Knafljev prehod: poleg hotela čez eno leto še razkošna stanovanja

Nepremičnine Marko Rabuza 25. decembra, 2023 05.30
featured image

Knafljev prehod v zadnjih letih doživlja velike spremembe, še vsaj nekaj časa pa bo čakal na končno podobo.

25. decembra, 2023 05.30

Prehod, skozi katerega se lahko s Slovenske ceste spustimo do Wolfove ulice, je v zadnjih letih v znamenju prenov. Še vedno je priljubljena točka zaradi lokalov in restavracij, kmalu pa se bo njegova dejavnost razširila.

Najprej je znana ljubljanska gostinska družina Raspopović, ki ima v lasti gostilno As, v Knafljevem prehodu zgradila istoimenski hotel, zdaj pa že nekaj mesecev gradbeni stroji brnijo na sosednjem zemljišču.

Ob hotelu As poteka gradnja Devetke, ki zdaj nosi ime Zelena hiša. Projekt ima že dolgo zgodovino in v načrtih obstaja že več kot 20 let, vendar se dlje od tretje gradbene faze ni premaknil.

Sprehajalci so lahko nedokončani objekt, ki je propadal in bil ograjen, opazovali dve desetletji, lansko poletje pa je novi vlagatelj Domus Viridis začel rušitev in novo gradnjo.

Dolgo časa je bila edina investitorka znana ljubljanska odvetnica Carmen Dobnik, letos pa ji je uspelo pritegniti še tri – nekdanja lastnika časopisa Večer Uroša Hakla in Saša Todorovića ter Marka Muleja.

Pomembna kljukica je bila ureditev lastniških deležev, saj so bili ti močno razdrobljeni, poleti pa je Dobnik uspelo doseči dogovor, da se solastnina na tej lokaciji druži, tako da imajo zdaj lastne parcele, za katere ne potrebujejo soglasja solastnikov.

Kako poteka gradnja

Po besedah Dobnik bo novi poslovno-stanovanjski objekt s petimi etažami do 3. gradbene faze zgrajen do sredine februarja, če jim ne bo zagodlo vreme. Takrat bo tudi znan končni rok gradnje. Dobnik pa si želi, da bi zaključili v začetku leta 2025, kar je pozneje od poletnih napovedi.

Za zdaj imajo pogodbo z glavnim izvajalcem del, družbo Makro5, po novem letu pa bodo izbrali še podizvajalce za instalacijska in obrtniška dela.

Projekt je ocenjen na 18 milijonov evrov, izpis iz zemljiške knjige pa razkriva, da so najeli 11,5 milijona evrov posojila, ki ga morajo poplačati do poletja leta 2026.

“Glede predvidene vrednosti naložbe še ne beležimo bistvenih odstopanj. Seveda so določeni investicijski stroški še vedno samo ocenjeni. Vsekakor bomo lahko naredili ponovno oceno stroškov po izboru vseh izvajalcev za instalacijska in obrtniška dela, ob upoštevanju časovnega poteka gradnje, najpozneje pa pred začetkom prodaje stanovanj,” pojasnjuje Dobnik.

Devetka, avgust 2022
Stara Devetka (levo), ki so jo lani porušili in začeli graditi novo stavbo. Zraven je hotel As, ki je že končan (Foto: Aljaš Uršej/N1)

Cene podobne kot v Schellenburgu in Šumiju

V Zeleni hiši bo 24 stanovanj, cene pa bodo primerljive z zadnjimi novimi projekti v središču prestolnice, kot sta Schellenburg in Šumi. V Schellenburgu, ki so ga odprli pred dobrim mesecem, so se cene za kvadratni meter gibale med 5.200 in 8.200 evri.

Dobnik pojasnjuje, da za stanovanja vlada veliko zanimanja, “čeprav prodaje za zdaj ne oglašujejo”.

“Potencialne kupce nagovarja lokacija sama,” pravi Dobnik.

Stanovanj še niso začeli prodajati, datum je odvisen tudi od napredka gradnje v prihodnjih mesecih. “Gotovo ne pred aprilom prihodnje leto.”

Fasada v zelenem marmorju

Nova stavba naj bi po besedah Dobnik izstopala s fasado, ki bo obdana v zeleni marmor, vseeno pa se bo navezovala na novega soseda – na hotel, v katerem ima restavracijo tudi priznana slovenska kuharska mojstrica Ana Roš.

Balkoni bodo zastekljeni, po besedah Dobnik pa Zavod za varstvo kulturne dediščine želi tudi veliko cvetličnih korit. Lastniki naj bi do garaže dostopali prek garažne hiše pod Kongresnim trgom, Dobnik pa pojasnjuje, je urejanje dovoza trenutno v teku.

Devetka
Devetko so začeli graditi že leta 2001, vendar je niso nikoli dokončali (Foto: Uroš Kokol/N1)

Dolga brada projekta

Projekt med Čopovo ulico in Knafljevim prehodom so začeli graditi na začetku tega tisočletja v okviru javno-zasebnega partnerstva in stavbo zgradili do tretje gradbene faze. Prvi zasebni vlagatelj v projektu je bila družba Polder, ki jo je vodil Borut Rezar, eden glavnih akterjev v aferi Zbiljski gaj.

Družba Polder je pozneje končala v stečaju, nedokončani objekt pa v stečajni masi. Kupil ga je Bahtijar Bajrović, najbolj znan kot lastnik verige trgovin Sportina, vendar se dela nikoli več niso nadaljevala, nato pa je leta 2008 udarila še finančna kriza.

Objekt so zaradi prezadolženosti Bajrovićevih podjetij prevzele banke. Dodatna težava so bili še številni lastniki skupne parcele ob Knafljevem prehodu, za katero je imel vsak od sedmih lastnikov svoje načrte.

Najprej košarkarski dvojec

Dobnik je pri projektu najprej sodelovala s predsednikom košarkarske zveze Matejem Erjavcem in nekdanjim košarkarjem Rašem Nesterovićem. Ta sta po poročanju portala Necezurirano zagotovila 1,4 milijona evrov za odkup preostalega dela starega objekta, ki so ga nato porušili.

Poleti sta Erjavca in Nesterovića zamenjala Hakl in Todorović, ki sta prek družbe HT RE pridobila 25,5-odstotni delež v Domus Viridisu. Enak delež ima tudi družba Euroin Fond Management, ki jo obvladujeta Iztok Kremser in Marko Mulej. Prek verige podjetij sta po podatkih Ajpesovega registra tudi lastnika podjetja Enos, ki Jesenice oskrbuje z daljinskim ogrevanjem.