Skupina SIJ bo leto po oceni zaključila z izgubo

Posel Aljoša Črnko 15. decembra, 2023 16.01
featured image

Po rekordnem lanskem letu bo skupina SIJ letos predvidoma zaključila z izgubo, so za Forbes Slovenija ocenili v Slovenski industriji jekla. Po njihovih besedah je to tudi razlog, zakaj letos ne bodo izplačali božičnice.

15. decembra, 2023 16.01

Skupina SIJ je lani dosegla rekordne rezultate. Leto 2022 so zaključili s 1.302,9 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma dobro tretjino več kot leto prej. Čistega dobička je bilo 95,4 milijona evrov.

Dobro so poslovali tudi v prvem polletju letos. Ustvarili so 601,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je sicer 17,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Dosegli so tudi 53,7 milijona evrov EBITDA in 8,9-odstotno EBITDA maržo ter ustvarili 14,2 milijona evrov čistega dobička. Rezultat je slabši kot lani, vendar primerljiv s prvim polletjem leta 2021.

Do občutne spremembe v poslovanju pa je prišlo v drugi polovici leta 2023.

“V drugi polovici leta 2023 so številni enkratni izredni dogodki, na katere nismo imeli vpliva, jih nismo mogli predvideti ali preprečiti, močno zaznamovali poslovanje. Ohlajeno je tudi gospodarstvo na naših ključnih trgih in v panogi, kjer smo prisotni s svojimi izdelki,” razlagajo v skupini SIJ, kjer ocenjujejo, da bodo leto zaključili z izgubo.

Med enkratne izredne dogodke uvrščajo okvaro motorja valjevskega ogrodja, ki je v družbi SIJ Acroni za tri mesece ustavila večji del proizvodnje in povzročila za približno 50 milijonov evrov poslovne škode. Navajajo tudi poplave, zaradi česar zaposleni po njihovih besedah niso bili zmožni priti na delo, hkrati so nastale težave tudi v dobavah in odpremah zaradi uničene infrastrukture.

Kot izredni dogodek so navedli še požar v jeklarni SIJ Metala Ravne.

V tovarni SIJ Acroni so otvorili novo linijo za toplotno obdelavo debele plocevine
Enkratni dogodki v drugi polovici leta 2023 so zaznamovali poslovanje skupine SIJ (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Brez nagrad ostajajo zaposleni in vodilni

Pojasnila o poslovanju smo prejeli kot odgovor na vprašanje, zakaj skupina SIJ ob koncu leta ne bo izplačala božičnic oziroma nagrad za poslovno uspešnost.

Spomnimo, v tem tednu je javnost razburila novica o neizplačilu božičnice, kar je dvignilo na noge številne zaposlene. Ob novico se je obregnil tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki je na spletnem omrežju Facebook zapisal, da je edini razlog za neizplačilo “požrešnost tujega lastnika”.

V podjetju zdaj trdijo, da je osrednji razlog za njihovo odločitev poslovanje z izgubo. Brez nagrad naj bi ostali tako zaposleni kot vodilni.

Poudarjajo pa tudi, da so v sedemnajstih letih, odkar ima skupina SIJ novega lastnika, šestnajstkrat izplačali nagrado za poslovno uspešnost.

Maja letos je skupina s sindikati dosegla tudi dogovor o zvišanju osnovnih plač za zaposlene po kolektivnih pogodbah v proizvodnih družbah SIJ Metal Ravne, SIJ Acroni, SIJ Ravne Systems in SIJ SUZ.

Dodajajo še, da zaposleni niso imeli vpliva na enkratne dogodke, zato se je vodstvo skupine SIJ že zavezalo, da bo po zaključku prvega četrtletja leta 2024 proučilo možnosti za dodatna izplačila zaposlenim v prvi polovici leta in se o tem uskladilo s sindikati. “Ključna podlaga za to bodo tudi izpolnjeni gospodarski načrti družb za to obdobje, s čimer smo zaposlene že seznanili,” so pojasnili.

Bajna izplačila dobička

Vredno je omeniti, da do nezadovoljstva v javnosti prihaja po tem, ko je skupina SIJ v zadnjem letu lastnikom izplačala za 56 milijonov evrov dividend. Velika večina, okoli 43 milijonov evrov, je pripadlo največjemu lastniku, podjetju Dilon v lasti Andreja Zubitskega, ki je tudi predsednik uprave.

Odgovora na vprašanje, ali je skupina SIJ že izplačala dividende podjetju Dilon, nismo prejeli.

Portal Necenzurirano.si je letos poročal tudi, da je skupina SIJ poleg tega ključnim poslovodnim osebam v lanskem letu izplačala 21 milijonov evrov prejemkov, kar je štirikrat več kot predlani. Kdo točno so ključne poslovodne osebe, v poročilu ni navedeno.

V SIJ so za N1 pojasnili, da gre za “več kot 20” zaposlenih. Poleg Zubitskega gre verjetno za štiri podpredsednike (Tibor Šimonka, Jevgenij Zverev, Vjačeslav Korčagin in Igor Malevanov), dva izvršna direktorja in 14 področnih direktorjev.