Koliko Mariah Carey in Brenda Lee zaslužita z božičnimi pesmimi 

Dobro življenje Forbes 24. decembra, 2023 13.44
featured image

Samo pesem "All I Want For Christmas Is You" pevki Mariah Carey vsako leto prinese več milijonov dolarjev, najuspešnejše praznične pesmi pa vsako leto postajajo bolj dobičkonosne.

24. decembra, 2023 13.44

Pri ameriški reviji za glasbo in zabavo Billboard ocenjujejo, da je pesem “All I Want For Christmas Is You” leta 2021 s prihodki od posnete skladbe in predvajanja prinesla približno 6,16 milijona dolarjev (okoli 5,13 milijona evrov), ocena pa temelji na 94.000 prenosih pesmi in 823 milijonih pretočnih predvajanj. 

Kdo vse služi z “All I Want For Christmas Is You” 

Pevka Mariah Carey je v žep leta 2021 najverjetneje pospravila 1,55 milijona dolarjev (okoli 1,41 milijona evrov) prihodkov od posnete pesmi, navaja Billboard, kot ena od dveh avtorjev pesmi pa je dobila še približno 830.000 dolarjev (okoli 756.000 evrov) prihodkov od predvajanja, če sta z soavtorjem vsak napisala polovico pesmi (odstotek za vsakega od avtorjev se sicer lahko razlikuje). 

Mariah Carey
Pevka Mariah Carey je pred dvema letoma s pesmijo “All I Want For Christmas Is You” v žep pospravila dobra dva milijona evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi založba Mariah Carey, to je Sony Music, lepo zasluži. Billboard ocenjuje, da je Sonyju predvajanje te pesmi leta 2021 prineslo približno 2,95 milijona dolarjev (okoli 2,69 milijona evrov). 

“Rockin’ Around the Christmas Tree” na vrhu 65 let po njeni izdaji 

Pesem Brende Lee “Rockin’ Around the Christmas Tree”, ki je letos končno prišla na vrh lestvice Top 100, pred tem pa je bila leta in leta druga za pesmijo Mariah Carey, je leta 2022 po oceni Billboarda ustvarila za približno štiri milijone dolarjev prihodkov (okoli 3,65 milijona evrov). 

Brenda Lee
Pesem Brende Lee “Rockin’ Around the Christmas Tree” letos oživljanje nekdanje uspehe (Foto: PROFIMEDIA)

Pesem, ki letos doživlja oživitev uspeha, lahko postane še bolj dobičkonosna kot doslej, poroča Billboard. Do zdaj so namreč zabeležili že 967.000 prodajnih enot te pesmi, lani v enakem obdobju jih je imela 807.000. 

Zaslužke izstrelilo pretočno predvajanje 

Praznična glasba postaja čedalje bolj dobičkonosna, tudi če gre za več desetletij stare pesmi, in sicer po zaslugi vzpona pretočnega predvajanja kot glavne oblike ponujanja glasbe. 

Namesto da bi denar prinašali nakupi posamezne pesmi, izvajalci in založbe s praznično glasbo služijo več kot kadarkoli prej, saj je ovrednoteno tudi vsako pretočno predvajanje, poroča Billboard. 

Prodaja in pretočno predvajanje so se lani v primerjavi z desetletjem nazaj povečala vsaj za desetkrat, ko gre za največje božične klasike. 

Celotni prihodki pretočnega predvajanja so leta 2022 po podatkih Ameriškega združenja snemalne industrije znašali 13,3 milijarde dolarjev (okoli 12,1 milijarde evrov), leta 2015 je bilo teh prihodkov 1,57 milijarde (okoli 1,43 milijarde evrov).  

Billboard je poročal, da sta se prodaja in pretočno predvajanje, če podatke primerjamo z desetletjem nazaj, povečala vsaj za desetkrat, ko govorimo o nekaterih največjih božičnih klasikah. 

Pesem Andyja Williamsa “It’s the Most Wonderful Time of the Year” je leta 2008 zabeležila 52.000 prenosov, desetletje pozneje je bilo prenosov in pretočnih predvajanj kar 839.000. 

Andy Williams
Pesem Andyja Williamsa “It’s the Most Wonderful Time of the Year” je leta 2008 zabeležila 52.000 prenosov, desetletje pozneje pa kar 839.000 (Foto: PROFIMEDIA)

Pesem Bobbyja Helmsa “Jingle Bell Rock” je z 89.000 prodanih prenosov leta 2008 skočila na 843.000 prenosov in pretočnih predvajanj deset let pozneje. 

Promocije z videi, družbenimi omrežji, turnejami 

Izvajalci in umetniki v zadnjih letih stopnjujejo promocijo prazničnih pesmi. Ko je “Rockin’ Around the Christmas Tree” letos končno prišla na vrh lestvice Hot 100, se je Lee zahvalila svoji založbi z besedami, da je “prišla na svoje”. Letos je Lee izdala prvi video za to pesem sploh in odprla tudi profil na TikToku, kjer objavlja posnetke za promocijo pesmi “Rockin’ Around the Christmas Tree”, z njimi pa tudi opisuje 65-letno zapuščino te pesmi. 

Ko je leta 2019 “All I Want For Christmas Is You” prvič dosegla vrh lestvice Hot 100, je Carey izdala nov video, s katerim je proslavila 25. obletnico te pesmi. Svojo božično glasbo vsako leto reklamira na družbenih omrežjih, v letih 2022 in 2023 pa se je odpravila tudi na praznični turneji. 

Za promocijo pesmi “Santa Tell Me”, ki se od leta 2014 počasi bliža vrhu lestvice Hot 100, je Ariana Grande v ponedeljek izdala novo, “poredno” različico pesmi, po poročanju Billboarda pa bi se ta pesem lahko uvrstila višje od doslej najboljšega 12. mesta na lestvici. 

Lee podira rekorde 

Devetinsedemdesetletna Brenda Lee doživlja najuspešnejšo praznično sezono doslej po zaslugi tega, da je “Rockin’ Around the Christmas Tree” končno prišla na vrh lestvice Billboard Hot 100, in sicer 65 let po tem, ko so pesem izdali. 

Lee je prejšnji teden, ko je pesem prišla na vrh, podrla kar nekaj rekordov. Postala je najstarejša izvajalka, ki je zasedla prvo mesto, “Rockin’ Around the Christmas Tree” pa je najstarejša pesem, ki je prišla na vrh. 

Postala je šele tretja izvajalka – po “The Chipmunk Song” zasedbe The Chipmunks in Mariah Carey z “All I Want For Christmas Is You” – ki je na vrh prišla s praznično skladbo. Lee je tudi zaustavila vsakoletno decembrsko prevlado Mariah Carey, ki je na vrh Hot 100 prišla vsako praznično sezono po letu 2019, letos pa jo Brenda Lee za dva zaporedna tedna potisnila na drugo mesto. 

Uspehi “The Chipmunk Song” 

“The Chipmunk Song”, ki je leta 1958 postala prva praznična pesem na vrhu lestvice Hot 100 (in tudi edina, dokler ni Mariah Carey zasedla vrh lestvice kar 61 let pozneje), na leto po nekaterih ocenah prinese 300.000 dolarjev (okoli 273.700 evrov), je poročal Billboard. 

Božični okraski
“The Chipmunk Song” je pomagala pri zagonu znamke “Alvin and the Chipmunks”, ki zdaj vključuje glasbeni imperij, televizijsko serijo in štiri filme (Foto: PROFIMEDIA)

Prodali so 665.000 izvodov male plošče, leta 1959 pa je na prvi podelitvi nagrad Grammy sploh osvojila tri nagrade, in sicer za najboljšo pesem za otroke, za najboljši komični nastop in za najbolje posneto skladbo, ko gre za neklasične pesmi. 

Pesem je pomagala pri zagonu znamke “Alvin and the Chipmunks”, ki zdaj vključuje glasbeni imperij (The Chipmunks so po podatkih Billboarda prodali 50 milijonov albumov), televizijsko serijo in štiri filme. 

Avtor članka je Conor Murray.