Slovenija v deseterici najboljših pri zagotavljanju odprtih podatkov

Novice Forbes Slovenija 27. decembra, 2023 16.40 > 27. decembra, 2023 16.42
featured image

Slovenija po oceni OECD ostaja v deseterici najboljših držav, ki zagotavljajo dostop do verodostojnih podatkov.

27. decembra, 2023 16.40 > 27. decembra, 2023 16.42

Slovenija je na lestvici indeksa odprtih podatkov OURData od leta 2019 napredovala iz 10. na 7. mesto. V deseterici najuspešnejših držav s področja odprtih podatkov so poleg Slovenije še Južna Koreja, Francija, Poljska, Estonija, Španija, Irska, Danska, Švedska in Litva, poroča STA.

Te države po mnenju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) kažejo celovit pristop k pobudam za odprte podatke z uravnoteženo uspešnostjo v vseh treh stebrih indeksa (razpoložljivost podatkov, dostopnost podatkov in podpora vlade za ponovno uporabo podatkov), so zapisali na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Tokratna raziskava zajema obdobje med letoma 2020 in 2021, v njej pa so strokovnjaki analizirali več kot 670 podatkov točk, zbranih iz 36 držav OECD in štirih držav pristopnic v letu 2022.

V primerjavi s predhodnim indeksom OURData 2019 so Španija, Irska in Slovenija ostale med prvimi desetimi, kar po oceni OECD kaže na vztrajna in sistematična prizadevanja pri politiki odprtih podatkov.

Kot so še zapisali na ministrstvu, krovna strategija Digitalna Slovenija 2030 opredeljuje podatke kot strateško surovino in gonilo pametne družbe 5.0 ter poudarja, da je izjemnega pomena zagotavljanje ažurnih, pravočasnih in celovitih podatkov.

Odprti podatki spodbujajo preglednost, odgovornost in inovacije, so še zapisali. S tem ko so podatki prosto dostopni javnosti, omogočajo večji nadzor nad vladnimi ukrepi, spodbujajo sodelovanje ter omogočajo razvoj novih rešitev. V Sloveniji je v ta namen vzpostavljen nacionalni portal odprtih podatkov OPSI, še piše STA.