Apple zmagal: modrih oblačkov ne bo na Androidu

Tehnologija Marko Rabuza 22. decembra, 2023 15.20
featured image

Razvijalci aplikacije Beeper, ki bi priljubljeno funkcijo iMessage iz Applovega operacijskega sistema iOS prenesla na Googlov Android, so obupali.

22. decembra, 2023 15.20

Beeper je imel enostavno idejo – iMessages, sporočila med uporabniki Applovih naprav, je želel prenesti in združiti s konkurenčnim operacijskim sistemom Android. Razvijalci so v zadnjih mesecih izdali več posodobitev, vendar je Apple vse njihove poskuse hitro ustavil in izdal posodobitve, ki so njihovo delovanje onesposobile.

Beeperjevi snovalci so zdaj sporočili, da so po štirih posodobitvah končali poskuse, da bi sporočila z modrimi oblački prenesli v sistem Android, poroča Techkrunch. Izdali so še četrto posodobitev, ki je hkrati njihova zadnja.


“Vsakič, ko Beeper Mini pade ali postane nezanesljiv zaradi vmešavanja družbe Apple, se verodostojnost Beeperja zmanjša,” je podjetje zapisalo v objavi na blogu.

“To je nevzdržno. Čeprav se želimo boriti za po našem mnenju fantastičen izdelek, ki bi res moral obstajati, je resnica takšna, da ne moremo zmagati v igri mačke z mišjo z največjim podjetjem na svetu. Verjamemo, da smo z najnovejšo izdajo programske opreme ustvarili nekaj, kar bi Apple lahko dopustil obstajati,” so sporočili.

Vsaka nova različica bolj zapletena za uporabo

Vsaka vnovična različica Beeperja je bila bolj zapletena za uporabo in se je odmikala od začetne ideje, da je treba na svojem androidu naložiti le aplikacijo.

Zadnja različica je zahtevala še povezavo do računalnika z Applovim operacijskim sistemom macOS in še star model iPhona, na katerega je treba naložiti prilagojeni sistem iOS. Postopek je precej zapleten in bistveno zmanjšuje prvotno privlačnost storitve Beeper, ki naj bi zagotavljala enostaven način prenosa iMessage na sistem Android. Mnogi uporabniki so zato hitro obupali.

Beeper je četrto verzijo programske opreme odprl za druge razvijalce, ki želijo nadaljevati razvoj.

Čeprav jim ni uspelo iMessagea prenesti na sistem Android, pravijo, da se bodo v novem letu “ponovno osredotočili na dolgoročni cilj, tj. gradnjo najboljše aplikacije za klepet na svetu”.