2024: velike naložbe v farmaciji in energetiki, tudi v poplavljenih podjetjih

Posel Andreja Lončar 27. decembra, 2023 05.30
featured image

Statistika kaže, da se naložbena aktivnost v slovenskem gospodarstvu umirja, a v največjih izvoznih podjetjih tega ni čutiti.

27. decembra, 2023 05.30

Banka Slovenije v decembrskem pregledu makroekonomskih gibanj navaja, da je bila naložbena aktivnost v slovenskih podjetjih v prvi polovici leta precej živahna, v drugi polovici pa se je “izrazito zmanjšala”.

Kot pojasnijo, je to predvsem posledica večjih stroškov zadolževanja, negotovosti in ohlajanja aktivnosti v zunanjem okolju.

“Omenjeni dejavniki so se odrazili v zmanjšanju naložb v opremo in stroje v tretjem četrtletju, kar sovpada z občutnim ohlajanjem v predelovalnih dejavnostih, tudi prek upadanja izvoznih naročil in proizvodnih pričakovanj,” ugotavlja centralna banka.

Farmacevti se širijo

Nikakršnega ohlajanja pa ni čutiti v farmacevtski panogi. Nasprotno.

Letos so več naložb v Sloveniji napovedali Lek in njegov lastnik Sandoz ter Novartis. V Lendavi so tako predstavniki Leka in Sandoza v začetku tega meseca simbolično položili temeljni kamen za 400-milijonsko naložbo v center podobnih bioloških zdravil. V Ljubljani Lek gradi okoli 90 milijonov evrov vreden kompleks za razvoj podobnih bioloških zdravil, Novartis pa namerava na lokaciji v Mengšu postaviti 111 milijonov evrov vreden center za tehnični razvoj bioloških zdravil. Vse naložbe naj bi bile končane leta 2026.

Novomeška Krka, ki za letošnje leto načrtuje 150 milijonov evrov naložb, bo v prihodnjem letu nadaljevala s posodabljanjem proizvodnje trdnih oblik v Ljutomeru in gradnjo večnamenskega objekta v Novem mestu, v katerem bodo med drugim nove laboratorijske zmogljivosti. V proizvodno-distribucijskem centru v Jastrebarskem na Hrvaškem pa vgrajujejo novo pakirno linijo, s katero nameravajo za četrtino povečati zmogljivosti za proizvodnjo veterinarskih izdelkov v trdnih farmacevtskih oblikah.

Farmacevt začenja tudi 163-milijonsko naložbo v Krškem, kjer načrtujejo nove razvojne in proizvodne kapacitete. Gradbeno in okoljevarstveno dovoljenje imajo. Ko bo okoljevarstveno pravnomočno, bodo začeli graditi. “To bo eden od naših večjih projektov,” so v podjetju navedli ob predstavitvi devetmesečnih rezultatov. Lokalni mediji so sicer letos poročali o pomislekih dela predstavnikov lokalne skupnosti, ki menijo, da bo novogradnja ogrozila zdravje ljudi in okolje.

Krka
Farmacevtska družba Krka načrtuje več naložb v Sloveniji (na fotografiji lokacija v Novem mestu) in na Hrvaškem (Foto: BOBO)

Rekordne naložbe BSH

Naložbe nekaterih podjetij z najbolj prizadetih območij bo tudi prihodnje leto zaznamovala odprava posledic po letošnjih poplavah.

V mežiškem Tabu pravijo, da bodo prihodnje leto vlagali predvsem v obnovo proizvodnih linij oziroma obnovo po poplavah. S koncem letošnjega leta sicer zaključujejo investicijski cikel, v okviru katerega so vložili 20 milijonov evrov v proizvodno linijo litij-ionskih baterij.

Tudi v BSH Hišni aparati, še enem podjetju, ki ga je močno prizadela avgustovska ujma, bodo vlagali predvsem v sanacijo. Prihodnje leto imajo tako v načrtu za 35 milijonov evrov naložb, kar je po navedbah Alenke Grašič iz BSH rekorden znesek. “Razlog je sanacija lokacije BSH Nazarje po poplavah in vsa potrebna infrastruktura za izdelavo novih aparatov, ki prihajajo v prihodnje.”

Avtomatizacija, digitalizacija …

Begunjski Elan bo za naložbe namenil med sedem in devet milijonov evrov, kar je slaba desetina prihodkov podjetja; ti so lani znašali okoli 100 milijonov evrov. “Večina naložb bo usmerjena v posodobitev proizvodnje, avtomatizacijo poslovanja ter digitalizacijo poslovnih procesov, nekaj sredstev pa bomo namenili tudi za razširitev programov znotraj obstoječih poslovnih dejavnosti,” pravijo v podjetju.

Iskra družine Šešok je tik pred zagonom svoje največje tovarne v Bosni in Hercegovini. Klemen Šešok naložbo ocenjuje na deset milijonov evrov. V hrvaškem proizvajalcu kablov Elki, ki ga je Iskra prevzela pred dvema letoma, so letos vložili 10 milijonov, enak znesek nameravajo vložiti tudi prihodnje leto. V Sloveniji pa prihodnje leto načrtujejo za pet milijonov evrov naložb.

Kidričevski Boxmark Leather bo po načrtih pol milijona evrov vložil v nove stroje. Prihodki podjetja bodo okoli 64,5 milijona evrov, poslovanje podjetja pa zaznamuje ohlajanje nemškega gospodarstva, ki je najpomembnejši prodajni trg.

Elektrika
Energetika bo v prihajajočem desetletju veliko vlagala; Eles ima v načrtu za skoraj milijardo evrov naložb (Foto: Goran Rovan/Bobo)

Eles v največji naložbeni cikel

Naložbeno aktivnost pa bodo prihodnje leto pospeševala tudi energetska podjetja, predvsem zaradi napovedanih visokih investicij v električno omrežje.

Operater prenosnega omrežja Eles se ravna po razvojnem načrtu, ki do leta 2032 predvideva za 823 milijonov evrov vlaganj v omrežje. Koliko bodo namenili v prihodnjem letu, niso navedli, po načrtu pa naj bi v 2024 vložili nekaj manj kot 150 milijonov evrov.

V Elesu sicer pravijo, da gre za največji naložbeni cikel od ustanovitve, v ospredje pa je postavljeno dokončanje vrste velikih investicijskih projektov in za raziskovalno-razvojne dejavnosti ter razvoj projektov s področja pametnih omrežij in razvoj konceptov povečevanja izkoriščenosti obstoječega prenosnega omrežja.

V razvojnem načrtu prenosnega sistema se med drugim osredotočajo na razvoj infrastrukture, nujne za priklop večjih sončnih elektrarn, ki bo močna podpora razogljičenju Slovenije. Prav tako načrt zajema projekte obnove obstoječe infrastrukture, ki bo v prihodnjih letih na koncu svoje življenjske dobe, pravijo v podjetju.