Novembra smo v Sloveniji proizvedli za petino več elektrike kot mesec prej

Novice Forbes Slovenija 27. decembra, 2023 13.58
featured image

Prejšnji mesec je neto proizvodnja električne energije v naši državi bila za petino večja kot oktobra in za 36 odstotkov večja, kot je bila novembra lani.

27. decembra, 2023 13.58

Neto proizvodnja električne energije v Sloveniji je novembra znašala 1053 gigavatnih ur (GWh), kar je za 20 odstotkov več kot oktobra in 36 odstotkov več kot novembra lani, ugotavlja Statistični urad RS (Surs).

Proizvodnja v hidroelektrarnah je bila za 79 odstotkov, v termoelektrarnah pa za 180 odstotkov večja kot pred enim letom. V jedrski elektrarni je bila proizvodnja na letni ravni za 46 odstotkov manjša.

Večji proizvodnji elektrike v termoelektrarnah je sledil tudi porast porabe goriv. Skupna poraba goriv je bila za 172 odstotkov večja kot pred enim letom, še poročajo državni statistiki.

Po pisanju STA je Slovenija novembra uvozila 863 GWh, izvozila pa 790 GWh električne energije. V primerjavi s prejšnjim novembrom je bil uvoz za 17 odstotkov manjši, izvoz pa za 22 odstotkov večji.

energetski zakon
Gospodinjstva so novembra porabila 301 GWh električne energije, poslovni subjekti pa 598 GWh (Foto: PROFIMEDIA)

Količina oskrbe z energenti narašča

Gospodinjstva so novembra porabila 301 GWh električne energije, poslovni subjekti pa 598 GWh.

Poraba v področju dejavnosti izobraževanje je znašala 17 GWh, edina občina z več kot 10-odstotno porabo električne energije v omenjeni dejavnosti pa je bila Ljubljana. Obsegala je 26 odstotkov.

Statistiki so novembra na mesečni ravni zaznali povečanje oskrbe z zemeljskim plinom za 41 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 12 odstotkov, dizelskim gorivom za 10 odstotkov, koksom za osem odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov.

Na drugi strani so zabeležili zmanjšanje oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem za 29 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 22 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 22 odstotkov in motornim bencinom za 11 odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim novembrom so porasle količine oskrbe z rjavim premogom in lignitom za 657 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 36 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 24 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 17 odstotkov in zemeljskim plinom za pet odstotkov.