Pet razlogov, zakaj obiskati Sarajevo to zimo

Oglas PROMOCIJSKO SPOROČILO 21. decembra, 2023 13.07 > 21. decembra, 2023 13.08
featured image

Če se sprašujete, ali bi morali to zimo obiskati Sarajevo, je odgovor - nedvomno! Sarajevo je ena od destinacij v regiji, kjer dobite največ vrednosti za svoj denar - cene so nižje kot na primer v Beogradu ali Zagrebu, hkrati pa nudi obilo kakovostnih vsebin za obiskovalce vseh generacij.

21. decembra, 2023 13.07 > 21. decembra, 2023 13.08

Ne glede na to, ali si želite najti odlično zabavo, nakupovati, uživati v ponudbi vrhunske hrane in pijače za ugodno ceno, se sprostiti ob wellness tretmajih … Sarajevo je idealno mesto zate.

Turistična skupnost kantona Sarajevo – Visit Sarajevo in portal www.sarajevo.travel vam predstavljata pet najpomembnejših razlogov, zakaj bi to zimo morali obiskati Sarajevo.

Sarajevo ima dušo

Čeprav se o “sarajevski duši” pripoveduje kot nekakšen mit, posebna duša Sarajeva zagotovo obstaja! Najbolj jo lahko začutite na Baščaršiji, ki predstavlja “srce in dušo” Sarajeva. Zato vas vabimo, da obiščete Sarajevo in se sprehodite po ulicah Tito, Ferhadija in Sarača, vse do Baščaršijskega trga. Na le stometrski razdalji boste videli svetišča štirih najpomembnejših monoteističnih religij, zaradi česar Sarajevo imenujejo tudi Evropski Jeruzalem. Tam boste naleteli tudi na oznako “Sarajevo – srečanje kultur”, zamiselno točko, kjer se vzhod in zahod prepletata. Če boste z Baščaršijskega trga nadaljevali še sto metrov dlje, boste prišli do znamenite Vijećnice, ki predstavlja “svetovni simbol srečanja civilizacij”.

www.sarajevo.travel

Vendar je največja atrakcija Sarajeva njegovi ljudje! Sarajevčani, čeprav so prestali 44 mesecev brutalne obleganosti – najdaljše v moderni zgodovini, so ljudje, ki obiskovalce iz celega sveta sprejmejo z odprtim srcem, s prijaznim nasmehom in s svojim specifičnim, širom znanim humorjem.

Sarajevo je mesto vrhunske zabave

V novo leto vstopa Sarajevo z velikim koncertom v središču mesta, pred Večnim ognjem. Praznuje se vstop v leto 2024, hkrati pa tudi 40 let od začetka nepozabne TV oddaje “Top lista Nadrealista”. Na koncertu nastopajo zvezde gibanja “New Primitives” – “Crvena Jabuka”, “Zabranjeno pušenje” in “Bombaj Štampa”, podprte z odličnim Lako in Lelo ter legendarnim Zenitom Đozićem. Kapacitete hotelov okoli novega leta so že večinoma zasedene, vendar se zagotovo še najde kakšno prosto mesto. V preostanku zime so v mestu organizirane različne zabavne vsebine za vse generacije. Ne glede na to, ali ste ljubitelj folka, rock & rolla, elektronske glasbe … vas v Sarajevu vsak večer čaka koncert ali glasbeni dogodek v dvoranah ali klubih. Obvezno raziskujte sarajevske muzeje in galerije ali poiščite nekaj po lastnem okusu na repertoarju katerega od sarajevskih gledališč ali kinematografov. Zabave je obilo tudi za najmlajše; od številnih igralnic, sob za pobeg, tematskih zabav … Fantastična ponudba zabave vas pričakuje tudi na gorah okoli Sarajeva.

www.sarajevo.travel

Sarajevo je top smučišče

Dejstvo je, da olimpijske gore, ki se nahajajo manj kot uro vožnje od središča mesta – Bjelašnica, Igman in Jahorina, ponujajo še nikoli boljšo izkušnjo za ljubitelje smučanja in drugih zimskih športov. Desetine kilometrov urejenih prog z umetnim zasneževanjem, modernizirani vertikalni prevozi, nikoli boljša ponudba namestitve in gastronomije, fantastična zabava po celem dnevu smučanja … Vse to po mnogo ugodnejših cenah kot v vrhunskih evropskih smučarskih centrih, katerim ti sarajevski nič ne zaostajajo po kakovosti. Če vam namestitev na gorah vseeno izpade draga, ne pozabite, da lahko v samem mestu najdete prenočišča za vsak žep, nato pa je precej enostavno organizirati prevoz do ene od olimpijskih gora okoli Sarajeva. Če pa niste “športni tip”, vendar si kljub temu želite uživati na planinskem zraku, veste, da se s sarajevsko žičnico v le osmih minutah lahko povzpnete na goro Trebević nad samim mestom, kjer lahko uživate v fantastičnem pogledu na Sarajevo, se sprehajate v globokem gozdu, dihate planinski zrak, ogrejete in preživite del dneva v enem od gostinskih lokalov, ki se tam nahajajo. Več o progah in cenah smučarskih vozovnic lahko najdete na spletnih straneh: oc-jahorina.com in www.ocbjelasnica.com, informacije o žičnici Trebević pa najdete na: www.zicara.ba

www.sarajevo.travel

Sarajevo praznuje 40 let od zimskih olimpijskih iger Februarja 2024

Sarajevo praznuje 40 let od gostovanja Zimskih olimpijskih iger leta 1984. To bo priložnost, da se Sarajevčani in gostje Sarajeva spomnijo časa, ko smo “Jureka ljubili bolj kot Burek” in povod, da se v Sarajevu ponovno prižge “olimpijski plamen”. V okviru dogodka Sarajevo Olympic Week (SOW), ki traja od 09. do 13.02, bo potekalo vrsto odličnih in raznolikih športnih, kulturno-zabavnih dogodkov. Podroben program je še v pripravi, dostopen pa bo na sow.ba. Od 08. do 18.02. bo potekal tudi Zimski Sarajevo Street Food Market s kakovostno ponudbo hrane in pijače, vrsto koncertov, predstav za otroke, razstavami, drsališčem, lunaparkom … Tako bo februar v Sarajevu nedvomno mesto fantastične zabave za vse generacije.

www.sarajevo.travel

Sarajevo to zimo sije s posebnim svetom

Ulice, trgi in pomembne stavbe v Sarajevu, okrašeni s prazničnimi dekoracijami, naredijo, da Sarajevo nikoli ni izgledalo svečaneje ali lepše. Poseben čar tej zimi prinaša tudi Festival svetlobe Sarajevo, popolnoma nova zimska atrakcija, ki se nahaja v Zemaljskem muzeju Bosne in Hercegovine. V sodelovanju z MK Illumination, največjim podjetjem na področju začasne dekorativne razsvetljave na svetu, je osvetljena impozantna fasada muzeja, Botanični vrt Zemaljskega muzeja BiH pa je spremenjen v “čarobni vrt luči”. Na Festivalu svetlobe Sarajevo razstavljajo tudi nekateri vrhunski mednarodni umetniki, kot je znana francoska umetniška skupina Tilt, romunski umetnik Ignat Radu … Vsak četrtek poteka akcija “Četrtki v Zemaljskem muzeju BiH”, ko si z vstopnico za Festival svetlobe Sarajevo lahko ogledate bogato vsebino Zemaljskega muzeja BiH, najpomembnejše kulturno-znanstvene ustanove v BiH. Festival svetlobe Sarajevo poteka vse do 01. marca, zato vam priporočamo, da ga med obiskom Sarajeva nedvomno obiščete in se potopite v čarobni svet luči, barv in prečudovitih zvokov. Več informacij o festivalu lahko najdete na festivalsvjetlasarajevo.ba.