Tovarne v Nemčiji in na Kitajskem dobile zagon

Posel Forbes Slovenija 3. januarja, 2024 12.18
featured image

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) v nemškem proizvodnem sektorju je decembra beležil rast, ki je malce presegla pričakovanja analitikov.

3. januarja, 2024 12.18

Proizvodnja v Nemčiji, najpomembnejši trgovinski partnerici Slovenije, je decembra pokazala znake okrevanja. Podobno velja za proizvodno velesilo Kitajsko, v kateri je sektor prav tako presegel pričakovanja. Medtem je v Združenem kraljestvu aktivnost v proizvodnji upadla.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za nemški proizvodni sektor je v decembru znašal 43,3 točke, kaže druga ocena. S tem je rahlo presegel pričakovanja analitikov, ki so napovedovali 43,1 točke. Mesec prej je indeks znašal 42,6 točke.

Čeprav se razpoloženje nemških nabavnih menedžerjev izboljšuje od avgusta lani, ko je doseglo dno pri 38,8 točke, še vedno ostaja pod magično mejo 50 točk. Ta predstavlja ločnico med širitvijo sektorja in krčenjem. Krčenje se sicer upočasnjuje; nova tovarniška naročila so decembra upadla z najpočasnejšim tempom v zadnjih osmih mesecih.

Okrevanje Kitajske

Podobno je na Kitajskem, katere proizvodni sektor s svojimi izdelki zalaga ves svet. V decembru je proizvodni PMI beležil širitev sektorja; znašal je 50,8 točke. To je sicer rahla rast v primerjavi z novembrskim rezultatom 50,7 točke, vseeno pa za 0,4 točke nad pričakovanji analitikov.

Rast proizvodnje je predvsem posledica povečanja števila novih naročil, pa tudi boljše prodaje. Nova izvozna naročila so padala najpočasneje v zadnjih šestih mesecih, medtem ko so vhodni stroški zdrsnili na štirimesečno dno.

Nerazpoložljivost nekaterih surovin in preobremenjeni dobavitelji pa so še naprej pritiskali na dobavne verige, piše Euronews.

Proizvodnja na Kitajskem
Kitajska velja za tovarno sveta (Foto: PROFIMEDIA)

Na Otoku proizvodnja pod pričakovanji

Proizvodni sektor v Združenem kraljestvu je leto končal pod pričakovanji. Proizvodni PMI je decembra znašal 46,2 točke, medtem ko so analitiki pričakovali 46,4 točke.

To je obenem precejšen padec z novembrske meritve 47,2, ko je britanska proizvodnja dosegla sedemmesečni vrh. Sektor je zadnjo širitev zaznal avgusta 2022.

"Glede na zaskrbljenost zaradi visokih obrestnih mer in krize življenjskih stroškov, ki škoduje povpraševanju, obeti za proizvajalce v prihodnjih mesecih ostajajo izrazito mračni," je obete komentiral Rob Dobson, direktor pri S&P Global Market Intelligence, ki pripravlja indeks PMI za Združeno kraljestvo.