Največji rudar diamantov pristal na seznamu evropskih sankcij

Novice Forbes Slovenija 3. januarja, 2024 16.52
featured image

Novi sveženj evropskih sankcij proti Rusiji vključuje tudi dolgo pričakovano prepoved uvoza ruskih diamantov.

3. januarja, 2024 16.52

Evropska unija je dodala največjega proizvajalca diamantov na svetu, rusko podjetje Alrosa, na svoj seznam sankcij, poroča Reuters. Sankcioniran je tudi izvršni direktor družbe Pavel Aleksejevič Mariničev.

“V skladu s prepovedjo diamantov, ki smo jo uvedli z 12. svežnjem sankcij, je EU danes uvrstila na seznam Alroso, največje podjetje za rudarjenje diamantov na svetu, in njenega izvršnega direktorja,” je na družbenem omrežju X zapisal visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell.

Prepoved diamantov v EU poteka v sodelovanju s skupino držav G7. Ta je podobno prepoved napovedala decembra. Alrosa se še ni odzvala na Reutersovo prošnjo za komentar.

Sveže sankcije

Najnovejši, 12. paket sankcij, je EU sprejela decembra. Ta državam članicam prepoveduje uvoz ruskih diamantov.

S 1. januarjem države ne smejo več kupovati naravnih in sintetičnih diamantov ter diamantnega nakita, ki prihaja neposredno iz Rusije. Izjema so diamanti za industrijske namene, piše Euronews.

Izvršni direktor ruskega proizvajalca diamantov Alrosa Pavel Mariničev
Izvršni direktor ruskega proizvajalca diamantov Alrosa Pavel Mariničev se je skupaj s podjetjem znašel na seznamu evropskih sankcij (Foto: PROFIMEDIA)

S 1. marcem bo prepoved uvoza začela zajemati diamante in nakit ruskega porekla, ki je bil brušen in poliran v drugih državah. Do 1. septembra se bo razširil na laboratorijsko pridelane diamante in ure z diamanti.

Belgija, glavna vstopna točka za ruske diamante, bo za preverjanje izvora uvoženih diamantov uporabljala sistem sledljivosti, ki temelji na verigi blokov (blockchain).