Evrska inflacija 2,9 odstotka, Slovenija na šestem mestu

Novice Andreja Lončar 5. januarja, 2024 11.24
featured image

Inflacija v evrskem območju se je prejšnji mesec zvišala z novembrskih 2,4 na 2,9 odstotka. Vztrajna rast cen pod vprašaj postavlja napovedi o zniževanju ključnih obrestnih mer Evropske centralne banke (ECB).

5. januarja, 2024 11.24

Inflacija v evrskem območju, ki zajema 20 držav, je decembra z 2,4 odstotka poskočila na 2,9 odstotka. Analitiki so sicer napovedovali triodstotno rast cen.

Kot piše Reuters, je inflacija predvsem posledica umikanja nekaterih državnih pomoči ter znižanja cen energentov. Cene energentov so se decembra v celotnem območju znižale za dobrih šest odstotkov, prav za toliko pa so bile višje cene hrane, alkoholnih pijač in tobaka.

Že včeraj je nemški statistični urad Destatis objavil podatek o 3,8-odstotni decembrski inflaciji, ki se je v primerjavi z novembrom prav tako zvišala za pol odstotne točke. Gre za prvo zvišanje po petih mesecih, a tudi tu so ga analitiki pričakovali. Je namreč posledica dejstva, da je v decembru 2022 država močno subvencionirala cene energentov, kasneje pa te pomoči umaknila.

V Sloveniji je bila decembra letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICŽP), 3,8-odstotna.

Kot kažejo danes objavljeni podatki Eurostata, je naša inflacija šesta najvišja v evrskem območju.