Dedinja kozmetičnega imperija prva ženska s stomilijardnim premoženjem

Ljudje Forbes Slovenija 29. decembra, 2023 11.37
featured image

Z delnicami L'Oreala na rekordni ravni je Françoise Bettencourt-Meyers postala prva ženska, katere premoženje presega 100 milijard dolarjev.

29. decembra, 2023 11.37

Françoise Bettencourt-Meyers je dedinja francoskega kozmetičnega velikana L’Oreal, ki ga je ustanovil njen dedek. Že tako ena najpremožnejših Zemljank je z rastjo delnic njenega imperija presegla nov mejnik in postala prva ženska s premoženjem, večjim od sto milijard dolarjev (90 milijard evrov), po oceni Bloombergovega indeksa milijarderjev.

Delnica L’Oreala je trgovanje v četrtek sklenila pri rekordni vrednosti 451 evrov. Od začetka letošnjega leta je delnica pridobila dobrih 35 odstotkov vrednosti. S tem občutno prekaša osrednji indeks francoskih delnic CAC 40, ki je v istem obdobju zrasel za okrog 16 odstotkov.

Na Bloombergovem indeksu je 70-letna dedinja in podpredsednica uprave podjetja uvrščena na 12. mesto najbogatejših ljudi na svetu. S 35-odstotnim lastniškim deležem je največja delničarka L’Oreala, katerega tržna kapitalizacija znaša 242 milijard evrov.

Françoise še vedno zaostaja za rojakom Bernardom Arnaultom, lastnikom luksuznega koncerna LVMH, ki na indeksu zaseda drugo mesto s premoženjem v višini 179 milijard dolarjev (162 milijard evrov).

Francoise Bettencourt-Meyers in Bernard Arnault
Dedinja L’Oreala Francoise Bettencourt-Meyers po premoženju še ni ujela Bernarda Arnaulta, lastnika LVMH (Foto: PROFIMEDIA)

Zapleten odnos z mamo

Kozmetični imperij je podedovala po smrti mame Liliane Bettencourt leta 2017, piše britanski BBC.

Za razliko od Liliane, ki se je pogosto pojavljala v javnosti, je njena hči bolj zasebne narave. Znana je po tem, da igra klavir več ur na dan. Napisala je tudi dve knjigi – študijo Svetega pisma v petih zvezkih in genealogijo grških bogov.

Francoise Bettencourt Meyers z možem Jean-Pierreom Meyersom na pogrebu mame Liliane Bettencourt, od katere je podedovala imperij (Foto: PROFIMEDIA)

Nadzor nad premoženjem družine je prevzela že leta 2011, ko je sodišče odločilo, da njena mama Liliane trpi za obliko demence. V zadnjih letih Lilianinega življenja je bil spor med materjo in hčerko včasih tudi na očeh javnosti, še poroča BBC.

“Moja hči bi lahko potrpežljivo čakala na mojo smrt, namesto da bi naredila vse, kar je v njeni moči, da bi jo pospešila,” je Liliane dejala v televizijskem intervjuju.