Terjatve do Studia Moderne prijavilo 462 upnikov, na prodaj blagovne znamke

Posel Andreja Lončar 29. decembra, 2023 17.35 > 29. decembra, 2023 17.42
featured image

Sodišče je ugodilo stečajni upraviteljici Špeli Turk in rok za preizkus terjatev do propadlega Studia Moderne podaljšalo do konca januarja.

29. decembra, 2023 17.35 > 29. decembra, 2023 17.42

Upniki propadlega zagorskega podjetja Studio Moderna so imeli čas za prijavo terjatev do 28. novembra, takrat pa je začel teči enomesečni rok za njihov preizkus.

Stečajna upraviteljica Špela Turk je sodišče prosila za podaljšanje roka, ker je terjatve prijavilo zelo veliko upnikov – skupno 462 –, večina pa je to storila na zadnji dan, torej konec novembra.

“Nekateri so prijavili tudi po več terjatev po različni pravni in dejanski podlagi. Veliko je tudi tujih upnikov, kjer se v večini primerov stanje obveznosti pri stečajnem dolžniku ne ujema s prijavljenimi terjatvami upnikov,” je sodišče še navedlo v obrazložitvi sklepa o podaljšanju roka za preizkus terjatev. Tega mora upraviteljica opraviti do konca januarja.

Med upniki zaposleni, dobavitelji, kupci

Med upniki bo, kot smo že večkrat pisali, kar nekaj zaposlenih. Podjetje, ki je v stečaju pristalo konec avgusta, je dva meseca pred tem odpustilo 44 zaposlenih. Ti so ob stečaju opozorili, da jim podjetje dolguje plače za julij, avgust, regres ter odpravnino.

Ob stečaju pa je podjetje zaposlovalo okoli 200 ljudi. Ti so oktobra in novembra prejeli skupno dobrih 600 tisoč evrov iz jamstvenega sklada, decembra pa še nekaj manj kot 52 tisoč evrov. Ali jim je podjetje dolgovalo še kaj več, za zdaj ni znano.

Poleg zaposlenih se bodo predvidoma na seznamu upnikov znašli še dobavitelji, saj podjetje iz Zagorja v zadnjem letu zaradi pomanjkanja obratnega kapitala ni več moglo izpolnjevati obveznosti, ter državne institucije (denimo Furs).

Podjetje pa je imelo vse do oddaje vloge za stečaj odprte tudi poslovalnice in spletno trgovino, tako da je na suhem ostal tudi marsikateri kupec.

Sedež propadlega podjetja Studio Moderna
Stečaj Studia Moderna naj bi bil po časovnici, ki jo je upraviteljica objavila ta teden, končan do avgusta 2025 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na dražbi avtomobili in blagovne znamke

Na drugi strani stečajna upraviteljica nadaljuje s prodajo premoženja. Kupnine se stekajo v stečajno maso, ki pa bo predvidoma relativno majhna v primerjavi s skupnim dolgom podjetja. Znesek stečajne mase bo razviden iz otvoritvenega poročila, ki naj bi ga Turk objavila v prihodnjih dneh.

Kot smo že pisali, bo 11. januarja potekala druga dražba za vozni park propadlega podjetja. Cene ponujenih avtomobilov bodo za trideset odstotkov nižje kot na prvi dražbi, seznam in fotografije najdete v članku Prihaja nova dražba avtov Studia Moderna: cene občutno nižje.

Turk je ta teden objavila tudi poziv k oddaji ponudb za prodajo petih blagovnih znamk Studia Moderne, registriranih pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Dve bolj znani sta ‘zbudite se naspani’ in ‘hrbtenica vam bo hvaležna’, na prodaj pa so še znamke ‘anima tours’, ‘zame edini’ in ‘andreana’. Morebitni interesenti imajo mesec dni časa za oddajo ponudbe, stečajnica pa ocenjuje, da gre za težje unovčljivo premoženje stečajnega dolžnika.

Studio Moderna je v poslovnih knjigah izkazoval tudi terjatve do številnih tujih povezanih podjetij v lasti Sandija Češka, s katerimi pa se zdaj stečajna upraviteljica dogovarja za delno poplačilo.

Stečaj slovenske družbe naj bi bil po časovnici, ki jo je upraviteljica objavila ta teden, končan do avgusta 2025.