Cene pisarn in lokalov poskočile

Nepremičnine Forbes Slovenija 29. decembra, 2023 10.55
featured image

Znatno rast cen poslovnih nepremičnin je statistični urad zabeležil tako na četrtletni kot na letni ravni.

29. decembra, 2023 10.55

V primerjavi s četrtletjem prej so bile cene poslovnih nepremičnin, to je lokalov in pisarn skupaj, v 3. četrtletju višje za 7,2 odstotka, je sporočil statistični urad.

K skupnemu dvigu cen je že drugo četrtletje zapored odločilno prispevala krepka podražitev trgovskih in storitvenih lokalov (za 10,9 odstotka), podražile pa so se tudi pisarne (za 3,4 odstotka). 

Kljub četrtletnim nihanjem se nadaljuje trend postopne rasti cen poslovnih nepremičnin, ki traja že tri leta, poudarjajo državni statistiki. Rast cen trgovskih in storitvenih lokalov je doslej zaostajala za rastjo cen pisarn, s podražitvami v zadnjih dveh četrtletjih pa se je zaostanek precej zmanjšal. Cene pisarn so bile v 3. četrtletju za 47,8 odstotka višje kot leta 2015, cene trgovskih in storitvenih lokalov pa za 35,5 odstotka.

Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin, in sicer 181, je bilo najmanjše v zadnjih treh letih, skupna vrednost vseh prodanih nepremičnin pa je bila celo nekoliko višja od vrednosti iz predhodnih četrtletij.

Cene poslovnih nepremičnin so se na letni ravni dvignile še dvanajsto zaporedno četrtletje, in sicer za 9,3 odstotka, predvsem zaradi rasti cen trgovskih in storitvenih lokalov (podražili so se za 16,2 odstotka), medtem ko so bile cene pisarn višje za šest odstotkov.