Koliko bodo slovenska podjetja še zaposlovala v novem letu

Posel Aljoša Črnko 29. decembra, 2023 05.30
featured image

Lani je Slovenija postavila nov mejnik v številu brezposelnih in ga letos še izboljšala. Kaj nas čaka v letu 2024 in kakšni so konkretni načrti slovenskih zaposlovalcev? Katere delavce iščejo?

29. decembra, 2023 05.30

Septembra lani je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih najmanj brezposelnih oseb v zgodovini Slovenije. Zavzeto zaposlovanje se je nadaljevalo tudi letos, število brezposelnih pa je bilo maja celo najnižje po letu 1990.

Rekord je bil nato, kot je razvidno iz grafa spodaj, letos večkrat presežen.

Na trgu dela je vztrajala tudi že znana težava – pomanjkanje kadra.

Kadrovski strokovnjaki so sredi leta sicer za portal N1 navedli, da so nekatera podjetja zaradi ohlajanja gospodarstva začela odpuščati. A manko delavcev je še vedno zelo velik.

Pomanjkanje ustreznih kandidatov za zaposlitev se po podatkih zavoda za zaposlovanje pričakuje tudi v letu, ki prihaja. Težave z iskanjem kadra pričakuje več kot polovica delodajalcev.

Tudi Peter Wostner iz urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v zadnjem poročilu o produktivnosti izpostavil pritisk zaradi pomanjkanja kadrov, ki bo po njegovih besedah z vsakim letom hujši.

V Sloveniji se bo po napovedi zavoda število zaposlenih v prvih šestih mesecih prihodnjega leta povečalo za dva odstotka. To pomeni približno 34.500 zaposlitev.

Kaj načrtujejo podjetja

O konkretnih načrtih v prihodnjem letu smo povprašali slovenska podjetja. Koga bodo zaposlovali? Kaj pričakujejo?

"Potrebe po zaposlenih imamo ves čas, posebej po sodelavcih s končano srednješolsko poklicno ali strokovno izobrazbo metalurške, strojne in elektrotehnične smeri," trenutne razmere opišejo v Skupini SIJ, ki bo leto predvidoma končala z izgubo.

Notranjost tovarne SIJ
Skupina SIJ ima trenutno odprtih 220 prostih delovnih mest (Foto: Bor Slana/BOBO)

V Slovenski industriji jekla iščejo različne profile delavcev, ki jih na trgu dela primanjkuje že vrsto let. Od metalurgov, obdelovalcev kovin, izdelovalcev kovinskih konstrukcij in pomočnikov v tehnološkem procesu do talilcev, žerjavovodij, strojnih mehanikov, mehatronikov, elektrikarjev ter zidarjev in vzdrževalcev.

Trenutno imajo odprtih 220 delovnih mest, za podmladek pa skrbijo tudi s štipendiranjem več kot 110 dijakov in študentov tehničnih strok.

"V svoje jeklarske vrste vabimo tudi s predstavljanjem pomena in priložnosti tehniških poklicev v sodelovanju z izobraževalnimi ustanovami. Zaposlujemo pa tudi delavce iz tujine."

Skupina SIJ je letos ob polletju zaposlovala 3.649 ljudi. V Skupini SIJ je povezanih 34 družb.

Operater prenosnega električnega omrežja Eles
Proti novim kadrom pogleduje tudi operater prenosnega električnega omrežja Eles (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Službe na Elesu, le ob upokojevanju trenutnih zaposlenih

Proti novim kadrom pogleduje tudi operater prenosnega električnega omrežja Eles. A število dodatnih zaposlitev je odvisno predvsem od zaposlenih, ki se bodo v letu 2024 upokojili. To ni samoumevno, pravijo na Elesu – tudi če delavci izpolnjujejo vse pogoje za upokojitev.

"Finančna stimulacija države v višini 40 odstotkov pokojnine, ki bi jo delavci prejemali, če se ne bi upokojili, in za tri odstotke višja pokojnina za vsako dopolnjeno leto po letu, ko bi se delavec lahko upokojil, ko izpolni pogoje za upokojitev, je finančno preveč mamljiva, da bi se delavec upokojil že takrat, ko izpolni oba pogoja za upokojitev," so prepričani.

Če bodo v Elesu prihodnje leto vendarle zaposlovali, bodo v prvi vrsti iskali elektroinženirje in vzdrževalce za daljnovode, razdelilne transformatorske postaje ter ostalo prenosno in distribucijsko opremo. To so dobili pod okrilje z letošnjim prevzemom operaterja distribucijskega elektroenergetskega omrežja, družbe Sodo.

Eles je lani zaposloval 566 ljudi.

Leta 2024 se bo zaposlovanje povečalo za dva odstotka, kar pomeni približno 34.500 zaposlitev.

Med 30 in 50 dodatnih delavcev pa že zdaj iščejo v mežiškem Tabu, kjer sicer večjega zaposlovanja po novem letu ne načrtujejo. Zadnji dan leta 2022 je Tab zaposloval 645 ljudi.

Krka bo zaposlovala v Sloveniji in v tujini

Triodstotno povečanje števila zaposlenih je medtem v načrtih Krke.

"Ker smo farmacevtska družba, so za nas najbolj aktualni univerzitetni pa tudi visoko strokovno izobraženi farmacevti in kemiki," razlagajo v Novem mestu, ob tem pa dodajo, da potrebujejo še strokovnjake s področja ekonomije, računalništva, strojništva in elektrotehnike.

Zaradi širitve proizvodnih zmogljivosti bodo iskali tudi delavce za delo v proizvodnji. Spomnimo, da želi Krka v Krškem postaviti nov obrat Sinteza 2. Naložba je vredna 163 milijonov evrov, čakajo pa na pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje.

Jože Colarič
Krka pod vodstvom Jožeta Colariča v letu 2024 načrtuje triodstotno povečanje števila zaposlenih (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednik uprave Krke Jože Colarič je že novembra za Delo povedal, da bodo delavce na omenjenih lokacijah iskali v Sloveniji, zaradi bližine meje pa tudi na Hrvaškem. "Tudi v tem obratu bomo potrebovali predvsem kader z naravoslovno-tehniško izobrazbo. To so delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, zato pričakujemo, da bo zaposlenih več kot 30 odstotkov ljudi z univerzitetno ali višjo izobrazbo."

Novo sekundarno pakirno linijo Krka vgrajuje tudi v proizvodno-distribucijskem centru v hrvaškem mestu Jastrebarsko.

V skupini Krka je bilo konec septembra letos zaposlenih 11.610 ljudi.

Elan se usmerja v lojalnost in zadrževanje obstoječih zaposlenih

Posebne razmere vladajo v Steklarni Hrastnik, kjer do pomladi na čakanje pošiljajo 200 delavcev. Kot razlog za to navajajo padec naročil, ki botruje k zmanjšani proizvodnji.

A zaposlovanje ostaja v njihovem načrtu. Steklarna Hrastnik namreč v letu 2024 načrtuje okoli sedem milijonov evrov naložb. Namenjene bodo predvsem avtomatizaciji posameznih procesov, rednemu investicijskemu vzdrževanju in posodabljanju opreme ter naložbam v informacijske tehnologije. V luči tega načrtujejo z zaposlovanjem tehničnega kadra v proizvodnem procesu ter posameznih specialistov na posameznih tehnoloških področjih.

Konec lanskega leta je skupina Steklarna Hrastnik zaposlovala 614 ljudi.

Zmerno povečanje števila zaposlenih načrtujejo tudi v Elanu, kjer pa poudarjajo, da bo obseg zaposlovanja odvisen od uspešnosti spopadanja s fluktuacijo.

"Ta bo po pričakovanjih nižja, kot je bila leto prej, še vedno pa jo ocenjujemo kot previsoko in bodo aktivnosti podjetja usmerjene tudi v izgradnjo lojalnosti in zadrževanje obstoječih zaposlenih," so pojasnili za Forbes Slovenija.

Elan
V Elanu se bodo usmerili predvsem v zadrževanje sedanjih sodelavcev (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Proizvajalec športne opreme iz Begunj je konec leta 2022 zaposloval 784 ljudi, kar je 10,1 več kot leto prej.

V manjši meri že zaposluje Boxmark. Iščejo 20 strokovnjakov za raziskave in razvoj ter strokovnjake na področju tapetništva.

Iskra v zaposlovanje na Hrvaškem in v BiH, v Sloveniji ne

Konkretne načrte zaposlovanje predstavlja tudi proizvajalec merilnih instrumentov Iskra, ki je v večinski lasti družine Šešok.

Za letos napovedujejo padec prihodkov v Sloveniji. A tega nadomešča z rastjo v drugih državah nekdanje Jugoslavije.

“V Sloveniji smo trenutno na 10 odstotkov manj prihodkov, medtem ko nam Hrvaška raste; tako proizvodnja kablov v zagrebški tovarni Elka, kjer smo konkretno nad lanskim letom, in pa ladjedelnica v Šibeniku,” razlaga operativni direktor družbe Klemen Šešok.

Kot dodaja, letos prihodki rastejo v Bosni, kjer se odpira nova tovarna. Ta bo delno operativna že do konca letošnjega leta.

Zaposlovanja v Sloveniji tako ne načrtujejo, medtem ko bodo nove delavce iskali na Hrvaškem in v Bosni.

Skupina Iskra je ob koncu leta 2022 imela 1.362 zaposlenih.

BSH išče sto novih sodelavcev

Sto novih delavcev bodo v sklopu proizvodnih procesov zaposlili še v podjetju BSH Hišni aparati. Po trenutnih načrtih iščejo sodelavce za sestavo v montaži, transporterje, vzdrževalce in tehnike v kakovosti.

Največji izziv imajo pri iskanju različnih tehničnih profilov delavcev, so povedali za Forbes Slovenija.

Proizvajalec hišnih aparatov iz Nazarij je konec lanskega lani zaposloval 1.458 ljudi.