To je 15 največjih donacij podjetij in tujih držav v sklad za obnovo

Novice Andreja Lončar 24. decembra, 2023 05.30
featured image

Teden dni po tem, ko je finančni minister Klemen Boštjančič podjetja pozval, da donirajo v sklad za obnovo po poplavah, je ta 'bogatejši' za pet milijonov evrov.

24. decembra, 2023 05.30

Na posebnem bančnem računu Republike Slovenije, na katerega se stekajo donacije za obnovo po poplavah, je bilo pred tednom dni 2,3 milijona evrov.

Potem je prišel poziv finančnega ministra Klemna Boštjančiča, naj podjetja, ki si to lahko privoščijo, nakažejo kaj denarja za pomoč pri sanaciji in s tem izkoristijo tudi davčno olajšavo.

Minister je nekatere presenetil z ostrino. “Ogromno poslušam o solidarnosti, pa da vidimo, kako jo merimo v zneskih,” je med drugim dejal in tudi, da že letos pričakuje kakšno nakazilo predvsem od bank, gradbincev in drugih podjetij, ki jim bo obnova prinesla tudi nove posle.

Podatki finančnega ministrstva kažejo, da je teden dni pozneje v skladu 7,3 milijona evrov. Ta denar bo porabljen za obnovo po poplavah, ki jo bo država sicer prihodnje leto pretežno financirala z zadolževanjem in sredstvi evropskega solidarnostnega sklada.

Kdo je doniral

“Največji donatorji so domače in tuje pravne osebe ter tuje vlade,” pravijo na ministrstvu. Tuje vlade so, kot kaže spodnji seznam, prispevale sedem od 15 najvišjih donacij.

Edino nakazilo, ki je prišlo v tednu od ministrovega poziva, je petmilijonska donacija NLB. Donatorja ministrstvo izrecno ne navaja, je pa banka znesek objavila sama. NLB je sicer, spomnimo, konec avgusta sporočila, da je pripravljena v sklad vplačati 15 milijonov evrov z dodatnim pojasnilom, da se bo v primeru uvedbe davka na bilančno vsoto za ta znesek zmanjšala donacija. Davek je vlada nato uvedla, a ga banke (v nasprotju s prvotnimi načrti vlade) prihodnje leto še ne bodo plačale. V NLB so se na koncu odločili za petmilijonsko donacijo v sklad, že v začetku avgusta pa je banka 20 prizadetim občinam nakazala skupno štiri milijone evrov.

Donacija NLB je do zdaj tudi daleč najvišje nakazilo v sklad za obnovo. Drugo največje znaša 990 tisoč evrov, vplačano pa je bilo 20. oktobra letos. Imena podjetja nam na ministrstvu niso razkrili. “Da bi lahko razkrili imena pravnih oseb, ki so donirale sredstva, bi morali pridobiti njihovo soglasje za razkritje podatkov, s katerim pa trenutno ne razpolagamo,” so navedli v pisnem odgovoru na naša vprašanja. Kot omenjeno že zgoraj, gre za domače ali tuje pravne osebe.

Prihaja vsaj še en milijon

Pred dnevi je milijon evrov donacije napovedala tudi državna Gen energija, ki pa očitno do 20. decembra nakazila še ni izvedla.

Verjetno pa bo tik pred koncem leta donacijo nakazalo še kakšno podjetje. Vlada je namreč omogočila, da lahko donator celoten znesek nakazila na poseben račun države za namen odprave posledic avgustovskih poplav uveljavlja za zmanjšanje davčne osnove po zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (DDPO) oziroma zakona o dohodnini. Olajšava pa velja le še do konca tega meseca.

Donacije za odpravo posledic poplav je mogoče nakazati na poseben bančni račun državnega proračuna.

Podatki za nakazilo:
Republika Slovenija – proračun: SI56 0110 0630 0109 972
Naslov: Gregorčičeva 20, 1000 Ljubljana
SWIFT: BSLJSI2X
Namen: Odprava posledic poplav
Koda namena: CHAR
Sklic za pravne osebe: 18 10995-7300000-23011223
Sklic za fizične osebe: 18 10995-7301006-23011223
Sklic za tuje vlade: 18 10995-7311001-23011123