Prelomnica na trgu električnih vozil: kitajski velikan nažgal Teslo

Zeleni prehod Forbes Slovenija 2. januarja, 2024 19.20
featured image

Kitajski proizvajalec električnih vozil BYD je v zadnjem četrtletju 2023 prodal več električnih avtomobilov kot slovita Tesla.

2. januarja, 2024 19.20

Uresničila se je velika napoved, o kateri smo na Forbes Slovenija poročali prejšnji teden: kitajski BYD je postal številka ena med svetovnimi znamkami električnih avtomobilov.

V zadnjem četrtletju prejšnjega leta je namreč kitajsko podjetje, ki ga vodi milijarder Wang Chuanfu, preseglo prodajo teksaškega avtomobilista Tesla.

Podjetje BYD (kratice pomenijo Build your dreams oziroma Zgradi svoje sanje) je v sporočilo, da so v zadnjih treh mesecih leta prodali rekordnih 526 tisoč povsem električnih vozil. Tesla jih je v istem obdobju prodala 484.500.

Gre za simbolično prelomnico za trg električnih vozil in dodatno potrditev vse večjega vpliva Kitajske v avtomobilski industriji.

Tesla ostaja največji proizvajalec

Tesla se sooča s padcem povpraševanja, po tem, ko so se stroški posojil zaradi dviga obrestnih mer občutno povišali. Na kitajskem trgu, kjer ustvarijo približno 20 odstotkov svoje prodaje, jih vztrajno izziva ravno BYD, ki svoja vozila prodaja po občutno nižjih cenah.

Izvršni direktor proizvajalca električnih vozil Tesla Elon Musk
Elon Musk se je nekoč smejal ideji, da bi njegov primat ogrožal BYD. Zdaj ta postaja številka ena na področju električnih vozil. (Foto: Tingshu Wang/REUTERS)

A vseeno je vredno poudariti, da številke ne odražajo celotnega leta. Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, za katerim stoji najbogatejši Zemljan Elon Musk, je lani prodal 1,84 milijona svojih avtomobilov. To je več od celoletne prodaje BYD, ki je znašala 1,6 milijona.

BYD sicer navaja, da so v letu 2023 proizvedli 3,02 milijona vozil, ki jih poganja “nova energija”. Vendar pa številka vključuje tudi 1,4 milijona hibridov. Navedeno tako potrjuje, da Tesla ostaja vodilni svetovni proizvajalec električnih vozil.