Ladijska velikana bosta znova plula po Rdečem morju

Novice Forbes Slovenija 27. decembra, 2023 17.48
featured image

Ladijska velikana Maersk in CMA-CGM bosta znova začela pluti po Rdečem morju, potem ko je več držav na čelu z ZDA pristopilo k nadzoru pomorske poti, ki jo zadnje teden napadajo jemenski uporniki. Zaradi napadov na ladjarske družbe v začetku meseca so družbe preusmerile ladje okoli južnega dela afriške celine, kar pomeni daljšo in dražjo pot.

27. decembra, 2023 17.48

Hutijci že vse od začetka vojne v Gazi z droni in raketami grozijo Izraelu in občasno svoje grožnje tudi uresničijo. V zadnjih tednih so se lotili tudi napadanja tovornih ladij v Rdečem morju, poroča STA.

Več kot 20 držav na čelu z ZDA je zato pristopilo k mednarodni koaliciji za zaščito tovornega prometa v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki v navezavi s Sueškim prekopom predstavljata eno pomembnejših svetovnih ladijskih poti. Prek Sueškega prekopa po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poteka 12 odstotkov svetovne trgovine.

“Trenutno pripravljamo načrte za postopno povečanje števila plovil, ki plujejo skozi Sueški prekop,” so po navedbah AFP v sporočilu za javnost napisali pri francoskem podjetju CMA-CGM. Maersk je medtem že v nedeljo napovedal, da bo začel ponovni tranzit po Rdečem morju, “takoj ko bo to operativno mogoče”.

Do novega napada je prišlo tudi v torek, ko je Pentagon sporočil, da so ameriške oborožene sile v obdobju 10 ur sestrelile 12 dronov, tri balistične izstrelke, usmerjene proti ladjam, in dva izstrelka, namenjena proti ciljem na kopnem. Po navedbah Pentagona so Hutiji izvedli več kot 100 napadov z brezpilotnimi letali in raketami, ki so ciljali na deset trgovskih ladij, piše STA.