Tesla zaposlenih letos ne bo nagradila z delnicami

Novice Forbes Slovenija 20. decembra, 2023 15.22
featured image

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je dolgoletni zagovornik nagrajevanja z delnicami, saj s tem med drugim odvrača zaposlene od ustanavljanja sindikatov.

20. decembra, 2023 15.22

Proizvajalec električnih vozil Tesla, ki ga vodi najbogatejši Zemljan Elon Musk, letos zaposlenim ne bo podelil nagrad v obliki delniških opcij, poroča Bloomberg na podlagi neuradnih virov pri podjetju. To je v podjetju poleg prilagoditve plač sicer običajna praksa v času letnega ocenjevanja zaposlenih.

Teslini delavci so prejeli “skromne” dvige plač in višje prispevke za življenjske stroške, še navaja Bloomberg. Štirje zaposleni pri Tesli so za medij dejali, da so novico prejeli od vodilnih, a verjamejo, da zadeva celotno podjetje.

Nekateri zaposleni v Tesli, ki se jim zaključuje štiriletni cikel odmerjanja delnic, bodo še vedno prejeli dodatne delnice. Tesla praviloma plači dodaja delniške opcije, ki postanejo dejanski lastniški delež po štirih letih. S tem spodbujajo delavce, da dlje časa ostanejo pri podjetju.

Ni še znano, če gre za stalno ali začasno spremembo v načinu nagrajevanja zaposlenih. Tesla se na poročilo ni odzvala.

Električni avtomobil Tesla
Tesla delavcem poleg osnovne plače običajno nudi delniške opcije (Foto: PROFIMEDIA)

Nagrajevanje namesto sindikalnega združevanja

Musk že leta poudarja, da je udeležba zaposlenih v lastništvu podjetja pomembna. Uporaba tovrstnih nagrad je Tesli omogočila, da je skupna plača ostala visoka brez prevelikih odlivov denarja. Musk je metodi obenem pripisal zasluge, da mu je pomagala preprečiti združevanje zaposlenih v sindikate.

“Izziv je: Kako obdržati odlične ljudi, da opravljajo trdo delo izdelave avtomobilov, ko pa imajo še šest drugih priložnosti, ki so lažje?” je Musk dejal prejšnji mesec. “Vsekakor se močno trudimo zagotoviti blaginjo vseh. Vsakemu zaposlenemu nudimo delniške opcije.”

Stavka ameriških delavcev v avtomobiliski industriji
Ameriški delavci v avtomobilski industriji so si s stavko zagotovili novo kolektivno pogodbo s Fordom, GM in Chryslerjem. Bo sledil sindikat v Tesli? (Foto: PROFIMEDIA)

Novica je prišla po tem, ko je sindikat ameriške avtomobilske industrije United Auto Workers (UAW) novembra napovedal, da začenja s prvim javnim organiziranjem celotnega nesindikalnega avtomobilskega sektorja v ZDA. To bi vključevalo Teslo in 12 drugih proizvajalcev avtomobilov, poroča Reuters.

Napoved sindikata sledi sklenitvi novih kolektivnih pogodb s tako imenovano detroitsko trojico, ki jo sestavljajo avtomobilski velikani General Motors, Ford in Chrysler.