Za Goloba novi davki dejstvo, Boštjančič še računa, industrija pri Hanu

Novice Andreja Lončar 20. decembra, 2023 05.30
featured image

Premier Robert Golob je ta teden ponovno napovedal nove oziroma višje davke na tobačne izdelke, sladke pijače in alkohol. Medtem pa na finančnem ministrstvu pravijo le, da idejo preučujejo.

20. decembra, 2023 05.30

Že nekaj mesecev je v zraku možnost dviga davkov na tobačne izdelke in žgane pijače ter uvedba davka na sladke pijače

Sredi oktobra je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da bo ministrstvo za finance proučilo možnost dviga trošarin na te izdelke, s čimer bi dobili svež denar za financiranje usklajevanja socialnih transferjev v prihodnjem letu.

Vlada je sicer parlamentu predlagala, da se transferji prihodnje leto ne bi usklajevali z inflacijo, a so poslanci koalicije potrdili opozicijski amandma in izglasovali polno uskladitev. Golob je v intervjuju na RTV Slovenija ta teden ponovno dejal, da je bila polna uskladitev mogoča po tem, ko sta se s finančnim ministrom potrudila in zagotovila denar v proračunu. Gre za okoli 62 milijonov evrov. “Sredstva bomo zagotovili skozi davek na tobačne izdelke, sladke pijače in alkohol,” je dejal Golob.

Za davek na sladke pijače sta se nedavno zavzela tudi strateški svet za zdravstvo in strateški svet za prehrano, le da iz drugega, zdravstvenega razloga. V začetku novembra sta na skupni seji, ki se je je udeležil tudi predsednik vlade, sklenila, da je treba omejiti dostopnost do alkoholnih in sladkih pijač ter tobačnih izdelkov.

Po besedah vodje strateškega sveta za prehrano Nataše Fidler Mis je zaskrbljujoče, da se cene zdravih živil, kot sta sadje in zelenjava, povečujejo, sladke pijače in drugi nezdravi izdelki pa so vedno cenejši in bolj dostopni. Sveta sta kot predlog, kako omejiti dostop, predlagala tudi dvig davka na dodano vrednost (DDV) in trošarin.

Boštjančič še računa

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, so nam prejšnji teden povedali le, da navedbe o novih davkih še proučujejo z vidika javnofinančnih učinkov. Na vprašanje, ali je v igri dvig stopnje DDV ali trošarine ali morda celo oboje, niso odgovorili.

Včeraj so nam ponovno odgovorili, da "so konkretne rešitve še predmet posvetovanj" ter da o vsebini in finančnih učinkih še ne morejo govoriti.

Medtem ko premier govori, da je denar v proračunu zagotovljen, na ministrstvu torej očitno še ne vedo, ali in kakšne bodo nove dajatve, kaj šele, da bi bile te na papirju.

Nezadovoljni gospodarstveniki

Medtem ko bi trošarine na tobak in alkohol vlada 'samo' zvišala, pa trošarin na sladke pijače zdaj nimamo.

Da so proizvajalci pijač resno vzeli javne izjave vladajočih glede namere o obdavčitvi, kaže dejstvo, da so se že konec novembra na to temo usedli z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom in njegovimi sodelavci. Sestanek je bil sklican na pobudo Tatjane Zagorc, direktorice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Poleg nje so se ga udeležili še predstavniki štirih združenj znotraj zbornice (industrije pijač, slovenskih pivovarn, slovenskih vinarjev in združenja za žgane pijače) ter predstavnik Pivovarne Laško Union.

Združenja so izjavo strateških svetov razumela kot "napoved novih dajatev in spremljevalnih ukrepov za sektor pijač", zmotila pa jih je odsotnost dialoga.

"Pobudniki sestanka so izrazili pričakovanje, da jim bodo pristojni resorji predstavili predloge in jih vključili v iskanje rešitev glede omenjenega področja, ne da o tem izvedo prek medijev," so nam povedali na gospodarskem ministrstvu.

"Menimo, da so finančni ukrepi, ki vključujejo dajatve na izdelke, nekaterim lahko všečni, vendar izkušnje drugih kažejo, da ne pripeljejo do izboljšanja kulture pitja ali do bistvenih premikov v potrošnji."

Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Šircelj ni bil za

Medtem ko bi vsaj po mnenju strokovnjakov v zgoraj omenjenih strateških svetih trošarine prinesle pozitivne zdravstvene učinke, pa po preteklih ugotovitvah finančnega ministrstva ni nujno, da bi se povečal tudi izplen za proračunsko blagajno. Ko je državljan na portalu predlagam.vladi.si leta 2021 predlagal uvedbo trošarin na sladke pijače, je ministrstvo za finance – takrat ga je vodil Andrej Šircelj – pojasnilo, da ta ideja "ni nujno finančno učinkovita, z vidika stroškov (za zavezanca in za nadzorni organ) ter administrativnih ovir pa zelo obremenjujoča, kar finančni učinek še zmanjša".

Na ministrstvu so takrat menili, da lahko na področju javnega zdravja več kot obdavčitev prispevajo izobraževanje, informiranje potrošnikov, prostovoljne zaveze proizvajalcev in trgovcev z živili za zmanjševanje vsebnosti sladkorja v pijačah in živilih ter promocija zdravega življenjskega sloga.

Dejstvo pa je, da gre Slovenija v novo leto z načrtom velike proračunske porabe in mankom virov za financiranje obnove po avgustovskih poplavah, kar bi lahko povečalo podporo novim davčnim virom. Boštjančič se je sicer v četrtek v iskanju sredstev za obnovo obrnil na podjetja in jih pozval k donacijam.

V Sloveniji trošarin na sladke pijače kljub nekaterim poskusom nismo nikoli uvedli (Foto Srdjan Živulović/Bobo)

Industrija: Všečni, a neučinkoviti ukrepi

Združenja so gospodarskemu ministrstvu na novembrskem sestanku predstavila trg s pijačami v Sloveniji ter posledice tovrstnih davkov na delovanje trga v drugih državah.

Opozorila so na posledice za industrijo. "Menimo, da so finančni ukrepi, ki vključujejo dajatve na izdelke, nekaterim lahko všečni, vendar izkušnje drugih kažejo, da ne pripeljejo do izboljšanja kulture pitja ali do bistvenih premikov v potrošnji. Poslabša pa se kakovost, saj pridejo na trg cenejši tuji izdelki, poveča se sivi trg in nabava večjih količin pijač v tujini, vse to pa slabo vpliva na domače proizvajalce," je njihovo stališče povzela Zagorc.

Po navedbah ministrstva za gospodarstvo so združenja predstavila tudi podatke, da je pijačarska industrija med letoma 2015 in 2022 znižala povprečno vsebnost sladkorja v brezalkoholnih pijačah za devet odstotkov. To je posledica zaveze, ki jo je industrija sprejela ob zadnjem poskusu uvedbe trošarin na sladke pijače v letu 2014. Takrat je imela vlada že pripravljen predlog zakona, ki pa na koncu ni bil sprejet. Predvideval je, da bi lahko s trošarinami letno zbrali okoli 4,5 milijona evrov.

Dodajmo pa, da bi za celovito oceno učinkov morali prišteti še učinek na stroške v zdravstvu, ki nastanejo pri zdravljenju posledic.

Han je po navedbah ministrstva "izrazil razumevanje za pomisleke industrije", ob tem pa opozoril, da bodo ukrepi na to temo predmet vsebinske in medresorske razprave na vladi. Če bo finančno ministrstvo tja seveda prišlo s predlogom.