Tesla želi pospešiti načrte za širitev nemške tovarne

Novice Forbes Slovenija 23. decembra, 2023 14.46
featured image

Ameriški proizvajalec Tesla želi pospešiti načrte za širitev svoje tovarne v Nemčiji.

23. decembra, 2023 14.46

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla želi pospešiti načrtovano širitev svoje tovarne v bližini nemške prestolnice, ki je odprta manj kot dve leti. V podjetju želijo podvojiti proizvodnjo v Grünheideju s prej načrtovanih 500.000 avtomobilov letno na milijon letno, poroča STA.

Po podatkih podjetja se trenutno letno proizvede več kot 250.000 vozil, je med tednom poročala nemška tiskovna agencija dpa.

“Upamo, da bo dovoljenje za prvo delno razširitev odobreno v prvem četrtletju,” je za dpa povedal vodja Tesline tovarne v Grünheideju Andre Thierig.

Kot je pojasnil, bo prva delna odobritev širitve za njih nov mejnik, saj vključuje oceno okoljskega vpliva nadaljnje širitve, vendar pa pristojna agencija po podatkih dpa še nima časovnice za podajo ocene. Okoljevarstveniki imajo sicer glede širitve precej pomislekov, saj se del kompleksa nahaja na vodovarstvenem območju.

V prvem koraku širitve je predvidena optimizacija obstoječe tovarne, nato pa naj bi zgradili nove tovarne za proizvodnjo avtomobilov in baterij.

So pa pri Tesli kritični do odločitve nemške vlade, da ukine nakupno premijo za električne avtomobile. “Cenovna dostopnost po našem mnenju odločilno vpliva na nakup električnega avtomobila,” pravijo v podjetju.

Tesla ima sicer več aktivnih podatkov. Tako je pretekli teden uradno zagnala projekt gradnje tovarne zmogljivostnih baterij pod imenom Megapack v Šanghaju. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, so predstavniki podjetja v petek podpisali pogodbo o nakupu zemljišča za tovarno na obrobju Šanghaja, kar bo druga Teslina tovarna v tem mestu, še navaja STA.

Nov proizvodni obrat naj bi začel obratovati v prvem četrtletju prihodnjega leta, v tovarni pa naj bi izdelali 10.000 omenjenih baterij letno.