Predsednik Microsofta stopil korak nazaj pri kritiki Združenega kraljestva

Posel Forbes Slovenija 1. januarja, 2024 21.34
featured image

Predsednik tehnološkega velikana je lani namignil, da je Evropska unija postala privlačnejša za poslovanje. Zdaj je naredil korak nazaj.

1. januarja, 2024 21.34

Brad Smith, predsednik Microsofta, je storil korak nazaj po tem, ko je prejšnje leto izrekel kritiko o Združenem kraljestvu, da naj bi bila ta otoška država “slaba za posel”.

Kot poroča BBC, je bil Smith kritičen, ko je tamkajšnji organ za varstvo konkurence blokiral Microsoftov načrtovani prevzem tehnološkega velikana med razvijalci videoiger Activision Blizzard.

Dejal je, da je bilo zaupanje ljudi v Združeno kraljestvo “močno omajano”.

Svojo retoriko je zdaj spremenil in povedal, da je bil organ za konkurenco in trge, ki je posel na koncu odobril, “strog in pošten”.

“Prisilil je Microsoft, da spremeni predlagan prevzem. Activision Blizzard je moral izločiti nekatere pravice, ki so agencijo skrbele v zvezi z igrami v oblaku,” je dejal predsednik enega največjih tehnoloških podjetij na svetu v intervjuju za BBC.

Velik udarec za Združeno kraljestvo

Spomnimo, da je varuh konkurence aprila lani preprečil Microsoftov prevzem podjetja Activision zaradi skrbi, da bi to zmanjšalo inovativnost in obenem pomenilo manjšo izbiro za potrošnike na hitro rastočem področju iger v oblaku.

Microsoft prevzema Activision
Tehnološki velikan Microsoft prevzema izdelovalca iger Activision Blizzard (Foto: Dado Ruvic/REUTERS)

Microsoft že ima v lasti igralno konzolo Xbox, medtem ko Activision Blizzard izdeluje igre, vključno s priljubljeno serijo Call of Duty.

Ob prvotni zavrnitvi je Smith namignil tudi, da je Evropska unija s tem postala privlačnejša za poslovanje.

To je bil velik udarec za vlado Združenega kraljestva, ki želi, da država postane tehnološka velesila.

Regulator: S takšnim zavlačevanjem izgubljamo čas in denar

Zeleno luč za prevzem je regulator dal oktobra lani, potem ko je Microsoft preoblikoval svojo ponudbo.

Smith je ob tem za BBC povedal, da je “organ za varstvo konkurence potrdil svoje stališče, a vseeno zagotovil pragmatično pot naprej – za inovacije in naložbe. Menim, da je to dobro za vse.”

Britanski javni medij spominja še, da je vodja organa za varstvo konkurence Sarah Cardell oktobra kritizirala Microsoft zaradi njegovega ravnanja, ob tem pa dodala: “Podjetja in njihovi svetovalci ne smejo dvomiti o tem, da taktika, ki jo je ubral Microsoft, ni način, kako sodeluješ z organom za varstvo konkurence.”

Kot je pojasnila, je imel Microsoft že ob njihovi prvi preiskavi možnost za prestrukturiranje. “Vendar je namesto tega vztrajal pri svežnju ukrepov, za katere smo jim povedali, da preprosto ne bodo delovali. S takšnim zavlačevanjem postopkov le izgubljamo čas in denar,” je sklenila.