Kitajski velikan, znan po pametnih telefonih, predstavil svoj prvi električni avto (FOTO)

Zeleni prehod Forbes Slovenija 28. decembra, 2023 10.10
featured image

Proizvajalec pametnih telefonov in druge zabavne elektronike Xiaomi je prestavil svoj prvi električni avto.

28. decembra, 2023 10.10

Kitajski Xiaomi, najbolj poznan po svojih pametnih telefonih, se podaja v industrijo električnih vozil. V četrtek je podjetje predstavilo svoj prvi električni avto SU7, s katerim želijo v 15-20 letih postati eden največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu, poroča Reuters.

Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun je novega sedana opisal kot “sanjski avto,” s katerim bo podjetje konkuriralo Tesli ali Porscheju.

“S trdim delom v naslednjih 15 do 20 letih bomo postali eden izmed 5 najboljših proizvajalcev avtomobilov na svetu in si prizadevali dvigniti celotno kitajsko avtomobilsko industrijo,” je Lei povedal na predstavitvi novega avtomobila v Pekingu.

Dejal je tudi, da bodo zmogljivosti za avtonomno vožnjo vodilne v industriji.

Direktor in soustanovitelj Xiaomija je napovedal 10 milijard dolarjev (devet milijard evrov) investicij v proizvodnjo električnih vozil v naslednjem desetletju. Načrte o diverzifikaciji je Xiaomi razkril že leta 2021.

Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun
Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun je napovedal 10 milijard dolarjev investicij v razvoj električnega vozila, ki bi konkuriral Tesli (Foto: Florence Lo/REUTERS)

Spremembe na trgu

Od takrat se je kitajski avtomobilski trg – največji na svetu – precej spremenil. Lani so se iztekle subvencije v višini 60 tisoč juanov (7.619 evrov), ki jih je vlada namenjala potrošnikom za nakup električnega vozila. Povpraševanje se upočasnjuje, ponudnikov na trgu pa je že precej, piše Bloomberg.

Kitajske oblasti zato strogo omejujejo izdajo licenc novim ponudnikom. Proizvodnja Xiaomijevega avtomobila bo tako potekala v pekinški tovarni državnega proizvajalca BAIC Group, ki ima letno zmogljivost 200 tisoč vozil, piše Reuters.

Baterije za SU7 bosta Xiaomiju dobavljala kitajski podjetji CATL in BYD. Slednji je eden največjih proizvajalcev električnih vozil na svetu, ki je po obsegu proizvodnje že tesno za petami vodilni Tesli.

Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X
Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X
Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X
Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X
Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X
Električni avtomobil Xiaomi SU7
Foto: Xiaomi/X