Po hrvaških naftovodih bo tekla rekordna količina srbske nafte

Posel Forbes Slovenija 3. januarja, 2024 16.22
featured image

Hrvaška družba Janaf je sklenila dogovor o transportu nafte s srbskim naftnim podjetjem NIS, ki je v večinski lasti ruskega Gazproma.

3. januarja, 2024 16.22

Hrvaški Jadranski naftovodi (Janaf) in Naftna industrija Srbije (NIS) sta sklenila dogovor o transportu 10 milijonov ton nafte do konca leta 2026, so sporočili iz hrvaške družbe. Ob tem so obseg pogodbe opisali kot rekordnega.

Dogovor predvideva odstopanje za 10 odstotkov od navedene količine, je še razvidno iz sporočila za javnost.

“Nova pogodba je še en pokazatelj, da je Janaf prepoznan kot strateški partner v energetiki. Prepričani smo, da je sklenitev takšne pogodbe odličen začetek še enega uspešnega poslovnega leta, v zadovoljstvo delničarjev in vseh zaposlenih v Jadranskem naftovodu, ter zagotavlja varnost in dobičkonosnost poslovanja v prihodnjem obdobju,” je v izjavi poudarila uprava Janafa pod vodstvom predsednika Stjepana Adanića in člana uprave Vladislava Veselica.

Plinovod med Srbijo in Bolgarijo
Plinovod med Srbijo in Bolgarijo (Foto: PROFIMEDIA)

Kdo so lastniki?

Janaf je v večinski lasti hrvaške države. Naftovodi v državi so bili zgrajeni leta 1979. Osnovna dejavnost podjetja je transport in skladiščenje nafte in naftnih derivatov.

Srbski NIS je v večinski lasti ruskega plinskega velikana Gazprom, ki drži okrog 56 odstotkov delnic podjetja. Slabih 30 odstotkov je v lasti države, preostalo pa je razdeljeno med manjše delničarje.

Gradnja plinovoda Turški tok v Pančevem
Gradnja plinovoda Turški tok v Pančevem (Foto: PROFIMEDIA)

Gre za vertikalno integrirano naftno in plinsko podjetje. Poleg proizvodnje nafte in plina se ukvarjajo tudi z rafiniranjem v rafineriji Pančevo blizu Beograda ter distribucijo naftnih proizvodov. Upravljajo namreč tudi z mrežo 400 bencinskih servisov v regiji pod znamkama NIS Petrol in Gazprom.

NIS v letu 2024 načrtuje za skoraj 60 milijard dinarjev (51 milijonov evrov) investicij, kar vključuje tudi obnovo rafinerije v Pančevem. To je skoraj trikratnik investicij v 2022, ki so znašale dobrih 21 milijard dinarjev (18 milijonov evrov).