Kako so ZDA postale največja izvoznica utekočinjenega plina

Novice Forbes Slovenija 3. januarja, 2024 14.32
featured image

V letu 2023 so Združene države Amerike prvič prehitele Katar in Avstralijo po izvozu utekočinjenega zemeljskega plina (LNG).

3. januarja, 2024 14.32

Združene države Amerike so lani izvozile rekordnih 88,9 milijona metričnih ton utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). To je skoraj 15 odstotkov več kot leto prej, s to rastjo pa so ZDA preskočile Katar in Avstralijo na lestvici največjih izvoznic te surovine, piše Reuters.

V letu 2022 je letni izvoz znašal 77,5 milijona metričnih ton plina, kažejo podatki finančno-informacijske družbe LSEG.

Približno dve tretjini tega izvoza romata v Evropo. V novembru je stara celina prejela 68 odstotkov ameriškega LNG, v decembru pa 61 odstotkov oziroma 5,43 milijona ton. Padec na mesečni ravni je posledica polnih plinohramov v Evropi. Ti so bili v začetku zadnjega meseca 97-odstotno zapolnjeni, po podatkih Gas Infrastructure Europe.

Drugi največji izvozni trg je Azija. Decembra so ZDA tja izvozile dobrih 2,3 milijona ton LNG oziroma 26 odstotkov izvoza. Na tretjem mestu je Južna Amerika s približno šestimi odstotki skupnega izvoza.

Uvozni terminal in obrat za ponovno uplinjanje LNG v Barceloni
Evropa je glavna destinacija za ameriški LNG. Na fotografiji sta uvozni terminal in obrat za ponovno uplinjanje podjetja Enagas v Barceloni (Foto: PROFIMEDIA)

Vrnitev teksaškega terminala

“Rekordno proizvodnjo v ZDA sta povzročila dva dejavnika: vrnitev terminala Freeport na polno zmogljivost, ki je dodala 6 ton, in celoletna proizvodnja v obratu Venture Global LNG Calcasieu Pass, ki je prispevala 3 tone več kot leta 2022,” je za Reuters dejal Alex Munton, direktor za globalni plin in LNG pri svetovalni družbi Rapidan Energy Group.

Izvozni terminal v teksaškem Freeportu – drugi največji v državi – je v letu 2022 prizadel požar, kar je okrnilo izvoz tisto leto.

Evropa je močno povečala uvoz LNG iz ZDA po ruski invaziji na Ukrajino oziroma po prekinitvi dobave ruskega plina prek plinovodov. To je v letu 2022 povzročilo dramatičen skok cen plina na celini, skupaj s skrbmi o pomanjkanju čez zimo.

EU je ruski plin nadomestila z večjim uvozom utekočinjenega plina na globalnih trgih, največ prav iz ZDA.