Boj za prevlado na ameriškem trgu. Temu v novo tožbo proti Sheinu

Posel Forbes Slovenija 15. decembra, 2023 15.56
featured image

Temu tokrat Sheinu očita celo, da naj bi v pisarne zaklepal trgovce, ki poslujejo s Temujem.

15. decembra, 2023 15.56

Kitajska rivala Temu in Shein sta še zaostrila pravni boj, ki se odvija v luči prevlade za ameriški trg, kjer sta oba novinca; Shein je tja prodrl leta 2019, Temu pa 2022.

Kitajski velikan hitre mode Shein je že pred časom proti spletnemu trgovcu poceni oblačil Temuju vložil tožbo z očitki, da naj bi s spletnimi vplivneži skušal očrniti ugled Sheina. Temu je nato julija na zvezno sodišče v Massachusettsu vložil tožbo proti Sheinu zaradi nespoštovanja protimonopolnih zakonov.

Očitki o zaklepanju trgovcev, ki poslujejo s Temujem

V sredo pa je Temu na sodišču v zveznem okrožju Kolumbija vložil še eno tožbo proti Sheinu, natančneje proti Temujevemu matičnemu podjetju WhaleCo s sedežem v ZDA, ki je v lasti kitajske družbe PDD.

Temu v tožbi proti Sheinu očita, da uporablja agresivno in nezakonito taktiko pri poslovanju ter ustrahovanje njegovih dobaviteljev, s tem pa naj bi onemogočal konkurenco, je poročal CNN. WhaleCo trdi, da so zaposleni pri Sheinu šli celo tako daleč, da naj bi trgovce, ki poslujejo s Temujem, za več ur zaklenili v pisarne in jim s tem onemogočili normalno delovanje.

V tožbi jim še očitajo, da naj bi Shein “spodkopaval pravni postopek v ZDA in škodil ugledu blagovne znamke Temu”. Predstavnik podjetja Shein je za CNN tožbo označil za neutemeljeno in napovedal odločno ukrepanje.

Do tožbe je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je Shein dal vlogo za prvo javno ponudbo delnic v ZDA.