Z desetmilijardno združitvijo nastaja tretji največji proizvajalec litija

Novice Forbes Slovenija 19. decembra, 2023 14.59
featured image

Delničarji avstralskega proizvajalca litija Allkem so na današnji skupščini sprejeli združitveno ponudbo ameriškega velikana Livent.

19. decembra, 2023 14.59

Z Liventovo združitvijo z avstralskim Allkemom v vrednosti 10,6 milijarde dolarjev (9,7 milijarde evrov) bo nastala družba Arcadium Lithium, ki bo tretji največji proizvajalec litija na svetu, piše Reuters. Za združitev, ki so jo že odobrili regulatorji v Avstraliji, je na skupščini glasovalo 72 odstotkov delničarjev.

Delničarji ameriškega Liventa bodo o potrditvi posla prav tako glasovali danes. Uprava je delničarjem svetovala, naj prevzem odobrijo.

Delničarji Allkema bodo za vsako svojo delnico dobili eno delnico Arcadium Lithiuma. S tem bodo imeli v lasti 56 odstotkov novega podjetja. Delničarji Liventa pa bodo dobili 2,406 delnice za vsako obstoječo delnico. Izvršni direktor Liventa Paul Graves bo prevzel vodenje novega podjetja.

Arcadium Lithium bo prisoten v vseh fazah proizvodne verige litija, od rudarjenja do dostave končnih proizvodov proizvajalcem baterij. Litij bodo črpali v večjih proizvodnih regijah, od Argentine do Avstralije in Kanade.

Po velikosti bo Arcadium Lithium zaostal le za ameriškim Albemarlom in čilskim SQM.

Proizvodnja litija v Čilu
Bazeni solnice, ki vsebujejo litijev karbonat, v čilski puščavi Atacama (Foto: PROFIMEDIA)

Leto prevzemov

“Za industrijo litija je težavno leto,” je na skupščini Allkema dejal predsednik uprave Peter Coleman. Cene litija so upadle za več kot 70 odstotkov od lanskega decembra, saj je rast proizvodnje presegala rast povpraševanja po eni ključnih sestavin za baterije električnih vozil.

Najbogatejša Avstralka Gina Rinehart
Najbogatejša Avstralka Gina Rinehart je svoje bogastvo ustvarila z železovo rudo, sedaj pa se zanima tudi za litij (Foto: PROFIMEDIA)

To vseeno ni odvrnilo večjih proizvajalcev od sklepanja združitev in prevzemov, saj na dolgi rok računajo na večje povpraševanje ob pospešenem prehodu na električna vozila.

Čilski SQM v navezi z avstralsko rudarsko magnatko Gino Rinehart skuša zaključiti prevzem avstralskega proizvajalca litija Azure Minerals v vrednosti 1,7 milijarde avstralskih dolarjev (dobro milijardo evrov).

SQM in podjetje Hancock Prospecting, ki ga je ustanovil oče najbogatejše Avstralke, imata že v lasti 37,8-odstotni delež, ciljata pa na 60-odstotnega, poroča Australian Financial Review.