pa ni natančno znano, kakšna bo nova lastniška struktura, saj bo odvisna od interesa sedanjih nesankcioniranih imetnikov potrdil o lastništvu – poleg Pavaa Vujnovca gre večinoma za dobavitelje nekdanjega Agrokorja – za dodatna vlaganja v solastništvo.

Še en propadel poskus arabskega vlagatelja

Kot izhaja iz sporočila za javnost, je vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif Alketbi, ki od lani trdi, da je lastnik deleža sankcioniranih ruskih bank v lastništvu Fortenove, s pomočjo še enega delničarja poskušal preložiti skupščino, a ga je nizozemsko sodišče zavrnilo.

O očitkih Alketbija smo podrobneje pisali v članku Lastniška prerivanja v lastnici Mercatorja proti vrelišču.

“Tako je nizozemsko sodstvo že četrtič zavrnilo zahtevo sankcioniranega SBK Art in njegovega domnevnega lastnika v dolgem nizu kverulantskega pravdanja proti Fortenova grupi,” so potezo komentirali v hrvaški skupini.

Vujnovcu obvladujoči delež

V novi strukturi bi največji delež imelo podjetje Open Pass, ki je bilo ustanovljeno na Malti maja 2020 in je prek malteškega Gain Alliance v lasti Pavaa Vujnovca (ta ima večinski delež) ter Damirja Spudića in Josipa Jurčevića.

Open Pass, ki ima zdaj po navedbah hrvaških medijev v lasti slabih 28 odstotkov Fortenove, bi v novi strukturi presegel 50 odstotkov in postal večinski delničar. Tu omenimo, da osrednjo Vujnovčevo podjetje na Hrvaškem, skupino Energia naturalis (Enna) od julija vodi Slovenec Boštjan Napast, ki je pred tem vodil Luko Koper.

Manjšinski delničarji Fortenove, ki imajo zdaj po navedbah hrvaških medijev skupaj 21,9 odstotka lastništva, pa bi lahko na novi holding bodisi prenesli svoje deleže bodisi povečali svoj lastniški delež ali pa zahtevali izplačilo – seveda pod pogoji, ki sta jih dogovorila Fortenova in Vujnovac.

Peruško: Dokaz, da je to najboljša pot

“Dejstvo, da so nesankcionirani delničarji, ob precejšnji podpori številnih dobaviteljev, ki so solastniki našega podjetja, v veliki večini podprli predlagano rešitev, potrjuje tisto, kar nenehno poudarjamo – da je ta odločitev v najboljšem interesu poslovanja in vseh deležnikov Fortenove grupe,” je po skupščini dejal šef Fortenove Fabris Peruško.

“Ta rešitev enako ščiti tako nesankcionirane kot tudi sankcionirane delničarje, ki jim poplačilo dogovorjenega zneska ohranja vrednost njihove naložbe, ki pa se na žalost nenehno zmanjšuje v pogojih nadaljnjega poslovanja s sankcioniranim solastništvom. Po tej odločitvi lahko naši delničarji izberejo eno od ponujenih možnosti, in ker morajo transakcijo odobriti še nekateri sankcijski organi in regulatorji konkurence, pričakujemo, da jo bomo uresničili v drugem četrtletju prihodnjega leta,” je še dejal član upravnega odbora in glavni izvršni direktor skupina Fortenova.