Rival Tesle s slabim četrtletjem izgubil desetino vrednosti

Posel Jan Artiček 3. januarja, 2024 19.00
featured image

Proizvajalec električnih vozil Rivian je v zadnjem lanskem četrtletju prodal manj vozil, kot je načrtoval. Delnica podjetja je po objavi številk upadla.

3. januarja, 2024 19.00

Ob izteku leta se je na trgu električnih vozil razplamtel boj za krono največjega proizvajalca na svetu. Največji proizvajalec Tesla je v zadnjem lanskem četrtletju lanskega leta prvič zaostal za kitajskim BYD, a sta oba presegla pričakovanja analitikov. Medtem ameriški Rivian ni dosegel zadanih ciljev, kar je delnico poslalo navzdol za okrog 10 odstotkov.

Rivian je v zadnjih treh mesecih leta prodal 13.972 vozil. To je 10 odstotkov manj kot v četrtletju prej in manj od 14.430, ki so jih napovedovali analitiki, piše Reuters. Proizvodnja je v istem obdobju narasla za 7,5 odstotka, na 17.541 vozil. Podjetje je s tem preseglo letni cilj proizvodnje.

Na slabo povpraševanje vplivajo visoke obrestne mere, ki višajo mesečna plačila za električna vozila. Vodilna Tesla je obdobje izkoristila za cenovno vojno in skušala svoja vozila narediti čim bolj dostopna. Rivian se je do zdaj izogibal nižanju cen. Cene za njihov poltovornjak R1T se začnejo pri 73 tisoč dolarjih (skoraj 67 tisoč evrov).

Proizvajalec električnih vozil Rivian
Proizvajalec električnih vozil Rivian je v zadnjem četrtletju 2023 povečal proizvodnjo, a prodal manj (Foto: PROFIMEDIA)

Nič več ekskluzive z Amazonom

Rivianov največji vlagatelj in kupec vozil je velikan spletne trgovine Amazon. Ta je v zadnjem četrtletju ustavil nova naročila, saj se je osredotočal na praznično obdobje, še piše Reuters.

V novembru sta podjetji predčasno prekinili ekskluzivno naravo svojega partnerstva, ki se je začelo leta 2019 z milijardno investicijo Amazona. Oktobra je Amazon dejal, da ima na cestah okrog 10 tisoč Rivianovih vozil.

Rivianov poltovornjak R1T
Rivian in glavni partner Amazon sta novembra prekinila ekskluzivno klavzulo svojega partnerstva. Na sliki Rivianov električni poltovornjak R1T (Foto: PROFIMEDIA)

Rivian še vedno izpolnjuje cilj dobave 100 tisoč vozil za Amazon do konca desetletja, a lahko zdaj sklepa pogodbe tudi z drugimi večjimi kupci. Amazon ima 17-odstotni lastniški delež v Rivianu.

Še isti mesec je proizvajalec električnih avtomobilov sklenil pogodbo za dobavo vozil z ameriškim ponudnikom brezžičnega omrežja AT&T.

Delnica podjetja je v torkovem trgovanju izgubila 10 odstotkov vrednosti. Cena je padla s 23,4 na 21,1 dolarja za delnico. Tržna kapitalizacija podjetja znaša dobrih 20 milijard dolarjev (18,3 milijarde evrov).