Kaj pri nas že ima skorajšnji lastnik Mercatorja

Posel Andreja Lončar 4. januarja, 2024 05.30
featured image

Pavao Vujnovac, ki postaja večinski lastnik Fortenove in s tem Mercatorja, je že desetletje navzoč tudi v Sloveniji. Sredi lanskega leta je tudi vodenje energetsko-logistične skupine Enna prepustil Slovencu, nekdanjemu šefu Luke Koper Boštjanu Napastu.

4. januarja, 2024 05.30

Pavao Vujnovac je eden najbogatejših poslovnežev v regiji. Zdaj je tik pred tem, da prevzame večinski lastniški delež v Fortenovi, lastnici Mercatorja, s čimer se bosta njegovo premoženje in moč še dodatno povečala.

Več kot 80 podjetij, na čelu Slovenec

Vujnovčeva skupina Energia naturalis (ENNA) je imela v letu 2022 okoli osem milijard evrov prihodkov, za 60 odstotkov več kot v 2021 (okoli pet milijard evrov). Glavna dejavnost skupine je prodaja energentov – zemeljskega plina, utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) in nafte –, ki je zadnji dve leti cvetela zaradi rastočih borznih cen. Pokriva še dejavnosti logistike (med drugim ima v lasti pristanišče Ploče) in hrane. Dobiček skupine se je lani povečal z 48 na 68 milijonov evrov.

Z julijem je Vujnovac sestopil z vodilnega položaja in nanj postavil Slovenca Boštjana Napasta, ki je bil pred tem šef Luke Koper.

Osrednje podjetje skupine je Prvo plinarsko društvo (PPD), ki je bilo lani po podatkih Lider.hr drugo največje hrvaško podjetje. S 4,3 milijarde evra prihodkov je zaostalo le za naftno družbo Ina (4,6 milijarde evrov). Podjetje je imelo desetletno pogodbo z ruskim Gazpromom, ki bi morala trajati do 2027. A po začetku vojne v Ukrajini je PPD za 200 milijonov evrov zakupil vse preostale proste zmogljivosti na terminalu utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na Krku med letoma 2027 in 2037 ter s tem ruski plin nadomestil z ameriškim.

Poleg lastništva v skupini ENNA je Vujnovac (so)lastnik vrste drugih podjetij. Jutarnji list je pred kratkim pisal, da njegovo ‘poslovno carstvo’ obsega več kot 80 različnih podjetij, v katerih je lastnik, solastnik ali posredni lastnik.

Prek malteškega Open Passa ima v lasti okoli 28 odstotkov Fortenove, ki pa je sredi lastniške reorganizacije. Po tej bo prav Vujnovac postal njen največji lastnik. Je tudi največji lastnik trgovske verige Pevex, kjer ima 36,62 odstotka, vlaga v nepremičnine in turizem.

“Vodi me načelo, da je treba razpršiti vlaganja in s tem zmanjšati tveganje. Ni mi všeč, da denar miruje,” je leta 2021 dejal v enem svojih redkih intervjujev za Tportal.hr.

Boštjan Napast, december 2022
Boštjan Napast se je sredi lanskega leta iz Luke Koper preselil na čelo Vujnovčeve skupine ENNA (Foto: BOBO)

Mali plinski dobavitelj

Več podjetij pa ima tudi v Sloveniji. Sem je najprej leta 2013 razširil dejavnost PPD, s čimer je Slovenija postala prvi tuji trg plinskega trgovca.

Do leta 2021 je tržni delež na veleprodajnem trgu povečal na 0,03 odstotka, v istem letu pa vstopil tudi na maloprodajni trg za poslovne odjemalce. Predlani je slovensko podjetje ustvarilo 18 milijonov evrov prihodkov in 77 tisoč evrov dobička. Podatkov za lansko leto v podjetju še ne razkrivajo, predvidoma pa bodo zaradi padca borznih cen nižji kot v 2022. Kot pravijo, pa si aktivno prizadevajo za povečevanje tržnega deleža na maloprodajnem trgu zemeljskega plina. Tu povejmo, da dve tretjini trga za poslovne odjemalce obvladujeta Geoplin in njegov večinski lastnik Petrol.

Skupno podjetje z Bračićem

Kot smo pisali, je eden od Vujnovčevih poslovnih partnerjev slovensko-hrvaški poslovnež Ante Bračić, ki je lastnik kranjskega podjetja Iskra Impuls. Ta je med drugim tako pri nas kot na Hrvaškem zadnja leta kupovala nepremičnine Mercatorja, ki jih zdaj trgovcu oddaja.

Iskra Impuls in Vujnovac sta sodelovala tudi v nekaterih nepremičninskih in turističnih projektih ter pred petimi leti skupaj ustanovila podjetje AMM Sistemi, registrirano za merjenje in upravljanje energije. Lastnika sta še Josip Jurčević in Zoran Gobac. A podjetje do vključno 2022 ni ustvarjalo prihodkov.

Posrednik pri dobavah Mercatorju

Od lani pa ima Vujnovac v Sloveniji tudi podjetje Enna Fruit. Gre za hčerinsko družbo hrvaškega distributerja sadja in zelenjave, ki od Konzuma in Mercatorja prevzema logistiko za ta živilski segment.

Več poznavalcev nam je potrdilo, da se je v slovenski ENNA Fruit preselilo nekaj zaposlenih iz Mercatorjevega nabavnega oddelka, podjetje pa je prevzelo posredništvo pri prodaji sadja in zelenjave tudi za slovenske dobavitelje. Ti torej od lanskega leta ne dobavljajo več neposredno Mercatorju, ampak podjetju Enna Fruit. Eden od večjih nam je dejal, da se pogoji za dobavitelje niso spremenili.