Lestvica: To so najbolje plačane športnice na svetu

Lestvice Forbes 26. decembra, 2023 14.37
featured image

Iga Świątek, Eileen Gu in Coco Gauff so največje zaslužkarice v letošnjem letu. Teniške igralke še naprej prevladujejo na letni lestvici plač.

26. decembra, 2023 14.37

Upokojitev Serene Williams in izostanek Naomi Osaka s teniških igrišč zaradi poškodb in poroda sta na vrhu seznama najbolje plačanih športnic na svetu letos ustoličila 22-letno poljsko teniško zvezdnico Igo Świątek. Ta je v letu 2023 zaslužila 23,9 milijona dolarjev, pred davki in honorarji agentov.

Odkar je Forbes leta 2008 prvič objavil lestvico, je Maria Šarapova edina ženska poleg Williamsove in Osake, ki je nosila krono najbolje plačane. Vladala je osem zaporednih let, dokler je leta 2016 ni nasledila Williamsova.

Świątek je v letošnji izjemni sezoni osvojila naslov ženskih posameznic na Odprtem prvenstvu (OP) Francije in sklenila štiri nove sponzorske pogodbe. Vendar ni naključje, da Swiatek – tako kot Osaka, Williams in Šarapova pred njo – igra tenis. Dvanajst od 20 najbolje plačanih športnic na svetu in devet od 10 najboljših prihaja iz tega športa, ki športnicam ponuja precejšnje denarne nagrade in številne priložnosti za trženje.

Golf in nogomet igrata po dve športnici med 20 najbolje plačanimi. Badminton, košarka, gimnastika in smučanje prostega sloga zaokrožujejo seznam s po eno športnico.

Skupaj je 20 žensk z največjimi prejemki leta 2023 zaslužilo ocenjenih 226 milijonov dolarjev (241 milijonov evrov). To je 13-odstotni padec glede na 258 milijonov dolarjev (234 milijonov evrov) leta 2022. Toda padec je mogoče skoraj v celoti pripisati izgubi Williamsove (ki je na lanskem seznamu zaslužila 41,3 milijona dolarjev) in Osakin padec na 15 milijonov dolarjev (z 51,1 milijona dolarjev leta 2022) med njeno dolgo odsotnostjo.

Teniška igralka Serena Williams
Serena Williams pri 42 letih ne tekmuje več profesionalno, velja pa za eno najboljših tenisačic vseh časov s 23 osvojenimi turnirji za grand slam (Foto: PROFIMEDIA)

Plače še vedno zaostajajo za moškimi

Kot celota je ženski šport letos še naprej uspeval. Ameriška ženska nogometna liga in svetovno prvenstvo ženskega nogometa beležita nove rekorde obiskanosti. Ameriška košarkarska liga WNBA je prvič po letu 2008 postala bogatejša za eno ekipo. Liga golfistk LPGA Tour obljublja dvig skupnega nagradnega sklada nad 118 milijonov dolarjev, kar je 70-milijonski dvig glede na leto 2021.

Kljub temu zagonu pa plače športnic še vedno precej zaostajajo za plačami moških. Prvih 20 moških športnikov na Forbesovi lestvici za leto 2023 je skupaj prejelo 1,9 milijarde dolarjev – kar je več kot osemkrat več, kot je zaslužilo 20 najboljših žensk. Od tam se razlika le še veča.

V sezoni 2023-24 bo 60 igralcev lige NBA prekašalo Igo Świątek samo s svojimi igralskimi plačami, poroča Spotrac.

1. Iga Świątek: 23,9 milijona dolarjev (21,7 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: Poljska
Starost: 22 let
Na igrišču: 9,9 milijona dolarjev
Izven igrišča: 14 milijonov dolarjev

Świątek je zaključila svoje veliko leto 2023 z naslovom v finalu WTA in uvrstitvijo na prvo mesto med posameznicami ob koncu leta. Prislužila si je drugo zaporedno nagrado za igralko leta WTA. Pri samo 22 letih je zdaj 82 tednov preživela na številki 1, kar jo uvršča na 10. mesto v zgodovini WTA. Na seznamu denarnih nagrad v karieri je s skoraj 25 milijoni dolarjev na 14. mestu.

Świątek je letos poleg štirih partnerstev okrepila svoj portfelj zastopnikov z Viso, znamko čevljev in športne opreme On, Oshee športnimi pijačami in informacijskim podjetjem Infosys.

Teniška igralka Iga Swiatek
Iga Swiatek je letos skupaj s sponzorstvi zaslužila skoraj 24 milijonov dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

2. Eileen Gu: 22,1 milijona dolarjev (20 milijonov evrov)

Šport: Smučanje, prosti slog
Državljanstvo: Kitajska
Starost: 20 let
Na igrišču: 0,1 milijona dolarjev
Izven igrišča: 22 milijonov dolarjev

Gu, ki je bila rojena v San Franciscu, a na tekmovanjih zastopa Kitajsko, je redka olimpijska športnica, katere posel v obdobju med igrami ne strmoglavi. Smučarka prostega sloga in manekenka ima dolgoročna sponzorstva po vsem svetu. Sodeluje z blagovnimi znamkami, kot so Mengniu Dairy in proizvajalec športnih oblačil Anta na Kitajskem ter Louis Vuittonom in Victoria’s Secret na Zahodu.

Gu se je po poškodbi kolena decembra letos vrnila na smučišča in zmagala na tekmah halfpipe na Kitajskem in v Koloradu v svoji prvi tekmi svetovnega pokala po 11 mesecih.

Smučarka prostega sloga Eileen Gu
Smučarka prostega sloga Eileen Gu večino prihodkov ustvari s spoznorskimi pogodbami (Foto: PROFIMEDIA)

3. Coco Gauff: 21,7 milijona dolarjev (19,7 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: ZDA
Starost: 19 let
Na igrišču: 6,7 milijona dolarjev
Izven igrišča: 15 milijonov dolarjev

Septembrski preboj na grand slam turnirju na OP ZDA bi Coco Gauff lahko dvignil na novo raven kot poslovno žensko, vendar ji je že prej šlo dobro na marketinški strani. Letos je namreč podpisala pogodbo z Baker Tilly, Bose in UPS. Znana kot oboževalka Marvelovih superjunakov se je 19-letna Gauff pojavila v oglasu za film The Marvels iz leta 2023 in krasila naslovnico omejene izdaje stripa Invincible Iron Man.

Na igrišču Gauff trenutno zaseda 3. mesto med posameznicami, kar je njena najvišja uvrstitev v karieri. Letos je osvojila štiri turnirje WTA.

Teniška igralka Coco Gauff
Teniška igralka Coco Gauff je zmagala na letošnjem Odprtem prvenstvu ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

4. Emma Raducanu: 15,2 milijona dolarjev (13,8 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: Združeno kraljestvo
Starost: 21 let
Na igrišču: 0,2 milijona dolarjev
Izven igrišča: 15 milijonov dolarjev

Raducanu je po zmagi na OP ZDA leta 2021 pri 18 letih ustvarila enega najdragocenejših portfeljev sponzorstev v tenisu. Blagovne znamke so se zgrinjale k športnici, za katero so mislile, da bi lahko bila zvezda v prihodnjih letih. Od takrat pa se je spopadala s številnimi poškodbami in boleznimi, tako da je na svetovni lestvici WTA padla z 10. mesta v 2022 na 299. mesto.

Raducanu je prav tako dvigovala obrvi, ko se je v približno dveh letih poslovila od petih trenerjev. Vendar se je v nedavnem intervjuju uprla kritikam in za BBC dejala: “Ob določenih priložnostih niso mogli dohajati vprašanj, ki sem jih postavljala. Morda se je zato končalo.”

Teniška igralka Emma Raducanu
Teniška igralka Emma Raducanu je letos izgubila veliko mest na teniški lestvici, a sponzorjev to ni odvrnilo (Foto: PROFIMEDIA)

5. Naomi Osaka: 15 milijonov dolarjev (13,6 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: ZDA
Starost: 26 let
Na igrišču: /
Izven igrišča: 15 milijonov dolarjev

Osaka, ki je julija rodila hčerko, od septembra 2022 ni igrala tekmovalnega tenisa. Zdaj se pripravlja na vrnitev v Brisbanu, kar bo služilo kot priprava za OP Avstralije prihodnji mesec. Medtem se je razširila v nove tržne kategorije s podpisom sponzorskih pogodb z Bobbie baby formula in Crate & Kids, njeno medijsko podjetje Hana Kuma pa je aprila zbralo pet milijonov dolarjev, ko se je odcepilo od SpringHill Co.

Teniška igralka Naomi Osaka
Pred časom prva tenisačica sveta Naomi Osaka je letos izpustila sezono zaradi poškodb in poroda (Foto: PROFIMEDIA)

6. Arina Sabalenka: 14,7 milijona dolarjev (13,4 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: Belorusija
Starost: 25 let
Na igrišču: 8,2 milijona dolarjev
Izven igrišča: 6,5 milijona dolarjev

Sabalenka ima za sabo najboljše leto kariere. Zmagala je na odprtem prvenstvu Avstralije, bila dva meseca na prvem mestu med posameznicami in prejela nagrado WTA za svetovno prvakinjo. Medtem ko so se igralci iz Rusije in Belorusije med vojno v Ukrajini trudili pridobiti pozornost sponzorjev, je Sabalenka nedavno sodelovala z Maestro Dobel Tequila in Leaf Trading Cards.

Je tudi vlagateljica v wellness blagovni znamki Beekeeper’s Naturals in Olipop soda. Nastopala je v Netflixovi teniški dokumentarni seriji Break Point.

Teniška igralka Arina Sabalenka
Teniška igralka Arina Sabalenka je nastopala v Netflixovi seriji Break Point (Foto: PROFIMEDIA)

7. Jessica Pegula: 12,5 milijona dolarjev (11,4 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: ZDA
Starost: 29 let
Na igrišču: 6 milijonov dolarjev
Izven igrišča: 6,5 milijona dolarjev

Pegula, ki se je uvrstila na Forbesov seznam ’30 pod 30′ za leto 2024, je letos v Montrealu osvojila največji posamični naslov v svoji karieri in novembra dosegla dvoboj za naslov prvakinje na finalu WTA. Za kratek čas je držala tudi prvo mesto na lestvici dvojic skupaj s svojo partnerko Coco Gauff.

Zunaj igrišča je pred kratkim kot sponzorje predstavila slušalke Dyson, ure De Bethune in nakit Gorjana. Prejela je tudi nagrado WTA Jerry Diamond ACES za promocijo ženskega tenisa.

Teniška igralka Jessica Pegula
Jessico Pegula je Forbes uvrstil na letošnji seznam 30 uspešnih ljudi pod 30 let (Foto: PROFIMEDIA)

8. Venus Williams: 12,2 milijona dolarjev (11 milijonov evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: ZDA
Starost: 43 let
Na igrišču: 0,2 milijona dolarjev
Izven igrišča: 12 milijonov dolarjev

Williams tekmuje bolj redko – letos se je prijavila na sedem turnirjev in odigrala 10 dvobojev -, vendar sedemkratna prvakinja turnirjev za grand slam med posameznicami ostaja marketinška sila. Pred kratkim je sklenila partnerstva z Dove in Nestléjevim Purina PetCare, predstavila linijo nakita v sodelovanju z Reinsteinom Rossom in investirala v Los Angeles Golf Club, ekipo v prihajajoči ligi TGL, ki jo razvija podjetje TMRW Sports salvnih golfistov Tigerja Woodsa in Roryja McIlroya.

Deluje tudi kot izvršna producentka dokumentarne serije Behind the Racquet, ki poudarja izzive duševnega zdravja, s katerimi se srečujejo teniški igralci.

Teniška igralka Venus Williams
Venus Williams morda ne tekmuje več toliko kot včasih, a še vedno sklepa poslovna partnerstva (Foto: PROFIMEDIA)

9. Elena Ribakina: 9,5 milijona dolarjev (8,6 milijona evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: Kazahstan
Starost: 24 let
Na igrišču: 5,5 milijona dolarjev
Izven igrišča: 4 milijoni dolarjev

Rybakina, ki je bila rojena v Rusiji, a je od leta 2018 mednarodno zastopala Kazahstan, je osvojila Wimbledon leta 2022. V 2023 je sledila morda še boljša sezona, saj je osvojila dva turnirja WTA 1000 in leto končala na 4. mestu lestvice posameznic. Ob tem je 24-letna vzhajajoča zvezda dodala partnerstva z Red Bullom in Yonexom.

Teniška igralka Elena Ribakina
Teniška igralka Elena Ribakina je preboj doživela na lanskem turnirju v Wimbledonu (Foto: PROFIMEDIA)

10. Leylah Fernandez: 8,8 milijona dolarjev (8 milijonov evrov)

Šport: Tenis
Državljanstvo: Kanada
Starost: 21 let
Na igrišču: 1,8 milijona dolarjev
Izven igrišča: 7 milijonov dolarjev

Tako kot Raducanu tudi Leylah Fernandez še vedno izkorišča svojo uvrstitev v finale OP ZDA 2021. Sodeluje z blagovnimi znamkami, kot so Lululemon, Morgan Stanley in telefoni Google Pixel. Tako kot Raducanu je imela Fernandez težave pri izpolnjevanju pričakovanj glede svoje igre.

“Na teniškem igrišču sem izgubila identiteto,” je nedavno povedala za RDS in svojo sezono ocenila s 4 od 10. Toda naslov turnirja v Hong Kongu oktobra in zmaga Kanade na pokalu Billie Jean King novembra bi ji morala dati več optimizma ob vstopu v leto 2024.

Teniška igralka Leylah Fernandez
Teniška igralka Leylah Fernandez pravi, da je “izgubila identito” na igrišču, a je ob koncu leta nanizala nekaj pomembnih zmag (Foto: PROFIMEDIA)

11-20.

Avtorja članka sta Brett Knight and Justin Birnbaum.