Nemška inflacija se je po petih mesecih znova zvišala

Novice Marko Rabuza 4. januarja, 2024 15.34
featured image

Cene življenjskih potrebščin, merjene s harmoniziranim indeksom, ki omogoča primerjavo z drugimi državami EU, so se decembra na letni ravni zvišale za 3,8 odstotka.

4. januarja, 2024 15.34

Decembra je letna inflacija v Nemčiji znašala 3,8 odstotka. Pred tem je bila novembrska inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom, ki omogoča evropsko primerjavo, 2,3-odstotna, je objavil nemški statistični urad Destatis.

Povečanje je v veliki meri povezano s koncem subvencij za energente. Nemški statistični urad dodaja, da je decembra inflacija poskočila manj od napovedi, saj so ekonomi napovedovali 3,9-odstotno inflacijo.

“Nemška inflacija se je decembra povečala manj, kot je bilo pričakovano, kar odraža bolj umirjeno spodbudo zaradi energije, ki bi lahko pomagala zadržati zahteve po plačah in omogočila hitrejšo vrnitev k dvoodstotnemu cilju Evropske centralne banke,” so zapisali nemški statistiki.

“Glavni razlog za rast inflacije gre iskat v preteklosti,” je dejala glavna ekonomistka pri banki KFW Fritzi KöhlerGeib.

“Zaradi te spremembe so današnje cene energije v primerjavi z drugimi videti višje, čeprav so se v zadnjih mesecih še znižale”, je dejala Köhler-Geib.

Nemški statistični urad je objavil tudi podatek o inflaciji, ki je vezan na njihovo košarico, ta indeks pa je znašal 3,7 odstotka in se je v primerjavi z novembrskim podatkom dvignil za 0,5 odstotne točke. Pred decembrskimi podatki je indeks padal pet zaporednih mesecev.

“Za ECB je naraščajoča inflacija v največjem gospodarstvu evroobmočja neprijetna, vendar je splošni trend padajoč – prvo znižanje obrestnih mer vidimo najkasneje junija,” je za Bloomberg dogajanje v Nemčiji, sicer največji trgovinski partnerici Slovenije, komentiral ekonomist Martin Ademmer.

Povprečna stopnja inflacije za leto 2023 je po prvih ocenah nemških statistikov znašala 5,9 odstotka, medtem ko je bila leta 2022 pri 6,9 odstotka.

Fed objavil povzetek zadnjega zasedanja

V sredo objavljeni povzetki zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) kažejo, da se centralni bankirji pripravljajo na začetek politike nižanja ključne obrestne mere. Zniževati naj bi jo začeli do konca letošnjega leta, poroča STA.

Člani FOMC so decembra sklenili, da se inflacijski pritiski zmanjšujejo, trg delovne sile pa se ohlaja, zato ključne obrestne mere niso povišali. Namignili so, da bodo letos ključno obrestno mero znižali trikrat.

Poudarili so sicer potrebno previdnost in višjih obrestnih mer, dokler se inflacija bistveno ne premakne navzdol proti ciljni vrednosti dveh odstotkov letno. V letošnjem letu kljub pričakovanemu znižanju zato ni izključeno niti še kakšen dvig obrestne mere.