Boštjančič za dvig trošarin na cigarete in alkohol, ne pa tudi na sladke pijače

Novice Andreja Lončar 21. decembra, 2023 15.10 > 21. decembra, 2023 15.13

Ministrstvo za finance predlaga spremembe zakona o trošarinah, s katerimi želi omogočiti dvig trošarin na tobačne izdelke in alkohol. Možnost uvedbe trošarin oziroma davka na sladke pijače pa še preučuje.

21. decembra, 2023 15.10 > 21. decembra, 2023 15.13

Ministrstvo za finance pripravlja predlog sprememb zakona o trošarinah, ki bodo omogočale dvig trošarin na tobak in tobačne izdelke ter s katerimi se bodo zvišale trošarine na alkohol. Zakon bodo danes ali jutri poslali v javno obravnavo, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Od 55 do 60 dodatnih milijonov

Pri tobačnih izdelkih, kjer trošarine sicer nekajkrat letno dvigujejo z vladno uredbo, so zdaj prišli do v zakonu določene zgornje meje, ki jo morajo zdaj zvišati.

“Zato moramo spremeniti zakon, da bo imela vlada v prihodnjih letih možnost novih dvigov, ki se bodo tako kot do zdaj izvajali nekajkrat letno z dvigi za nekaj odstotkov,” je dejal Boštjančič.

V zadnjih letih s temi povišanji na letni ravni zberejo okoli 25 do 30 milijonov evrov več proračunskih prihodkov.

Z zakonom pa želijo tudi prvič po aprilu 2014 zvišati trošarine na alkohol, ki jih želijo uskladiti z inflacijo od takrat do danes. Predlog novele tako predvideva zvišanje zneska trošarine za alkohol in alkoholne pijače, razen vina, za 25,7 odstotka.

Pričakujejo, da bi lahko s tem letni izplen iz naslova trošarin na alkoholne izdelke povečali za okoli 30 milijonov evrov.

Davek na sladke pijače še v razpravi

Sladkih pijač predlog ne naslavlja, čeprav je predsednik vlade Robert Golob ta teden na RTV Slovenija dejal, da so denar za usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo v prihodnjem letu zagotovili tudi z davkom na sladke pijače.

“Vlada je že nekajkrat komunicirala, da se pripravljajo spremembe obdavčitve sladkih pijač, a še potekajo pogovori med strateškima svetoma, ministrstvom za finance ter za zdravje,” je danes dejal Boštjančič in dodal, da bi lahko bilo, kaj bo z obdavčitvijo, znano “v roku meseca ali dveh”.

Za zdaj ni jasno, kako bi obdavčili sladke pijače. Ena od možnosti je, da bi uvedli trošarine (v tem primeru bi morali znova spreminjati zakon o trošarinah), druga, da bi uvedli poseben davek na sladke pijače, tretja pa, da bi dvignili stopnjo davka na dodano vrednost (DDV). Za brezalkoholne pijače velja znižana, 9,5-odstotna stopnja. “Gre za kompleksno tematiko,” je dejal Boštjančič.