Ni več ovir za nemško 900-milijonsko subvencijo za tovarno baterij

Zeleni prehod Forbes Slovenija 8. januarja, 2024 19.15
featured image

Nemčija bo podjetju švedskemu Northvolt pomagala zgraditi tovarno baterij za električna vozila, da ta ključne proizvodnje zelenega prehoda ne odnese prek luže.

8. januarja, 2024 19.15

Evropska komisija je v ponedeljek dala zeleno luč Nemčiji, da vloži 902 milijonov evrov v tovarno baterij za električna vozila, so sporočili iz Bruslja. Tovarno bo v nemškem mestu Heide gradilo švedsko podjetje Northvolt, ki ga vodi ustanovitelj Peter Carlsson. S tem EU skrbi, da ključna industrija zelenega prehoda ostane na evropskih tleh, kljub vabljivim subvencijam v Združenih državah Amerike (ZDA).

“Pomoč bo Northvoltu omogočila naložbo v gigatovarno za proizvodnjo baterijskih celic za električna vozila v Evropi namesto v ZDA,” je v izjavi za javnost pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Znesek je razdeljen na 700 milijonov evrov v obliki neposredne subvencije in 202 milijona evrov bančne garancije. Celotna investicija v tovarno naj bi znašala 4,5 milijarde evrov.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck je v Bruslju pozdravil odločitev komisije. “Predstavljajte si, da bi bili pri obnovljivih virih energije popolnoma odvisni od proizvodnje Kitajske ali ZDA,” je dejal.

Northvolt
Northvoltova tovarna baterij za električna vozila naj bi stala 4,5 milijarde evrov (Foto: PROFIMEDIA)

Razlogi za pomoč

Vestager je nemški ukrep opisala tudi kot “prvo individualno pomoč, odobreno za preprečevanje preusmeritve naložb iz Evrope.” To od marca 2023 omogoča Začasni krizni in tranzicijski okvir. Ta je namenjen podpori energetske tranzicije in zmanjševanju odvisnosti od fosilnih goriv.

Med razlogi za zeleno luč je komisija navedla, da bi izgradnja tovarne pripomogla k ciljem zelenega prehoda. Projekt je poleg tega načrtovan v mestu Heide, ki velja za gospodarsko prikrajšano regijo v Nemčiji. Northvolt trdi, da bo v tovarni izdeloval “najbolj okolju prijazno baterijo na svetu”, z manj izpusti ogljikovega dioksida kot druga podjetja.

Ukrep po mnenju komisarjev ne bo bistveno vplival na konkurenco in trgovino znotraj EU. Obenem po oceni komisije naložba ne presega zneska, ki bi ga Northvolt lahko pridobil v ZDA.

EU s subvencijami za zeleni prehod tekmuje z ZDA. Prek Atlantika je predsednik Joe Biden avgusta 2022 sprejel Zakon o zmanjševanju inflacije (Inflation Reduction Act – IRA). Ta za projekte na področju čiste energije namenja slabih 400 milijard dolarjev v obliki subvencij in davčnih olajšav.

Northvolt
Opuščena plinarna v mestu Heide, kjer Northvolt načrtuje gradnjo svoje tovarne baterij (Foto: PROFIMEDIA)

Načrti za tovarno

Tovarna bo imela letno zmogljivost 60 gigavatov. To pomeni med 800 tisoč in enim milijonom električnih vozil, odvisno od velikosti baterije.

Pomoč bo izdana pred koncem leta 2025. Proizvodnja v tovarni naj bi se začela v letu 2026, pri polni zmogljivosti pa naj bi obratovala leta 2029, še navaja komisija.

Na isti dan je komisija odobrila tudi francoski načrt za proizvodnjo baterij, sončnih panelov, vetrnih turbin in toplotnih črpalk. Vrednost projekta znaša 2,9 milijarde evrov. Podobne sheme je komisija že odobrila v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Slovaškem in v Španiji, v skupni vrednosti 9,1 milijarde evrov.