Microsoftova odločitev, ki bi lahko vplivala na 240 milijonov računalnikov

Tehnologija Marko Rabuza 22. decembra, 2023 18.46
featured image

Načrt Microsofta, da preneha podpirati operacijski sistem Windows 10, bi lahko pomenil konec za približno 240 milijonov osebnih računalnikov, kar bi lahko povečalo količino odpadkov na odlagališčih, je ugotovila družba Canalys Research.

22. decembra, 2023 18.46

Tehnološki velikan Microsoft je v začetku leta napovedal, da bo oktobra 2025 prenehal zagotavljati podporo za operacijski sistem Windows 10. Omenjeno različico so sicer predstavili poleti 2015, po podatkih statista.com pa ima še vedno zelo visok delež med uporabniki – 68 odstotkov.

Microsoft naj bi čez slabi dve leti deseti različici odpovedal podporo, kar bi lahko po oceni družbe Canalys Research pomenilo, da bi 240 milijonov osebnih računalnikov pristalo v smeteh, poroča Reuters. Skupna teža odpadkov bi tehtala 480 milijonov kilogramov.

Čeprav bi lahko veliko osebnih računalnikov delovalo še več let po koncu podpore za operacijski sistem, je Canalys opozoril, da računalniki brez varnostnih posodobitev ne bi bili več zanimivi za uporabnike.

Microsoft je sicer napovedal, da bo strankam, ki bodo pripravljene plačati, varnostne posodobitve za Windows 10 zagotavljal še do oktobra 2028. To velja predvsem za podjetja.

Če bodo cene za podaljšanje podpore podobne tistim pri prejšnjih različicah, se bo večina uporabnikov odločila za novejše računalnike, saj bo odločitev tudi stroškovno bolj upravičena, v svoji raziskavi navaja Canalys Research.

Potencial imajo zavrženi trdi diski in baterije

Med zavrženimi računalniki naj bi veliko priložnost za ponovno uporabo predstavljali trdi diski in baterije. Iz trdih diskov je mogoče uporabiti materiale, ki jih sicer potrebujejo pri izdelovanju električnih vozil in za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, poroča Reuters.

“Če izrabljene računalnike spremenimo v magnete, ki poganjajo trajnostne tehnologije, kot so električna vozila in vetrne turbine, bomo pomagali zadovoljiti naraščajoče svetovno povpraševanje po električni energiji,” je dejal Peter Afiuny, komercialni direktor družbe Noveon Magnetics.

Afiuny je dodal, da se trdi diski pogosto zavržejo, še preden se izteče njihova življenjska doba, zaradi česar nastane presežek odpadkov redkih zemeljskih magnetnih materialov.

Podjetje Redwood Materials, ki se ukvarja z recikliranjem baterij, pa dodaja, da je mogoče baterije skoraj neskončno reciklirati in iz njih pridobiti kovine, kot so litij, kobalt, nikelj in baker.