Kako je ruski poslovnež dobro unovčil umik zahodnih multinacionalk iz države

Posel Forbes Slovenija 28. decembra, 2023 18.23
featured image

Poslovnež Aleksej Sagal je po začetku vojne v Ukrajini pokupil ruske operacije nekaterih zahodnih podjetij, med njimi znanega pivovarja.

28. decembra, 2023 18.23

Vojna v Ukrajini, ki jo je februarja lani sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, je za ruskega poslovneža Alekseja Sagala priložnost kariere. S svojim podjetjem Arnest Group je namreč kupil sredstva treh velikih zahodnih družb, ki so zapustila ruski trg, in ustvaril milijardni imperij, poroča Bloomberg.

Sagal je aprila letos kupil ruske operacije švedske kozmetične družbe Oriflame. Že septembra lani je za 530 milijonov dolarjev (477 milijonov evrov) prevzel tudi sredstva ameriškega embalažnega velikana Ball Corp.

Julija letos je bil Arnest Group neuspešen pri nakupu ruskih poslov danskega pivovarja Carlsberg, za katere so ponudili 800 milijonov dolarjev (720 milijonov evrov). Carlsberg je skupaj s francoskim podjetjem Danone romal v roke Putinovih zaveznikov. Danone je na primer prevzel nečak čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, Jakub Zakrijev.

Kronski dragulj za Sagala je prišel avgusta, ko je za vsega en evro in obljubo za odplačilo 100 milijonov evrov dolga pridobil lastništvo nad ruskimi operacijami nizozemskega velikana Heineken. Te vključujejo sedem pivovarn v državi. Heineken je s prodajo ustvaril 300 milijonov evrov izgube, so takrat sporočili pri podjetju.

Bloomberg v svojem indeksu milijarderjev ocenjuje, da so pridobljena sredstva vredna več kot milijardo dolarjev.

Heineken
Sredstva, ki jih je Heineken prodal v Rusiji, vključujejo tudi sedem pivovarn (Foto: PROFIMEDIA)

Skromni začetki

Sagal prihaja iz majhnega mesta Nevinomisk na jugu države, ki ima dobrih 100 tisoč prebivalcev. Tam je vodil tovarno za gospodinjske kemične proizvode, ki se je po propadu Sovjetske zveze preimenovala v Arnest. S svojim podjetjem je Sagal distribuiral izdelke tovarne.

Okrog leta 2000 je pridobil obvladujoč lastniški delež. Pod njegovim vodstvom je tovarna povečala proizvodnjo za petnajstkrat in postala največji proizvajalec aerosolov v Rusiji, z več kot 50-odstotnim tržnim deležem, piše Bloomberg.

Poleg lastnih izdelkov, kot je sprej za lase Prelest, so izdelovali tudi produkte za tuje korporacije, med njimi L’Oreal, Unilever in Beiersdorf.

Novembra lani je Putin Sagalu podelil državno medaljo za prispevek k domovini.

Švedsko kozmetično podjetje Oriflame
Aleksej Sagal je aprila letos kupil ruske operacije švedske kozmetične družbe Oriflame; na sliki pisarna Oriflameja v Moskvi (Foto: PROFIMEDIA)

Dobri pogoji za nakup

Sagal je izkoristil poslovno priložnost, ki jo je odprla vojna v Ukrajini. V 2022 je namreč Putin želel preprečiti odliv zahodnih podjetij iz Rusije, zato je Kremelj prepovedal tujim investitorjem, da bi prodali ruska sredstva brez odobritve posebne vladne komisije.

Tuja podjetja so morala po novih pravilih privoliti v prodajo sredstev z vsaj 50-odstotnim popustom. V letu 2022 se je vseeno zvrstilo 109 takšnih transakcij, navaja Bloomberg.

Letos so ta pravila še zaostrili. Zdaj morajo tuja podjetja pri izhodu iz Rusije prispevati vsaj 10 odstotkov vrednosti podjetja neposredno v državni proračun. Letos Kremelj računa na 114,5 milijarde rubljev (1,15 milijarde evra) prilivov iz tega naslova.

Po navedbah Bloomberga Sagal namerava ostati lastnik pridobljenih sredstev na dolgi rok. “To za nas niso špekulativne, ampak strateške naložbe,” je povedal za medij.