To so letošnji filmi, ki so razočarali kritike, a polnili blagajne

Dobro življenje Forbes 31. decembra, 2023 15.54
featured image

Stavke v Hollywoodu, zamude pri produkciji in drame mimo filmskega platna. Za kinematografi je slabo leto. A nekateri filmi so vseeno izstopali in ustvarili velike zaslužke – tudi takšni s slabimi ocenami.

31. decembra, 2023 15.54

V filmskem svetu je letos padel rekord najboljšega otvoritvenega vikenda v času noči čarovnic. Film z imenom “Five Nights at Freddy’s” oziroma Pet noči pri Freddyju temelji na priljubljeni videoigri in je samo v ZDA v blagajno prinesel 137,1 milijona dolarjev oziroma 124 milijonov evrov. To mu je uspelo, čeprav ga je na ameriški spletni strani Rotten Tomatoes, ki je namenjena razpravi o filmih, pozitivno ocenilo le 31 odstotkov kritikov.

Postal je osrednja grozljivka letošnjega leta, hkrati pa tudi najdonosnejši film produkcijske hiše Blumhouse. K njim se je zaradi filma iz celega sveta nakapljalo že 291 milijonov dolarjev (263 milijonov evrov).

Slaba ocena še ne pomeni slabega obiska

Bolje ocenjen je film “Ant-Man and the Wasp: Quintumnia”. A tudi temu ni uspelo prepričati niti polovice kritikov – pozitivno oceno mu jih je na Rotten Tomatoes izkazalo le 46 odstotkov.

S tem je postal tudi eden najslabše ocenjenih Marvelovih filmov vseh časov.

Film Ant-Man and the Wasp: Quintumnia
Po uspešnem prvem delu je Ant-Man tokrat prejel zelo slabe kritike. Na fotografiji glavni junak filma Paul Rudd in Kathryn Newton. (Foto: PROFIMEDIA)

“Film Ant-Man and the Wasp: Quintumnia je kaotičen in žalostno nesramna zmešnjava, ki je pozabila, zakaj je bil njihov junak tako zabaven,” je kritičarka Kristy Puchko zapisala za Mashable.

Slaba ocena pa ni ustavila gledalcev. Ti so v ZDA v Marvelovo blagajno prinesli 214 milijonov dolarjev ali 194 milijonov evrov. Film o mravljinčnem junaku in junakinji je po svetu ustvaril 476 milijonov dolarjev (430 milijonov evrov) prihodkov in tako pristal celo v deseterici najbolj donosnih filmov leta.

Kultna brata dosegla milijardni mejnik

Okoli vrha lestvice najdonosnejših se suče film o kultnih italijanskih bratih, ki temelji na Nintendovi franšizi videoiger Mario. The Super Mario Bros Movie je eden od dveh filmov, katerih svetovni prihodek je letos presegel milijardo dolarjev.

Medtem ko je animirani film, v katerem nastopata najbolj znana vodovodna inštalaterja Mario in Luigi, poplačal ustvarjalce, vseh kritikov ni navdušil. Na Rotten Tomatoes je film odobrilo 59 odstotkov kritikov. Drugi trdijo, da gre za “slabo zasnovano zgodbo” in “zadevo, ki bo šla zlahka v pozabo”.

Podobno oceno je prejela deseta izvedba franšize Hitri in drzni. Vinu Dieslu in druščini je pozitivno oceno namenilo samo 56 odstotkov kritikov, a so jim gledalci v ZDA kljub temu zagotovili 145,9 milijona dolarjev prihodka (132 milijonov evrov). To film uvršča na 17. mesto najbolj donosnih filmov leta 2023.

Film o bratih Super Mario
The Super Mario Bros Movie je eden od dveh filmov, katerih svetovni prihodek je letos presegel milijardo dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Porazna zgodba o velikanskem morskem psu

Le malo več kot polovico (52 odstotkov) pozitivnih ocen je prejel letošnji del serije Transformerji, Rise of the Beasts. Tudi vstaja zveri je v ZDA v blagajno prinesla zajeten kup denarja: 157 milijonov dolarjev oziroma 142 milijonov evrov.

Porazno pa se je odrezal film Meg 2: The Trench, ki ga je pozitivno ocenilo le 27 odstotkov kritikov. Jason Statham se že v drugi izvedbi bojuje z ogromno vrsto morskih psov, kar je zadoščalo za 82,6 milijona dolarjev (74,7 milijona evrov) prihodkov na domačem trgu. S tem je film ostal celo znotraj trideseterice najbolj donosnih filmov tega leta.

“Nadaljevanje o prazgodovinskih morskih psih Bena Wheatleyja je naplavilo ob preobilici novih kuščarskih groženj, z okornim scenarijem in popolnem pomanjkanju kemije na filmskem platnu,” je o filmu zapisala kritičarka pri Guardianu Wendy Ide.

Kateri filmi so navdušili tako kritike kot ustvarjalce

Omenimo tudi letošnje filme tako z velikimi dobički kot z dobrimi ocenami. Najdonosnejšemu filmu leta 2023, Barbie, so kritiki tako rekoč soglasno peli hvalnice, na Rotten Tomatoes mu jih je pozitivno oceno izkazalo 88 odstotkov.

Margot Robbie v filmu Barbie
Največji zaslužkar letošnjega leta je film Barbie. Na fotografiji Margot Robbie. (Foto: PROFIMEDIA)

Barbie je samo v ZDA ustvaril 636,2 milijona dolarjev (575 milijonov evrov) prihodkov, medtem ko je svetovni zaslužek po navedbah Box Office Mojo presegel 1,4 milijarde dolarjev (slabe 1,3 milijarde evrov).

Enako dobro se je odrezal zadnji Spider-Man, Across the Spider-Verse. Ta je na domačem trgu ustvaril 381,3 milijona dolarjev (344 milijonov evrov) prihodkov. Hkrati pa je film pozitivno ocenilo kar 95 odstotkov kritikov.

Podobno oceno (93 odstotkov) so kritiki namenili tudi Oppenheimerju, ki je v ZDA v blagajno prinesel 325,8 milijona dolarjev oziroma dobrih 294 milijonov evrov.

Avtorica članka je Mary Whitfill Roeloffs.