Huawei se je z novim telefonom otresel vpliva ameriških sankcij in okreva

Tehnologija Forbes Slovenija 29. decembra, 2023 10.06
featured image

Tehnološki velikan letos pričakuje devetodstotno rast prihodkov, k čemur je prispeval nov pametni telefon, narejen z domačimi čipi.

29. decembra, 2023 10.06

Kitajski proizvajalec zabavne elektronike in telekomunikacijske infrastrukture Huawei v letu 2023 pričakuje prihodke v višini 700 milijard juanov (89 milijard evrov). To bi pomenilo devetodstotno rast in okrevanje po več letih, ki so jih zaznamovale ameriške sankcije, piše Wall Street Journal.

Lani so prihodki podjetja znašali 642 milijard juanov (82 milijonov evrov).

Glavna vira prihodkov za Huawei sta infrastruktura za 5G omrežja in pametni telefoni. Toda predvsem slednji segment je od leta 2019 nazadoval, saj so sankcije ZDA podjetju preprečile dostop do tujih dobaviteljev pomembnih komponent, vključno z najnaprednejšimi polprevodniki.

Avgusta letos je Huawei presenetil z izdajo novega pametnega telefona Mate 60 Pro, ki se ponaša s 7-nanometrskim čipom Kirin kitajske izdelave. Medtem ko je segment telekomunikacijske infrastrukture letos posloval stabilno, so prihodki od prodaje pametnih telefonov presegli pričakovanja.

“Po letih trdega dela nam je uspelo prebroditi nevihto. In zdaj smo spet bolj ali manj na pravi poti,” je v sporočilu zaposlenim ob koncu leta dejal trenutni predsednik podjetja Ken Hu. Vodilni kadri pri Huaweiju se redno izmenjujejo v vlogi predsednika.

Predsednik Huaweija Ken Hu
Ken Hu je eden vodilnih kadrov pri Huaweiju, ki trenutno nastopa v izmenjujoči se funkciji predsednika družbe (Foto: PROFIMEDIA)

Podpora države

Huawei je z izdelkom znova postal konkurenca iPhonu ameriškega velikana Apple, ki je tudi na Kitajskem najbolje prodajan pametni telefon v premijskem razredu. Pred uvedbo sankcij je bil Huawei tretji največji svetovni ponudnik pametnih telefonov, za Applom in južnokorejskim Samsungom.

Odločevalce v Washingtonu pa je ob pogledu pod pokrov telefona zaskrbelo, da sankcije, uperjene proti Kitajski, morda niso bile uspešne. Na Kitajskem narejen čip, ki poganja nove telefone, namreč omogoča hitrosti prenosa podatkov, ki so primerljive z izdelki zahodnih ponudnikov.

Huawei
Kitajska je od uvedbe ameriških sankcij podprla domačega velikana. Na sliki Huaweijeva osrednja trgovina v Šanghaju. (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti na Kitajskem so od uvedbe sankcij podprle Huawei. Telekomunikacijski operaterji v državni lasti so Huaweiju podelili donosne posle na področju 5G in računalništva v oblaku. Druge institucije so od podjetja kupile slabše donosne posle, poroča Bloomberg.

Obenem je Huawei na domačih tleh postal pomemben igralec na področju polprevodnikov. S finančno pomočjo države in lokalnih oblasti v domačem Shenzhenu, ki se ocenjuje na 30 milijard dolarjev (27 milijard evrov), vzpostavlja mrežo tovarn polprevodnikov.