Evropske delnice ob vstopu v novo leto ostajajo vroča roba

Posel Forbes Slovenija 3. januarja, 2024 10.35
featured image

Borzni indeks Stoxx 600 Europe je v včerajšnjem trgovanju dosegel najvišjo točko v dveh letih, Eurostoxx 50 pa se drži na 17-letnem vrhu.

3. januarja, 2024 10.35

Delnice na evropskih borzah so v novo leto vstopile optimistično. Trgi leta 2024 pričakujejo, da bodo centralne banke – tudi evropska (ECB) – začele nižati obrestne mere. Dva indeksa, ki merita predstavo evropskih delnic, sta v prvem trgovalnem dnevu leta ostala pri rekordnih vrednostih s konca lanskega leta.

Indeks Stoxx 600 Europe, ki vsebuje 600 evropskih delnic, je včeraj dosegel vrh pri 482 indeksnih točkah, preden je trgovanje sklenil malce pod dnevnim izhodiščem pri 478 točkah. Vseeno je čez dan dosegel najvišjo raven od januarja 2022.

Indeks Eurostoxx 50, ki vsebuje 50 najpomembnejših delnic v evrskem območju, raste že od konca novembra. V novem letu se drži blizu vrha, ki ga je dosegel 15. decembra pri 4.549 indeksnih točkah. To je bila najvišja raven od julija 2007.

Indeks je trgovanje v novem letu odprl v sredo pri 4.511 indeksnih točkah, še vedno najvišje v 17 letih, od nastopa finančne krize.

Pričakovanje nižjih obrestnih mer

V EU bodo ta teden znani prvi podatki o inflaciji. Ti bodo pomembni za januarsko monetarno odločitev ECB. Tako ECB kot britanska centralna banka (Bank of England) sta napovedali, da bodo obrestne mere za zdaj ostale nespremenjene. Trgi kljub temu pričakujejo prvo nižanje že v prvi polovici leta.

"Obstaja občutek, da prihaja monetarno sproščanje. Zdi se, da bi na kratek rok lahko videli še večjo rast," je za Reuters povedal Jan von Gerich, glavni analitik pri banki Nordea.

Delnice bank v evroobmočju so poskočile na najvišjo raven od leta 2018, piše portal Euronews. Nemški energetski velikan E.ON, ki je vključen tudi v indeks Eurostoxx 50, je medtem opozoril, da bi novi napadi na ladje v Rdečem morju lahko povzročili višje cene energije.

Borza v Bruslju
Delnice bank v evroobmočju so poskočile na najvišjo raven od leta 2018. Na sliki borza v Bruslju. (Foto: PROFIMEDIA)

Najboljše delnice v indeksih

V indeksu Stoxx 600 Europe najvišjo rast zaznava danski farmacevt Novo Nordisk, trenutno največje podjetje v Evropi. Sledijo švicarski živilski velikan Nestle, nizozemski proizvajalec opreme za polprevodnike ASML, britansko naftno podjetje Shell in francoski luksuzni koncern LVMH.

Med najbolj rastočimi delnicami v indeksu Eurostoxx 50 so ASML, LVMH, francoski naftar TotalEnergies, nemški proizvajalec programske opreme SAP, nemški industrijski konglomerat Siemens in kozmetično podjetje L'Oreal.

Večinska lastnica L'Oreala Francoise Bettencourt-Meyers je ob koncu lanskega leta postala prva ženska s premoženjem, večjim od 100 milijard dolarjev (90 milijard evrov). Razlog je bila rast delnic njenega podjetja na rekordno raven.