Tesla znova v milijonski odpoklic avtomobilov, tokrat na Kitajskem

Novice Forbes Slovenija 5. januarja, 2024 10.46 > 5. januarja, 2024 10.59
featured image

Ameriški proizvajalec električnih vozil bo zaradi tehničnih težav odpoklical 1,6 milijona avtomobilov na Kitajskem.

5. januarja, 2024 10.46 > 5. januarja, 2024 10.59

Potem ko je ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla že sredi decembra odpoklical več kot dva milijona vozil v ZDA, bo to zdaj storil še na Kitajskem za 1,6 milijona avtomobilov, je poročala STA.

V čem je težava

Medtem ko so v ZDA odpoklicali avtomobile z asistenčnim orodjem Autopilot, ker bo Tesla namestila dodatne zaščitne ukrepe, kot ji jih je naložil ameriški varnostni regulator, so tokrat razlog težave s programsko opremo.

Te lahko povzročijo napake pri delovanju sistema za samodejno vožnjo. Tesla jih namerava odpraviti z namestitvijo posodobitev na daljavo.

Kitajski trg je za Teslo ključnega pomena, saj pomeni ogromno bazo kupcev, v Šanghaju pa je družba postavila tudi veliko tovarno.

Odpoklic se nanaša tudi na približno 7.500 vozil, pri katerih so se pojavile težave z odklepanjem vrat, ki pa po navedbah Tesle nimajo neposrednega vpliva na vožnjo.

Preiskava na Norveškem

Kot smo že poročali, pa se Tesla sooča s preiskavo norveškega regulatorja prometne varnosti. Okvare vzmetenja bi lahko privedle tudi do odpoklica vozil. Kot je za Reuters navedel višji inženir v norveški upravi za državne ceste Tor-Ove Satrenje regulator začel Teslo zasliševati že septembra lani. Takrat so od ameriškega proizvajalca električnih vozil med drugim zahtevali, da oceni pritožbe potrošnikov o zlomih spodnjih krmilnih ročic na zadnjem delu vozil Model S in X.