Pečečnik z nasedlo naložbo v Moda Mi&Lan: Po začetni pomoči je šlo vse narobe

featured image

Nad tekstilnim podjetjem Moda Mi&Lan se zgrinja vedno več črnih oblakov. Plače zaposlenim znova zamujajo, iskanje partnerjev na domačem in tujem trgu sadov ni obrodilo, novi lastnik pa starega obtožuje prikrivanja informacij in sklepanja poslov izven standardov.

20. decembra, 2023 20.18

Stanje v goričanskem tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan je čedalje bolj zaostreno. Finančne težave so podjetje spremljale že nekaj časa, na izboljšanje pa je marsikdo začel upati avgusta, ko je večinski lastnik podjetja postal poslovnež Joc Pečečnik. Slednji je v podjetje iz Gornjih Petrovcev vstopil po tem, ko se je prejšnji lastnik Milan Mörec znašel na tnalu zaradi razkritij portala N1 o ponavljajočih se kršitvah delavskih pravic šivilj in ostalih delavcev.

Pečečnik je ob prevzemu slabo poslovanje prejšnjih lastnikov zagovarjal, novembra pa je za Forbes Slovenija povedal, da so po vstopu v podjetje doživeli hladen tuš. Danes je ob novih težavah podjetja do prejšnjih lastnikov bolj kritičen. V daljšem sporočilu za javnost, ki sledi medijskemu poročanju o novem zamujanju plač v Modi Mi&Lan, tako pravi, da je šlo po začetni pomoči prejšnjemu lastniku vse narobe.

Povzemamo iz izjave za javnost: Aktualni lastnik tekstilnega podjetja je Milana Mörca obtožil, da jim je prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so neracionalni za podjetje. “Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje,” je navedel Pečečnik. Kot je spomnil, so po nekaj tranšah pomoči v višini več sto tisoč evrov postavili direktorja, da bi “preprečili netransparentno delovanje ter finančne šoke”. “Po nastopu direktorja smo videli, da je podjetje pod vodo,” pravi Pečečnik.

Neuspešna iskanja priložnosti v tujini

Po prevzemu Mode Mi&Lan so začeli iskati priložnosti na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali pa so tudi italijanski in ameriški trg. Iskanje priložnosti večjih sadov ni obrodilo.

Na ameriškem trgu so v tekstilnem podjetju z Goričkega našli kupca, ki bi letno kupil za štiri milijone evrov oblačil, vendar bi morali v Modi Mi&Lan posodobiti proizvodnjo, izboljšati kakovost in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem na področju tehnologije in krojenja. “V celotnem Prekmurju in na širšem Štajerskem nismo našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub obljubljeni nadpovprečni plači,” je zapisal Pečečnik. Podjetje ameriškemu kupcu zaradi kadrovskega manka ni moglo zagotoviti jamstva za dobavo in kakovost, zato do sodelovanja ni prišlo.

Po navedbah podjetnika je goričansko podjetje še vedno zelo aktivno na italijanskem trgu, kjer pa še niso našli primernega partnerja. Glavni problem pri tem sta zmogljivosti in znanje, ki ni več na zelo visoki ravni, ocenjuje Pečečnik. “Na avstrijsko-nemško švicarskem trgu je podjetje našlo nekaj strank, vendar je to premalo,” dodaja.

Podjetje Moda Mi&Lan v Gornjih Petrovcih.
Lastnik Mode Mi&Lan Joc Pečečnik napoveduje, da Elektronček v tekstilno podjetjje ne bo več vlagal (Foto: Egon Parteli/N1)

Obstal tudi posel s Sportino

Modi Mi&Lan tako ostaja predvsem domači trg, kjer pa stvari prav tako ne gredo po načrtih. Kot pravi lastnik tekstilnega podjetja, so od skupine Sportina Group prejeli ponudbo, da bi obnovili blagovno znamko Mura, ki so jo v podjetju odkupili že pred tem, in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije je znašal skoraj tri milijone evrov, na tak način pa bi Moda Mi&Lan po Pečečnikovi oceni dobila idealnega partnerja.

Poleti so se pripravljali na izvedbo pogodbe s Sportino, novembra so jo želeli podpisati. V Gornjih Petrovcih pa so nato prejeli obvestilo, da lastniki Sportine ob naročilu niso pripravljeni jamčiti za plačilo nove kolekcije. “Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj tri milijone evrov oblačil po njihovih navodilih in izboru, oni pa ne bi bili dolžni tega odkupiti,” piše Pečečnik. Kot dodaja, pri Sportini v garancijo niso privolili niti ob ponudbi plačilnega roka 365 dni, zato je posel na tej točki obstal.

Direktor Sportine Goran Kristan nam je potrdil, da se z Modo Mi&lan od oktobra na njihovo pobudo pogovarjajo o možnostih dobave kolekcije. Dejal je, da pogovori in pogajanja še potekajo, vsebine pa ni želel komentirati, prav tako ne Pečečnikove prošnje za pomoč.

Sportina Group, ki jo je ustanovil Bachtiar Bajrović, a pozneje zapadel v visoke dolgove, je po pretvorbi dolga v kapital zdaj v lasti sklada Alfi, NLB in ljubljanske družbe Fashion.

Delavci bodo vseeno dobili polno plačo

V Modi Mi&Lan pa znova zamujajo tudi plače zaposlenih. Prekmurski portal Vestnik je včeraj poročal, da so prejeli le del novembrske plače. Kot je v sporočilu za javnost pojasnil Pečečnik, so razlog za to kupci, ki niso poravnali svojih obveznosti do podjetja. “Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila,” je zapisal poslovnež. Kot je napovedal, bo v primeru, da kupci obveznosti ne bodo poravnali do četrtka, denar za plače založila njegova skupina Elektronček.

Direktor obupal, pravih perspektivnih poslov ni

Vzdušje okoli podjetje je danes glede na Pečečnikove besede zelo pesimistično. “Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih perspektivnih poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro, mesečno pa troši med 150 do 200 tisoč evri,” v sporočilu za javnost našteva lastnik Mode Mi&Lan. Denar za mesečne stroške je doslej zagotavljala skupina Elektronček, ki je od avgusta do danes namenila vseh 1,5 milijona evrov, kolikor so jih rezervirali za naložbe v goričansko tekstilno podjetje.

Pečečnik zato napoveduje, da Elektronček v Modo Mi&Lan ne bo več vlagal. “Od uprave smo danes zahtevali analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji ter partnerji. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imela za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka,” še poudarja eden od desetih najbogatejših Slovencev.